Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Miercuri, 01 Octombrie 2014 12:40

La o șuetă în compania plăcută a Șase Fete Albe și a cinci vinuri de suflet marca Aurelia Vișinescu

Scris de
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cinci vinuri purtând semnătura Aureliei Vișinescu au fost vedetele unei degustări intime, în doisprezece, organizate în dormitorul bunicii. Ne-am gândit să-i chemăm alături de noi pe câțiva dintre acei membri importanți ai clubului care susțin de niște ani încoace, material și spiritual, această întreprindere haioasă, riscantă, neverosimilă pentru micul târg în care trăim, numită Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați. Pe ceilalți prieteni, la fel de importanți pentru noi, care au grijă de club în același fel, cu sufletul, cu banii, cu umbletul și cu altruismul lor, vom avea plăcerea să-i strângem cu următoarele prilejuri, care nu vor fi puține.

 

Pe bar au stat alături cupajul alb Entuziasm 2013 din gama Karakter (Chardonnay, Pinot Gris, Riesling Italian), Tămâioasa Românească Artisan 2012, Cabernet Sauvignon-ul Karakter 2011 și două vinuri din gama Anima, Syrah-ul 2011 și Grand Reserve 2011 (Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Fetească Neagră). Le-am deschis pe rând și le-am savurat tihnit, în liniștea clubului vegheată de privirile celor 500 de autografe. Doi dintre noi au venit, ca de obicei, de la Timișoara. Am polemizat discret, tot ca de obicei, afirmându-ne gusturile și părerile. Să spunem că Tămâioasa și Grand Reserve ar fi câștigătoarele serii, potrivit unui punctaj neoficial. În ce mă privește, am avut bucuria să pot compara gustul de Dealu Mare al acestor vinuri cu cel din dormitorul bunicii și să exersez, subiectiv, propria-mi ierarhizare.

Când le-am încercat în cramă întâia oară, la invitația doamnei Vișinescu, nu am putut să le percep pe deplin dat fiind că sufeream de o ușoară mahmureală după cheful inaugural de la Viile Metamorfosis. Acasă, am putut aprecia cupajul alb de început, pentru corp și bogația aromelor, constatând că ar fi mai potrivită o temperatură de servire de 10-12 grade Celsius. Aceeași impresie am avut-o și în privința Tămâioasei, un vin contrariant pentru mine, cu personalitate inconfundabilă, ale cărui arome sunt foarte bine potențate de la 12 grade Celsius în sus. Dacă în Dealu Mare nu mă împrietenisem de-a binelea cu Cabernet-ul, acasă am putut să-i simt catifelarea, în ciuda volumului alcoolic ridicat. Are tipicitate de soi, o recunoști de la primul nas, și te poți îmbăta ușor cu parfumul de vanilie care îl identifică. Și nu cred că trebuie servit ușor răcit, cred că i se potrivesc cele 18 grade Celsius, temperatura ambientală a clubului, fiindcă nimic nu e de ascuns, ci totul e de arătat, chiar și alcoolul din belșug dar totuși bine încorporat.

Despre Syrah, ar trebui să spun același lucru: e foarte tipic, ușor de recunoscut din buchet. Deși din 2011, vinul mi se pare încă destul de crud și cred că trebuie să-i urmărim atent evoluția, în doi-trei ani ne poate oferi cele mai entuziasmante surprize. Ultimul vin, Grand Reserve, a fost apreciat de toată lumea pentru intensitate și complexitate. Rezumând experiențele senzoriale, aș spune același lucru ca la precenta degustare marca Aurelia Vișinescu: vinurile sunt frumoase, însă puțin prea puternice din pricina volumului de alcool. Asta le și face atractive însă, cu acel vino-ncoace specific, care nu trebuie mascat prin răcire, ci trebuie chiar evidențiat, fiind definitoriu pentru soiurile și anii respectivi.

Poate ar trebui să adaug că toată lumea a regretat absența din degustare a celor Trei Fete Negre. Eu unul însă m-am mulțumit cu prezența atât de plăcută a celor șase fete din club, altminteri albe și foarte dragi tuturor, fete care, alături de vinurile entuziaste, pline de caracter și de suflet ale doamnei Vișinescu, au transformat o seară obișnuită de sfârșit de septembrie într-un eveniment memorabil. Și nu oriunde, ci tocmai în dormitorul bunicii.

 

Citit 4252 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Octombrie 2014 12:58
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate