Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Luni, 11 Mai 2015 17:00

Degustare la înălțime. Ultima cină la bordul zeppelinului Hindenburg

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Mai mulți membri ai Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați au remarcat, de-a lungul ultimilor trei ani, că, odată ce au trecut pragul dormitorului bunicii, timpul curge altfel și că nu mai sunt atât de convinși că dincolo de ușa de la intrare se află familiarul Arad. Sentimentul probabil i-a marcat, și mai acut, pe majoritatea celor prezenți la evenimentul de vineri, 7 mai, când am încercat senzații demne de cele ale unor călători într-o Mașină a Timpului. Și asta, credeți-ne pe cuvânt, nu a avut legătură cu numărul paharelor de vin degustate. Să detaliem...

Totul a început cu doi ani în urmă, când am descoperit un articol despre explozia zeppelinului Hindenburg, petrecută în Lakehurst, New Jersey, în 6 mai 1937. După o documentare de câteva săptămâni, am costatat că doar șase supraviețuitori și martori ai dezastrului ce a pus capăt erei dirijabilelor mai erau încă în viață. Am reușit să-i contactăm și să purtăm o corespondență cu patru dintre aceștia. Rezultatul: un perete al clubului plin de fotografii de epocă semnate de acești ultimi martori ai momentelor finale ale catastrofei aviatice, plus câteva scrisori olografe, cu mărturii interesante pentru istoria aeronauticii mondiale.

Șansa a făcut ca, în timpul documentării, să dăm peste un meniu și o listă de vinuri oferite pasagerilor de pe Hindenburg la prânz și la cină. Am expus lista de vinuri în club. Câteva luni mai târziu, la o degustare cu oenologul și prietenul nostru Oliver Bauer, acesta ne-a sugerat să participăm la câteva licitații din Germania, de unde am fi putut cumpăra vinuri de pe terroir-urile originare ale băuturilor listate pe Hindenburg. Ne-am entuziasmat! Cum ar fi fost să reușim să recompunem lista vinurilor de pe terroir-urile corespunzătoare anului 1934, așa cum erau listate în meniu? Și, mai mult: dar dacă vinurile ar fi fost însoțite și de specialitățile culinare germane aflate în meniul original?

Aceste întrebări le-am pus și membrilor clubului, care au decis pe loc că șansa de a participa la o asemenea degustare apare o dată în viață. Cu sprijinul lui Oliver, în câteva luni, am reușit să cumpărăm, la diverse licitații, câte două sticle din fiecare fel de vin, pentru că, între timp, numărul celor care au dorit să participe la eveniment s-a dublat.

În tot acest timp, Adina, Tina și Alex au căutat rețetele originale nemțești după care gătea, la fiecare traversare aeriană a oceanului,  chef-ul Hindenburgului. Am avut, pe mese, somn cu sos mouseline, sparanghel şi cartofi noi; pulpă de pui cu ierburi aromate, bacon şi lime; piureuri de conopidă cu mascarpone, mazăre cu mentă şi morcov cu portocale, iar la desert, Cremă diplomat și Bread pudding.

Atmosfera a fost neverosimilă, aerul anilor '30 fiind întregit de muzica aleasă de Andrei, dar și de unele inițiative pesonale care au necesitat o documentare riguroasă. Ella, de pildă, și-a convins coafeza să studieze moda de acum opt decenii , așa că a venit la întâlnirea cu zeppelinul cu o coafură epocală!

Am degustat, de-a lungul serii, nu mai puțin de 13 vinuri, prezentate audienței, impecabil, de Oliver și Raluca Bauer:

1. 2007 Saar Riesling Sekt brut – Weingut van Volxem

2. 2011 Liebfrauenstift Kirchenstück Riesling GL – Weingut Gutzler Magnum - servit cu sparanghel

3. 1984 Hochheimer Stein Riesling QbA – Geheimrat Aschrott’sche Erben

4. 1967 Hochheimer Domdechaney Riesling „Cabinet“ naturrein – Hessische Staatsweingüter

5. 1988 Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese – Geheimer Rat von Bassermann-Jordan - servit cu pește

6. 1976 Winkeler Hasensprung Riesling Auslese – Weingut Prinz von Hessen

7. 2004 Beaune 1er cru “Les Pertuisots” – Domaine Duchet - pui

8. 2009 Beaune 1er cru “150 ans” – Louis Jadot - pui

9. 1989 Cru Bourgeois – Chateau Chasse-Spleen

10. 2007 Piesporter Goldtröpfchen Riesling Spätlese – Weingut Reinhold Haart

11. 1988 Graacher Himmelreich Riesling Auslese – J.J. Prüm

12. 1983 Kreuznacher Hirtenhain Riesling Eiswein – Weingut Korrell-Johanneshof - cu desert Diplomat

13. 1997 LBV – Niepoort  - desert Cremă Diplomat  - servit cu pudding

A fost, pentru noi, neîndoielnic, evenimentul anului. Un eveniment la a cărui pregătire au lucrat zece persoane, timp de mai bine de un an.
Pentru că aceia care cunosc istoria nu sunt condamnați s-o repete, am părăsit, într-un târziu – dar nu prea târziu! – zeppelinul nostru imaginar - dar, totuși, atât de concret, dacă ar fi să ne luăm după papilele noastre gustative - am scos cheile din contactul Mașinii Timpului, am deschis ușa de la stradă a clubului și ne-am trezit din nou în peisajul familiar al Aradului nostru cel de toate degustările.

 

Mai multe imagini

Citit 4701 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 12:54
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate