Sâmbătă 8 Februarie 2025

O escapadă de 12 zile prin Portugalia și nu numai

Ultima mare călătorire a degustătorilor rătăcitori care suntem s-a petrecut în mai 2024, timp de 12 ...

De nouă ori Davino!

Davino recidivează cu o degustare de excepție în odăile bunicii. Cristian Casapu, coproprietar și ac...

O călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova cu ajutorul unui nou proprietar

Ultima degustare cu vinurile cramei mehedințene Corcova a avut parte chiar de prezența și de prezent...

  • O escapadă de 12 zile prin Portugalia și nu numai

  • De nouă ori Davino!

  • O călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova cu ajutorul unui nou proprietar

Miercuri, 29 Aprilie 2015 11:10

Viva España! O seară iberică cu vinurile Cramei Borha, în jurul unei paellera cu paella

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

În luna martie a anului trecut, Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizaţi organiza, la Arad, prima degustare de vinuri spaniole. A fost un prilej întâi de a face cunoştinţă, apoi de a ne împrieteni cu Roxana şi Gonzalo, cei doi pasionaţi de vinuri care reprezintă Crama Borha. Am fost atunci de acord cu toţii că întâlnirea a fost atât de reuşită, încât ne-am propus s-o repetăm cât de curând. Gonzalo chiar a plusat: a promis că ne va face o demonstratie de gătit paella, după tradiţionala reţetă spaniolă.


A trecut, iată, mai bine de un an şi, deşi ne-am mai întâlnit prin ţară, pe la diferite festivaluri de profil, de abia în weekend-ul trecut am avut, în sfârşit, prilejul să ne revedem în Arad, în de-acum clasicul dormitor al bunicii. Ca de obicei, Roxana şi Gonzalo au adus cu ei câteva dintre vinurile spaniole aflate în portofoliul lor comercial, dar şi o mare tavă rotundă, numită paellera, utilizată în Spania pentru a găti faimoasa paella, o mâncare din orez amestecat cu legume şi cu diferite feluri de carne. Dacă în Spania este preferată carnea de pui, de raţă, de melc şi de iepure, Gonzalo a ales să amestece orezul cu creveţi şi scoici. Îmbrăcat ca un adevărat chef, amfitrionul serii spaniole s-a instalat în curtea clubului şi a demonstrat celor 36 de degustători neautorizaţi prezenţi că nu se pricepe doar la vinuri. E şi firesc, dacă ne gândim că a gătit prima sa paella în anul 1986 şi că acesta a fost un prilej de a sărbători, în plan personal, 29 de ani de experienţă în postura de specialist în acest domeniu gastronomic tradiţional iberic, atestat documentar, în Valencia, încă din secolul al XVIII-lea.

În paralel, în sălile clubului, Roxana ne-a oferit vinurile spaniole propuse spre degustare de Crama Borha. Am început cu un rosé de socializare Marqués de Riscal Rioja, iar apoi am continuat cu un Marqués de Riscal Rueda din 2013. Cam pe când turnam în pahare un Circe Rueda din 2013, Gonzalo a anunţat că paella este pregătită pentru a fi servită, aşa că ne-am aşezat cu toţii la coadă în jurul imensei tăvi rotunde. Tava Tăcerii, dacă ne gândim ce linişte s-a lăsat după ce toţi şi-au umplut farfuriile, pentru că lumea a socializat, din acel moment, doar cu creveţii şi scoicile din paella.

Fiindu-ne satisfăcută curiozitatea gastronomică, am fost invitaţi de Roxana să degustăm ultimele două vinuri. Finca San Martin Crianza din 2013 a fost primul vin roşu al serii, urmat de Viňa Arana 2006, un vin ce a petrecut trei ani în baric şi doi ani în sticlă.

Cu prilejul acestei seri iberice am organizat, în premieră, şi o tombolă diferită de cele cu care ne-au obişnuit producătorii de vin prezenţi de obicei în dormitorul bunicii. Fiecare membru al clubului a adus un dar, numerotat şi catalogat, iar la finalul serii, toţi am extras din clasica frapieră un dop corespunzând unui obiect, astfel încât fiecare dintre cei prezenţi a plecat acasă cu un premiu.

A fost o seară memorabilă, nu numai datorită vinurilor pe care le-am degustat, cât mai ales pentru că am avut prilejul să cunoaştem o parte din tradiţiile gastronomice ale unei faimoase regiuni spaniole. Pentru asta trebuie să le mulţumim Roxanei şi lui Gonzalo, pe care îi aşteptăm, cât de curând, din nou, în club, cu alte surprize oenologice.

 

Mai multe imagini

 

Citit 2476 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 12:55

Media

Publicitate

Pivnicer

Dacă vreodată ai de gând să călătorești către cel mai mare oraș din sudul Portugaliei, în absența zborului direct de la Budapesta, poate părea o idee bună să alegi Timișoara pentru o cursă cu escală la Charleroi. Ai ceva vreme să vizitezi astfel una dintre capitalele Europei, pentru ca apoi să decolezi spre Faro.

Caută

Publicitate