Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Marți, 18 Februarie 2014 13:53

De Sfântul Valentin, festin. Cu vinuri şi bunătăţi marca Bauer.

Scris de
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Timp de două zile, în mod consecutiv şi cât se poate de hedonist, o parte dintre membrii CDViN s-au bucurat de două dintre cele mai grozave festinuri de care au avut parte vreodată în viaţă. De vină pentru asta sunt prietenii noştri din (şi de) Drăgăşani Oliver şi Raluca Bauer, care au găsit de cuviinţă să organizeze o seară gastronomică Crama Bauer. dar şi o nouă ediţie Cellar Tales tocmai în dormitorul bunicii din Arad.

Poate părea o nebunie, într-o lume care a uitat să evadeze din rutina lipsurilor şi a tristeţii, să asociezi şase bunătăţi cu şase vinuri frumoase şi să le prezinţi, 400 de kilometri mai încolo, cu ajutorul a sute de accesorii, tacâmuri, farfurii, pahare, unor pasionaţi fără frontiere. Şi poate că asta şi este, o nebunie, ceva à La Grande Bouffe. Eu, unul, mă bucur însă că am făcut parte din ea, că am ajutat la construirea ei. Şi că acum am plăcerea să povestesc totul, ca şi cum aş savura din nou, în cuvinte, prima întâmplare din weekend-ul trecut.
Lucrurile s-au întâmplat astfel: într-o seară de joi, Oliver a sosit cu Skoda sa inconfundabilă, a parcat-o cu dexteritate în curtea cu brazi şi guguştiuci pe care o stăpânesc, la nivelul solului, căţeluşa Rita şi Lucky Motanul, iar apoi a început să scoată din portbagaj tot felul de chestii atent împachetate. Sute de farfurioare, bărcuţe şi ceşcuţe enigmatice, în care trebuiau puse bunătăţile. Şi zeci de vinuri mai vechi sau mai noi, în sticle lustruite ori prăfuite, purtând numele cramei proprii dar şi nume de crame consacrate din Germania, Franţa, Spania şi Africa de Sud. Pe toate le-am pus prin pivniţă, prin frigidere şi răcitoare, prin bucătărie şi pe te miri unde, în virtutea unei ordini şi logici nu tocmai nemţeşti. Seara, am deschis pentru plăcerea proprie, din partea casei proprii dar şi a oaspeţilor, patru Sauvignon-uri româneşti şi un vin unguresc de la Grof Buttler, pe care le-am degustat mai mult ca un preambul la evenimentul de a doua zi.
Vineri, după un scurt şi nemţesc shopping, Oliver trebăluia în bucătărie, în lătrat de Rita şi mieunat de Lucky Motanul, gătind, feliind, porţionând, condimentând, dozând tot felul de delicatese pe tot felul de recipiente mici şi scumpe. Fiind ocupat şi eu cu tot felul de treburi aferente, n-am reuşit să surprind making off-ul întâmplării decât, poate, cu ajutorul câtorva fotografii luate în fugă.
De Sfântul Valentin aşadar ne-am adunat, mai mult sau mai puţin / ori încă / ori foarte îndrăgostiţi, în clubul împodobit cu inimioare şi cuvinte englezeşti de dragoste, dar şi cu iederă şi lalele la pahar, de Adriana, neobosită membră şi artistă a clubului. În lipsa Ralucăi, consemnată la un alt eveniment cu îndrăgostiţi la vreo 50 de kilometri depărtare, în Timişoara, Oliver a fost maestrul de ceremonii. Chef rafinat, gastronom, oenolog şi oenofil, el ne-a prezentat pe rând vinurile şi delicatesele, iar noi, pivnicerii, ne-am ocupat de servire. Şi ne-am delectat apoi cu următoarele vinuri şi bunătăţi marca Bauer. şi poate şi un pic marca Pivniceră.: 1. Crâmpoşie Selecţionată 2013, demidulce - Tartar de somon cu mere; 2. Sauvignonasse 2013, sec - Piept de raţă afumat "Drăgăşani Home made"; 3. Sauvignon Blanc 2013, sec - Brânză de capră cu miere de coriandru, miere de zmeură şi nuci; 4. Rosé (Negru de Drăgăşani) 2013, sec - Icre de somon sălbatic din Alaska; 5. Cabernet Sauvignon 2012, sec - Jambon de mangaliţa afumat, bio; 6. Merlot 2012, sec - Spumă de ciocolată.
Părerile legate de aceste asocieri au fost multe, entuziaste şi cam împărţite. Poate că a treia combinaţie a strâns ceva mai multe voturi. La rândul meu, am notat câteva cuvinte pe fişa de degustare, cu un scris uşor dezlânat şi euforic, care s-a dovedit a doua zi destul de greu descifrabil chiar şi pentru mine însumi. Crâmpoşia e un vin straniu, dulce-acid, plin de vino-ncoace, iar asocierea cu tartarul de somon a fost una potrivită. Sauvignonasse-ul foarte acid şi foarte nemţesc a pus şi mai bine în valoare pieptul de raţă, una dintre cele mai apreciate bunătăţi dintre cele servite în seara cu pricina. Dacă în primele două combinaţii vedetele au fost când vinul, când mâncarea, varianta a treia pentru mine a fost perfectă, Sauvignon-ul Blanc şi brânza de capră înmierită oferindu-mi cele mai înalte plăceri oenogastronomice. În cazul Rosé-ului şi icrelor de somon, trebuie să spun că asocierea punctează în primul rând estetic, vinul având culoarea minunată a icrelor, un roz deschis şi apetisant care satură mai ales ochii. Vinul serii a fost pentru mine Cabernet Sauvignon-ul, iar asortarea cu jambonul de mangaliţa mi-a părut de nota 10. La urmă am avut parte de vinul cel mai impresionant, Merlot-ul de peste 15% volum alcoolic, în combinaţie cu o rafinată spumă de ciocolată asezonată cu mentă şi piper roşu, pentru o cât mai intensă contrariere a simţurilor.
Târziu în noapte, pierduţi printre arome şi lalele la pahar, am pus punct Sfântului cu nume Valentin, cramei cu nume Bauer şi evenimentului cu inimioare din dormitorul bunicii, pentru a pregăti în somn ediţia a XIV-a a Cellar Tales. Poate şi de aceea tot ce a urmat a doua zi a fost de-a dreptul o poveste de vis.

 

Citit 6671 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 20:39
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate