Am avut grijă să turnăm pe rând în pahare Sauvignon Blanc 2012 Borangic al Casei Avincis, Sauvignon Blanc 2013 Caloian de la Crama Oprişor, Rosé 2012 Avincis, vinul roşu al casei şi Cabernet Sauvignon 2013 Crama Oprişor. Mi-am regăsit colegii de presă cu care am împărţit tot felul de redacţii în deceniile trecute şi chiar în mileniul trecut, pe vremea în care ştirile încă mai erau colportate pe suportul acela vetust dar fizic numit hârtie. Între timp, ziarele s-au închis, lumea reală a migrat în spaţiul virtual, iar cărţile continuă totuşi să apară în virtutea unei încăpăţânări primordiale şi în ciuda dispariţiei cititorilor.
A fost atât de plăcut, am fost atât de între noi, de în breasla culturală a scrisului, artei şi vinului, încât mi-aş fi dorit ca agapa să dureze măcar trei zile şi trei nopţi. Ba chiar am încercat să ţin captiv o vreme aerul întâmplării în odăile bunicii, mirosul plăcut al spiritului întors acasă. Am vorbit de toate, am notat vinuri, am programat lansări de carte şi degustări sublime, am inventariat trecerea, l-am adus pe Lucky Motanul în club spre bucuria copiilor de tot felul. Mihai şi Anca, un inginer şi o dăscăliţă din Vestik Club, au prezentat în duet vinurile. Copiii s-au jucat pe tabletă. Fotojurnaliştii au imortalizat totul, autografele, chipurile, vinoteca. Scriitorii şi artiştii au împărţit cărţi şi poze cu autografe. Toată lumea a râs şi mai ales a surâs. Eram o redacţie de articole, de amintiri şi de vinuri la care lucram cu toţii, fără să ştim, degustând clipa.
Dan şi Mihai s-au ocupat ca de obicei de o spectaculoasă tombolă cu dopuri la frapieră, la care a participat toată lumea, tinerii şi bătrânii, copiii prezenţi şi cei care urmează să vină, ziariştii şi artiştii, avocaţii şi custozii de muzeu, scriitorii şi degustătorii neautorizaţi, medicii cuvântătoarelor şi necuvântătoarelor. Un Cabernet Sauvignon de la Oprişor a făcut pe cineva cu atât mai fericit.
La despărţire am ştiut că aici e vorba mai ales de un început decât de un sfârşit. Iar acum punem la cale, cu ochii în calendar, marile întâmplări culturale care vor fi găzduite în curând de generosul dormitor al bunicii.