Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Duminică, 09 Martie 2014 19:16

O seară culturală cu scriitori, ziarişti şi vinuri marca Avincis şi Oprişor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Într-o seară de vineri, dormitorul bunicii s-a umplut de scriitori, ziarişti şi artişti plastici, de oameni de cultură de tot felul, ba şi de copii cu ochii la autografele de pe pereţi. Pricina, pretextul nu a fost altul decât acela al unei întâlniri între mai vechi sau mai noi prieteni, în jurul unui pahar de vin şi al unei anume nostalgii culturale. De data aceasta, timişorenii au fost mai numeroşi decât arădenii, iar neiniţiaţii în ale vinului mai mulţi decât connaiseurii neautorizaţi, dar cui să-i mai pese de asemenea amănunte...

Am avut grijă să turnăm pe rând în pahare Sauvignon Blanc 2012 Borangic al Casei Avincis, Sauvignon Blanc 2013 Caloian de la Crama Oprişor, Rosé 2012 Avincis, vinul roşu al casei şi Cabernet Sauvignon 2013 Crama Oprişor. Mi-am regăsit colegii de presă cu care am împărţit tot felul de redacţii în deceniile trecute şi chiar în mileniul trecut, pe vremea în care ştirile încă mai erau colportate pe suportul acela vetust dar fizic numit hârtie. Între timp, ziarele s-au închis, lumea reală a migrat în spaţiul virtual, iar cărţile continuă totuşi să apară în virtutea unei încăpăţânări primordiale şi în ciuda dispariţiei cititorilor.
A fost atât de plăcut, am fost atât de între noi, de în breasla culturală a scrisului, artei şi vinului, încât mi-aş fi dorit ca agapa să dureze măcar trei zile şi trei nopţi. Ba chiar am încercat să ţin captiv o vreme aerul întâmplării în odăile bunicii, mirosul plăcut al spiritului întors acasă. Am vorbit de toate, am notat vinuri, am programat lansări de carte şi degustări sublime, am inventariat trecerea, l-am adus pe Lucky Motanul în club spre bucuria copiilor de tot felul. Mihai şi Anca, un inginer şi o dăscăliţă din Vestik Club, au prezentat în duet vinurile. Copiii s-au jucat pe tabletă. Fotojurnaliştii au imortalizat totul, autografele, chipurile, vinoteca. Scriitorii şi artiştii au împărţit cărţi şi poze cu autografe. Toată lumea a râs şi mai ales a surâs. Eram o redacţie de articole, de amintiri şi de vinuri la care lucram cu toţii, fără să ştim, degustând clipa.
Dan şi Mihai s-au ocupat ca de obicei de o spectaculoasă tombolă cu dopuri la frapieră, la care a participat toată lumea, tinerii şi bătrânii, copiii prezenţi şi cei care urmează să vină, ziariştii şi artiştii, avocaţii şi custozii de muzeu, scriitorii şi degustătorii neautorizaţi, medicii cuvântătoarelor şi necuvântătoarelor. Un Cabernet Sauvignon de la Oprişor a făcut pe cineva cu atât mai fericit.
La despărţire am ştiut că aici e vorba mai ales de un început decât de un sfârşit. Iar acum punem la cale, cu ochii în calendar, marile întâmplări culturale care vor fi găzduite în curând de generosul dormitor al bunicii.

 

Citit 4273 ori Ultima modificare Vineri, 28 Martie 2014 16:29
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate