Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Marți, 15 Aprilie 2014 16:21

"Adrian, ai grijă la cine ajung vinurile mele de Porto!"

Scris de
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Cu această exclamaţie avertisment l-a trimis senhora Martha din Portugalia în dormitorul bunicii pe prietenul Adrian Butuc să promoveze vinul său minunat, Martha's Porto, vechi de 10 ani. Suntem întrutotul de acord cu senhora Martha în privinţa acestei precauţii. Noi înşine, ca iniţiatori ai clubului, am supus unei selecţii riguroase componenţa grupului nostru de degustători neautorizaţi.

S-au perindat de-a lungul timpului sute de oameni în club, au rămas câteva zeci. Această selecţie continuă şi astăzi, căci noi înşine nu ne dorim să oferim oricui vinul cel bun. Vinurile mari sunt produse de oameni şi familii de caracter, uneori chiar de zeci de generaţii de oameni de caracter. De aceea, ele trebuie savurate de oameni pe măsură. Din păcate, asemenea vinurilor mari, şi oamenii buni se nasc şi evoluează în ediţie limitată. Iar noi, colecţionari împătimiţi de cărţi, de autografe, de vinuri şi de prieteni princeps, ne dorim exact atâtea piese în club pe cât acestea corespund criteriilor valorice după care ne ghidăm existenţa.
Cu Adi Butuc, eu şi Dan parcă ne-am cunoaşte de-o viaţă. Avem în comun experienţa timişoreană, facultăţile tehnice, cosmopolitismul, amintirile optzeciste, patima vinului. Şi multe alte afinităţi care nu încap aici. După ce cu nişte săptămâni în urmă ne-a trimis nişte vinuri irezistibile spre degustare în compania lui Zoli şi a Ralucăi, într-o zi de joi, în preziua Vinvest, a coborât dintr-un SUV în faţa dormitorului bunicii. Era încărcat cu baxuri, cadouri, poveşti. Deşi ne vedeam întâia oară, am vorbit de toate, cu plăcerea regăsirii unui vechi amic care a fost plecat cu treburi vreo douăzeci de ani la capătul continentului şi al lumii.
I-aş da nota zece pentru felul în care şi-a prezentat vinurile din portofoliu, chiar dacă ele însele, vinurile, nu au punctat toate decisiv în topul meu personal. Adi a vorbit puţin pentru întregul public, însă atât cât trebuia, lăsând vinurile să povestească. Apoi a avut grijă să fie prezent la fiecare masă şi în fiecare grup pentru a discuta şi explica vinul.
Am degustat: 1. Quinta dos Abibes, Arinto&Baga, Extra Brut 2010, DOC Bairrada (Arinto 50%, Baga 50%); 2. Marquês de Marialva, Arinto Reserva 2013, DOC Bairrada 2013; 3. Il Terroir Branco Velho Mundo XII 2012 (Alvarinho, Viosinho, Rabigato, Malvasia Fina); 4. Colinas Rosé 2010, DOC Bairrada (Touriga Nacional, Pinot Noir); 5. Quinta da Casa Amarela Tinto 2011, DOC Douro (Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Amarela), 6. Herdade dos Grous, 23 Barricas 2012, Alentejo (Syrah, Touriga Nacional); Martha's Porto 10 years.
Cum clubul a fost iar arhiplin, am putut constata mici polemici, gusturi diferite, aprecieri diferite. Asta şi trebuie să se întâmple, dragostea e atât de subiectivă la urma urmei, atât de oarbă, chiar şi atunci/sau mai ales când vine vorba de vin. Mihai, avocatul boem al grupului şi unul dintre cei mai buni connaisseuri crescuţi în sânul clubului, a venit să mă întrebe nedumerit de ce cred că Terroir, cupajul de alb servit după Arinto, e un vin mare. Pentru buchet, pentru mineralitate, pentru aciditate, pentru postgust, pentru integritate. Şi nu în ultimul rând, pentru ţinuta superbă a sticlei, Mihai.
În nota cosmopolită obişnuită, am avut şi oaspeţi străini, din Italia şi Thailanda. Vinurile clasice au fost însoţite de platouri cu pateu, brânzeturi, tartine cu somon, iar cel de Porto, servit în pahare mignone, speciale, aduse de perfecţionistul Adi Butuc, a fost servit în compania ciocolatei negre, a prunelor uscate, a nucilor şi migdalelor caramelizate.
În ce mă priveşte, am degustat entuziast toate vinurile albe, liniştite ori neliniştite, pe care le-am comandat şi pentru mine însumi. Spumantul e cel mai bun cadou pentru o aniversare ori o sărbătoare anuală, Arinto ne oferă un pic de Portugalie la pahar, Terroir e rafinament pur. Un vin de top e 23 Barricas, pe măsura preţului său. Iar vinul din urmă, Martha's Porto, rodul unei evoluţii de un deceniu, m-a dat gata. Vinul de Porto e şi nu e vin. Amestecul ăsta de vin şi brandy supus unui tratament termic special e un cocteil superb, rod al unui rafinament final în materie. În sine, vinul e o sublimare a strugurelui. Brandy-ul însuşi e o sublimare a vinului, adică sublimarea sublimării. Dacă amesteci aceste două licori cu măiestrie şi ai grijă cum le păstrezi, după zece ani obţii o băutură pe care nu o merită oricine. Printre cei privilegiaţi care au degustat-o se numără şi vreo 30 de arădeni şi timişoreni care au avut şansa să fie prezenţi în dormitorul bunicii.
Să mai spun că am asigurat un fundal muzical potrivit, cu cele mai alese melodii fado, interpretate de mari artişti, din care nu au lipsit Amália Rodrigues, Mariza, Maria Teresa de Noronha, Katia Guereiro, Teresa Salgueiro, Maria da Fé, Teresa Tarouca, Dulce Pontes, Ricardo Ribeiro, Raquel Tavares. Paula, iubitoare a numărului 12, a fost norocoasa câştigătoare a unei sticle speciale de Martha's Porto, un pic înainte să-şi sărbătorească ziua alături de prieteni şi de prietene din draga zodie a Berbecului.
Când ne-am despărţit de Adrian, se făcuse dimineaţă, dimineaţa primei zile de Vinvest. Mai deschisesem un număr de vinuri, între care şi un spumant senzaţional, Colinas de São Lourenço Brut Nature 2010 în butelia sa de piraţi, pe care îl voi cere cu baxul pentru mine însumi şi pe care nu am de gând să-l împart cu nimeni altcineva decât cu fiinţele cele mai apropiate mie. Am stabilit că povestea vinului în genere şi cea a celui portughez în speţă nu are sfârşit, însă trebuie continuată. Pe chestia asta, Adi a hotărât că trebuie să revină în club cu alte vinuri de top. Am aprobat cu entuziasm, ba chiar am şi stabilit data.

Citit 3183 ori Ultima modificare Marți, 15 Aprilie 2014 17:03
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate