Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Miercuri, 02 Aprilie 2014 15:08

Vinuri spaniole în premieră în clubul Vestik

Scris de
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Din cauza reconstrucţiei site-ului CDViN, sarcină dificilă la care s-a înhămat mezinul globetrotter IT-ist al Asociaţiei Vestik, şi din alte pricini întemeiate, nu am reuşit încă să povestesc pe cale virtuală ultimele isprăvi oenologice din club, chiar dacă acestea s-au petrecut săptămâna trecută. O fac acum, cu bucuria regăsirii imaginilor şi a emoţiilor întâmplării, o degustare în premieră cu vinuri spaniole, şi poate că e mai bine aşa pentru toţi, poate că vom rememora şi resavura împreună momentele unei seri reuşite.

 

Aşadar, într-o seară de joi, Roxana şi Gonzalo, adică Crama Borha, au adus în dormitorul bunicii câteva dintre vinurile spaniole aflate în portofoliul lor comercial. Mă gândesc că nu e lucru mai potrivit în privinţa promovării vinului românesc decât acela de a-l aşeza alături şi de a-l compara cu ceea ce oferă ţările cu tradiţie în materie de calitate a vinului.
Cei doi sunt degustători autorizaţi cu certificare obţinută la Madrid, sunt un cuplu plăcut şi de acum cred că sunt şi prietenii noştri. Au făcut o prezentare absolut profesionistă celor cinci vinuri servite în cadrul degustării, cu ajutorul unui aparat de proiecţie, al unui ecran imens şi al unor imagini interesante legate de Spania şi de producătorii pe care îi promovează. Astfel am putut afla că Spania oenologică înseamnă, sintetic, 69 denumiri de origine, două denumiri de origine calificată, şase cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP), 1.018.000 de ha de viţă-de-vie, 50.150.000 hl de vin produşi în 2013, al doilea exportator mondial în volum şi al treilea ca valoare exportată. În Spania se cultivă 140 de soiuri de vie autohtone. Dintre cele roşii, cele mai cunoscute sunt Garnacha Tinta, Bobal, Tempranillo, Cariñena/Mazuelo, Graciano, Mencia, Monastrell, iar dintre cele albe - Airen, Viura/Macabeo, Albariño, Godello, Garnacha Blanca, Malvasia, Moscatel, Palomino, Pedro Ximenez, Treixadura, Verdejo, Xarel-lo.
Câteva dintre acestea au fost prezente şi în degustare. Au fost servite pe rând Vega Castilla - Verdejo 2013 şi Vega Castilla - Sauvignon Blanc 2013 de la Crama Avelino Vegas şi Protos Rosado - Tempranillo 2013, Protos Roble - Tempranillo 2012 şi Protos Crianza - Tempranillo 2010 de la Crama Protos. Vinul cu cel mai mare succes s-a dovedit chiar primul, Verdejo, şi acesta a făcut obiectul unei tombole câştigate cu mare bucurie de Zoli, unul dintre cei mai entuziaşti membri ai clubului. Mie mi-au plăcut în mod deosebit primul şi ultimul, însă nu trebuie de aici să credeţi că toate celelalte ar fi de lepădat, ci doar că totul e o chestie de gust.
Târziu în noapte, am organizat şi un after-party în vinotecă cu ultimii invitaţi rămaşi, prilej pentru Roxana să se pozeze cu Lucky Motanul în braţe şi pentru Gonzalo să ne ofere câteva vinuri de calitate. O seară şi o noapte minunate, pe care avem de gând să le repetăm cât de curând în compania aceloraşi prieteni.

Citit 2657 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Aprilie 2014 15:33
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate