Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Vineri, 23 Mai 2014 16:50

Vinul de Porto se întoarce cu succes în dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Cu Adi Butuc, inginerul itinerant al vinului lusitan, poţi să vorbeşti de tot şi de toate. De vinul portughez, de pildă, de anii studenţiei timişorene, de maşini numerice şi de mentenanţă preventivă, de Benfica Lisabona şi de Poli Timişoara. În zilele din urmă, mai exact miercuri, noi am vorbit mai mult de vinul de Porto al senhorei Martha, de reţeta de bacalhau pe care el însuşi a gătit-o, magistral, asistat de Pivniceră şi de căţeluşa Rita, în bucătăria unei case arădene în care se întâmplă să locuiesc de la o vreme.


După degustarea de april, cu tot felul de Touriga Nacional, Baga şi Arinto, Adi s-a întors în dormitorul bunicii cu câteva dintre cele mai bune vinuri albe pe care se străduieşte să le aducă din ţara lui Cristiano Ronaldo şi să le promoveze în ţara lui Gică Hagi. Sau, mai exact, pentru connaisseurs, în ţara lui Dobay, a lui Kotormany şi a lui Petschovschi .
Am degustat: 1. Vinho Verde Senhoria 2010 Alvarinho; 2. Bella Superior Sauvignon Blanc - DOC Dão; 3. Colinas Chardonnay 2012 - DOC Bairrada; 4. Colinas Principal Reserva 2010 (Chardonnay/Sauvignon Blanc); 5. Martha's Porto Classic White. Şi ar mai fi spumantul São Domingos S. Lourenço Brut 2007 - DOC Bairrada, decât că pe acesta l-am apreciat atât la început, în aşteptarea celor care încă nu sosiseră la ora programată, cât şi la sfârşit, în compania desertului. Poate că oi fi făcut opinie separată, însă mie, deşi mi-au plăcut toate vinurile servite, mi-au căzut mai cu tronc (aşa, ca şi fado-urile Anei Moura) Chardonnay-ul şi vinul alb de Porto.
O parte dintre invitaţi au venit din Timişoara, însă am avut şi doi oaspeţi de sorginte italiană, însoţiţi de doamnele lor, care au apreciat, ca şi noi de altfel, vinurile portugheze propuse de Adi. Mă gândesc că dacă aş fi producător român şi mi-aş dori să promovez în străinătate vinul propriu, dar şi pe cel românesc în genere, Adi Butuc ar fi exact omul potrivit pentru o asemenea sarcină colosală. Fiindcă pune pasiune, e atent la toate, cutreieră lumea ca un oenofil entuziast ce este şi se însufleţeşte atunci când vine vorba să povestească vinul. Şi afar' de asta are calitatea că, în timpul studenţiei, a fost atins incurabil de spiritul Timişoarei, devenind el însuşi apoi un fel de timişorean rătăcitor cu care ai ce amintiri să depeni în caz de întâlnire întâmplătoare pe vreun aeroport american, asiatic ori european.
Seara de miercuri a fost deosebită pentru noi toţi. O dată, fiindcă am degustat Portugalia la pahar, pe îndelete, pe muzică de fado sfâşietoare. Apoi, fiindcă ne-am bucurat de aperitive de top, între care nu au lipsit bacalhau-ul lui Adi, untul de trufe al Pivnicerei şi pateul cu jeleu de vin al Naşului. Apoi, fiindcă am sărbătorit ziua de naştere a unui vechi şi entuziast membru al clubului, timişorean şi naş de felul său, alături de care am călătorit prin lume şi pe la toate festivalurile de vin, plăcerea fiind reciprocă. Alex, adică Vali, a adus cu sine un tort apetisant elaborat la o cofetărie de pe malurile Begăi, cu ajutorul căruia am încheiat seara. Pe la patru dimineaţa, când şi ultima picătură de Porto alb fusese sorbită şi toţi invitaţii se aflau deja pe la casele lor, rătăcit prin pădurea de pahare, farfurii şi tacâmuri de tot felul, mi-am dat seama că efortul organizatoric dar şi desfăşurarea evenimentului au fost minunate şi că sunt gata oricând să iau totul de la capăt. Pe când făceam această constare profund filozofică, mă mai despărţeau puţine ore de degustarea următoare, cea cu vinuri de Recaş, în compania celui pe care, înaintea autorizaţilor de la case mai mari, noi îl desemnasem deja cel mai bun somelier care a evoluat în anul din urmă în dormitorul bunicii.

Citit 2736 ori Ultima modificare Vineri, 23 Mai 2014 18:26

Media

Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate