Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Duminică, 09 Martie 2014 09:05

Tokaj Dinner pe muzică de jazz şi de Dunăre nocturnă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

După cursul "10 MW, 10 Vintages, 10 Wines", după masa în Liszt tér şi după o după-amiază petrecută la standurile VinCE, ne-am pregătit, în patru, de incitantul Tokaj Dinner la care fusesem invitaţi de organizatoarea festivalului. Prin grija unei amabile MW, un taxi galben ne-a preluat din parcarea Corinthia Grand Hotel şi ne-a plimbat, pe străzile Budapestei către malul Dunării, la restaurantul Kiosk.

La intrare ne-am întreţinut cu somelierul Péntek István, la rându-i invitat, alături de parteneră, la cina Tokaj. O chelneriţă promptă ne-a şi adus spumantul de bun venit, un Bardon 2011, apoi ne-am văzut de eveniment.
Trei instrumentişti îşi aranjau contrabasul, pianina şi tobele pe podium, pe un fundal cu vinuri şi reflectoare, în vreme ce noi degustam întreaga atmosferă. Paharele au fost umplute pe rând de chelneri rasaţi şi discreţi, iar vinul a însoţit cinci feluri de mâncare.


Cina propriu-zisă a cuprins, conform meniului în engleză, următoarele bunătăţi şi următoarele vinuri: Soft sheep cheese with fresh salad, mint, pear and roasted peanut - Balassa Betsek Furmint 2011; Beef consommé with truffle noodles - Demeter Zoltán Veres Furmint 2012; Chicken breast with forest muhrooms, crispy chicken skin and spinach - Sauska Birsalmás Furmint 2011, Szepsy Úrágya Furmint 2011; Beetroot sorbet; Chocolate ganache with apricot ice cream - Patricius Tokaji 6 puttonyos Aszú 2003. Toate au sunat la fel de bine şi în traducere românească, în vreme ce le savuram încetişor, pe îndelete, în ritmurile de jazz ale trioului care performa la câţiva metri de noi. O seară şi o noapte minunate, de-o eleganţă şi ţinută greu de egalat prin părţile noastre.


Cu regretul că Zoli, unul dintre membrii CDViN mari iubitori de vinuri dulci, n-a fost prezent, i-am lăsat pe Dan şi Mihai să continue festinul, care mai cuprindea selecţii de brânzeturi asociate următoarelor vinuri: Béres Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007, Dereszla Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008, Disznókő Tokaji Aszú 6 puttonyos 1999, Dobogó Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007, Erzsébet Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008, Királyudvar Tokaji Aszú 6 puttonyos 2003, Royal Tokaji Kék Cimkés 5 puttonyos Tokaji Aszú 2008, Royal Tokaji Mézes Mály 6 puttonyos Tokaji Aszú 2007, Sauska Tokaji Aszú 6 puttonyos 2003, Szepsy 6 puttonyos Aszú 2005, Tokaj Kereskedőház Tokaji Aszú Muskotály 6 puttonyos 2006, Erzsébet Tokaji Aszúeszencia 2003, Patricius Tokaji Aszúeszencia 2002, Sauska Tokaji Aszúeszencia 2003, Tokaj Kereskedőház Tokaji Aszúeszencia 2003.


Cufundat cumva în mine însumi, dar cu ochii şi simţurile aţintite asupra splendorilor din pahare şi din afara lor, am trăit clipa la intensitate maximă. Prin geamul larg, Budapesta nocturnă îşi afişa chipul cochet luminat de lămpi calde, nenumărate. Un pic mai încolo, curgea spre casă marele fluviu care ne traversează ţările şi destinele. Mi-aş fi dorit să fiu pe un vapor, în croazieră, sub stelele oraşului, cu toate vinurile şi cu toţi oamenii aceia eleganţi pe punte. I-aş fi dus cu mine acasă, în ţara în ale cărei cuvinte scriu această poveste.

 

Citit 3765 ori Ultima modificare Joi, 18 Noiembrie 2021 19:08
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate