Marți 25 Ianuarie 2022

Vin și clătite, nu tu eveniment, nu tu minifestival

În vreme ce alții împart lumea pe un șervețel la olimpiada chinezească, noi am trăit o foarte pașnic...

Șonk’n’wine Party în șaisprezece prieteni

Prima degustare din 2022 a coincis și cu prima zăpadă a iernii. Ne-am strâns în odăile bunicii în ju...

O petrecere în familie cu Casa de Vinuri Cotnari, Liliac și câteva surprize

Acuși se fac doi ani de când am călătorit ultima oară la Cotnari. Lumea nu era încă îngrozită de spe...

  • Vin și clătite, nu tu eveniment, nu tu minifestival

  • Șonk’n’wine Party în șaisprezece prieteni

  • O petrecere în familie cu Casa de Vinuri Cotnari, Liliac și câteva surprize

Luni, 07 Iulie 2014 00:00

De mai multe ori Sauvignon Blanc şi o singură dată baclavale

Scris de
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Mai întâi am ales cinci sticle de Sauvignon Blanc, vinuri create de nişte prieteni în Mehedinţi şi Drăgăşani. Pe urmă am cumpărat un munte de gheaţă, am învelit sticlele în folie neagră şi le-am cufundat în frapiere. Apoi ne-am adunat în clubul bunicii şi am săvârşit încă un ritual al degustării, dând note şi făcând mofturi. Ca nişte mici robertparkeri care s-au născut cu paharul Spiegelau în mână şi cu Barolo în cupe.


În afara concursului, câteva fete entuziaste din club au ţinut să ne gratuleze cu alte baclavale după minunata ieşire de la Sâmbăteni. Şi să servească alături un proaspăt cupaj de Muscat şi Sauvignon Blanc de la Avincis. Lor, sărutările mele de mâini!
Vinurile din blind au fost servite în următoarea ordine: Crama Oprişor Sauvignon Blanc Caloian 2013; Prince Ştirbey Sauvignon Blanc Vitis Vetus 2010; Crama Bauer. Sauvignon Blanc 2012; Avincis Sauvignon Blanc Borangic 2011; Avincis Cuvee Petit 2011. Am notat conştiincioşi fiecare probă, punctajul final dând drept câştigător vinul marca Bauer. Punct. În timpul degustării am fotografiat totul din orice poziţie: de jos, de la şold, din genunchi, de pe masă, de pe scară. Nu am ratat nici un detaliu şi nici un ansamblu; nici un vin, nici un cub de gheaţă, nici un chip, nici un pahar. O poză de grup a reuşit să strângă înlăuntrul eternităţii sale virtuale o parte dintre cei prezenţi, postaţi pe scările de la intrarea în dormitorul bunicii. Iar una cu zoom a surprins de nenumărate ori o insectă imensă, care şi-a pierdut cândva una dintre antenele cu care receptează semnalele lumii exterioare. Goanga, gândacul, a aterizat pe cămaşa imaculată a lui Dan, îngrozindu-le pe cele mai nevricoase dintre degustătoare. Apoi s-a răsturnat pe parchet, ca un Gregor de ocazie ieşit dintr-o carte pe care n-o mai citeşte nimeni de la o vreme. Gângania răsturnată a dat frumos din picioruşe în luminile rampei şi ale bliţului, apoi a fost eliberată în siguranţă în aerul provincial al Aradului, transportată într-un şerveţel cu aromă de Sauvignon Blanc.
Urmărindu-i zborul uşor împleticit, n-am putut să nu mă gândesc la propria noastră metamorfoză după atâţia ani de pasiune oenologică. Sper din inimă să nu ne-o luăm în cap vreodată şi să nu ne transformăm în vreun gândac ori în vreo mare goangă dispreţuitoare la adresa vinului din pahar. De aceea nu pot decât să le mulţumesc aici oenologilor Veronica Gheorghiu, Liviu Grigorică, Ghislain Moritz şi Oliver Bauer, creatorii vinurilor din blind şi ai cupajului asociat baclavalelor. Graţie lor şi producătorilor pe care-i reprezintă, într-o seară blândă de iulie, nu am uitat să fim critici, entuziaşti, sceptici, contemplativi, categorici în privinţa vinului nelipsit din pahare.

Citit 2343 ori Ultima modificare Marți, 08 Iulie 2014 12:41
Publicitate

Pivnicer

Anul 2021 a fost unul al călătoriilor, dar și al despărțirilor pentru comunitatea degustătorilor neautorizați care își are sediul în dormitorul bunicii. Cu toate restriștile și cu toate restricțiile care ne-au bântuit 365 de zile, am reușit să evadăm de mai multe ori în străinătate, colindând țări ca Polonia, Slovacia, Ungaria, Austria, Italia, Slovenia și Croația.

Caută

Publicitate