Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Sâmbătă, 09 August 2014 00:00

La un pahar de vin cu doi făurari de literatură

Scris de
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Încă de acum doi ani ne propusesem să­-i invităm în clubul nostru din Arad pe doi dintre scriitorii reprezentativi din Banat, Viorel Marineasa şi Daniel Vighi. Pe domnul Marineasa – cu care am avut plăcerea să fim colegi de redacţie cu vreo două decenii în urmă, pe când păstorea suplimentul literar al Realităţii bănăţene­ – îl avusesem deja oaspete în februarie, într-­o seară timişoreană de neuitat, cu ziarişti şi scriitori deghizaţi în degustători, şi ne-­am promis reciproc că ne vom reîntâlni în formula completă de îndată ce vor începe promovarea celor mai recente cărţi ieşite din tipografie.

Cu complicitatea Ancăi, criticul literar de serviciu al Aradului, care patronează într-­un mod inconfundabil întâlnirile scriitorilor cu cititorii la Librăria Scienta, am reuşit să mediem debarcarea scriitorilor timişoreni în centrul Aradului, împreună, desigur, cu opurile lor. Debarcarea a fost doar un pretext inspirat găsit de criticul literar, pentru că scriitorii sunt, într­-un fel, şi ai Aradului, ei petrecându­-şi copilăria la Lipova. Acest oraş apare, inevitabil, în scrierile lor ce recuperează o istorie marginală, cu atât mai interesantă cu cât este total diferită de cea scrisă de învingători. „Înainte şi după (războiul rece)” – de Viorel Marineasa şi „Istoria din cutia de pantofi”, semnată de Daniel Vighi, au fost deci pretextul perfect pentru un dialog spumos între cei doi scriitori, de altfel nu doar colegi de breaslă, ci şi foarte buni prieteni. Am consemnat mai multe premiere: fiecare scriitor a vorbit despre cartea celuilalt, pentru ca, la apoteoticul final, să fie prezentată – surpriză! – o carte scrisă de ambii literaţi: „Plânsul bătrânului tenor dramatic sovietic/ Memorator pentru tanchişti”.
Totul s-­a petrecut în ambianţa perfectă pentru un asemenea eveniment de anvergură, Librăria Scienta, unde publicul i­-a adoptat imediat pe cei doi scriitori, considerându-­i de-­ai locului şi participând interactiv la discuţiile generate de lecturile unor pasaje din cărţile lansate. După mai bine de o oră, întâlnirea s-­a încheiat cu o sesiune de autografe, unde cei care au cumpărat cărţile au avut parte de încă o surpriză, primind gratuit­ câteva cărţi din bogata bibliografie a autorilor. Ne-­am îndreptat apoi spre Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizaţi, unde ne aştepta o altă lansare, însoţită, de această dată, de câteva sticle de vin înfipte în gheaţa din frapiere.
A fost seara vinurilor din Dealu Mare – Ceptura. Am turnat în pahare Făurar alb, roşu şi rosé, de la Davino, iar invitaţii serii ne-­au citit fragmente din cele trei romane. Noi am fotografiat şi am filmat, frenetici, secvenţe ce vor face, la un moment dat istorie. A urmat tradiţionala, de-­acum, sesiune de autografe pentru cei care şi-­au dorit să păstreze o amintire palpabilă a momentului. Apoi am pus la cale noi întâmplări oenologice, am făcut noi proiecte, iar la finalul serii ne-­am promis să ne revedem cât mai curând. De ce nu, cu prilejul unor noi lansări de carte, pentru că în rafturile clubului nostru nu se află doar vinuri, ci şi câteva cărţi ­îndrăznim să spunem ­ ce vor merita deschise de oenofili...

GALERIE FOTO: Lansare la Librăria Scienta

Citit 3280 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 13:55

Media

Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate