Sâmbăta trecută, de pildă, i-am avut oaspeți pe cei care se ocupă de imaginea și distribuția în România a vinurilor italiene marca Guarini. Directorul pentru România, Matteo Balelli, ne-a propus spre degustare, cu generozitate, nu mai puțin de opt vinuri, asortate cu TAGLIERIE Romagnolo, o gustare excepțională cu specific regional.
Un castel și un conac
Trebuie să știți că vinurile prezentate sâmbăta trecută, în clubul nostru, sunt produse de Societatea agricolă Conti Guarini Matteucci, situată în primul ţinut rural din Forli, în cătunul San Tomè. Societatea funcționează într-un conac din secolul al XVIII-lea și într-un castel din secolul al XV-lea. Este locul unde se cultivă strugurii din care se obţin vinurile albe DOC Trebbiano şi Pagadebit. Celelalte două ferme viticole ale societăţii, Ronco dei Sassi şi Pratolino, situate pe dealurile din Castrocaro, la 250 metri sub nivelul mării, sunt destinate cultivării de viță de vie specifice zonei din care se obţin cele mai prestigioase vinuri, în special cele roșii: - Sangiovese, din care se remarcă, în producţia societăţii, MERO-ul, un sangiovese DOC învechit 26 de luni în butoaie de stejar şi oţel; - Albana, vin local, pe care îl veți descoperi în versiunile alb, sec, dulce şi proaspăt, garantate de marca DOCG; - Cabernet Sauvignon IGT - un vin roşu, fructat, îmbătrânit opt luni în butoaie şi cel puţin patru luni în sticlă.
Istoria familiei Guarini
Emblema acestei vechi familii italiene este reprezentată pe eticheta de Sangiovese Novello EBE. Este vorba de paharnicul mitologic al zeilor, EBE, cel care și-a împrumutat numele vinului. La începutul secolului al XIX-lea, contesa Veronica Guarini a comandat celebrului sculptor neoclasic Antonio Canova o statuie de marmură care este în prezent păstrată în Pinacoteca din Forlì, statuie devenită un simbol al acestei familii.
Numele familiei Guarini apare în cronicile din Bologna încă din anul 900; membri ai aceste familii au condus de opt ori Consulatul şi de patru ori Procuratura. Cronicile dovedesc faptul că, în secolul al XII-lea, Guarino Guarini a fost episcop în Pavia și cardinal de Palestrina – unde s-a stins în anul 1159, iar în cele din urmă fiind canonizat. Crucea sa de cardinal este expusă și astăzi în Oratoriul Sf. Maria dei Guarini, din Bologna.
În timpul luptelor municipale, familia Guarini, descendentă a fracţiunii Lambertazzi, a fost nevoită să ia drumul exilului: o parte din aceasta s-a mutat la Ferrara şi a devenit cunoscută prin Giambattista Guarini; cealaltă parte s-a mutat la Forlì, unde, în semn de apreciere, în anul 1405, i s-a permis să preia însemnul municipalităţii, adăugând la acesta, ca semn distinctiv al familiei, trei benzi negre.
O altă personalitate proeminentă a fost Paolo Guarini, care, în anul 1500, a fost printre primii 90 de Pacifiști, miliție a cetățenilor creată de un anume Mores Guidiccioni.
În 1756, Papa Benedict al XIV-lea îl numea pe Pietro di Giovanni Guarini Conte Palatin, iar pe Giovanni di Pietro îl înnobila cu titlul de Cavaler de Malta. Acesta din urmă avea să fie distins, în 1777, cu titlul de Baron al Castelului Falcina. Fiul său, Pietro (1804-1875), a fost gonfalonier de cinci ori, i s-au acordat de mai multe ori diverse ordine cavalereşti și, în cele din urmă, a devenit colonelul Gărzii Civice. În 1848, el a fost numit ministru al Lucrărilor Publice, în timpul pontificatului lui Pius IX.
Giovanni, fiul cel mare al lui Pietro Guarini şi fratele lui Filippo, a fost gonfalonier de Forlì între anii 1859 şi 1874; s-a dedicat agriculturii, a fost corespondent al Academiei din Florența și a promovat Expoziţiile din 1875 și 1885 din Forlì. Ales deputat de Forlì pentru trei mandate și apoi senator, a fost în Parlament un activ ilustrator al problemelor de natură feroviară și de remediere. S-a căsătorit cu Maddalena Matteucci, fiica contelui Domenico Matteucci, și a vândut localităţii Ebe statuia pe care bunica Veronica Naldi Zauli a comandat-o sculptorului Canova. Domenico Guarini Matteucci, fiul său, s-a căsătorit cu Luisa Napoleone Pepoli care era înrudită, prin mama sa, Federica, cu toate casele regale ale Europei. Guido, fiul său (1881-1915), a fost voluntar în război și a pierit într-o misiune, fiind decorat post-mortem.
Ce am degustat în club
După ce am descoperit istoria familiei Guarini, să cercetăm și istoricul vinurilor degustate în club. Matteo ne-a propus să începem, firesc, cu un vin de socializare: Villa Liberty, un spumant galben strălucitor, ușor, cu aromă de fructe. Excelent ca aperitiv, este ideal servit cu fructe de mare, brânzeturi proaspete și carne albă.
Am continuat apoi cu SANDOC – Romagna Sangiovese 2013 D.O.C., distins cu Premiul Gambero Rosso 2015. Strugurii provin de la fermele de pe dealurile din Castrocaro, situate în inima zonei D.O.C. Romagna. Boabele au fost lăsate la macerat între 8 și 10 zile. Rezultatul: un vin roşu rubiniu intens, moale pe cerul gurii, taninos, care se asortează ideal cu fripturi și brânzeturi vechi, şi pe care îl recomandăm şi la supe de pește. Se servește la 16/18°C.
ROMAGNA TREBBIANO 2013 D.O.C. a fost al treilea vin al serii. Recunoscut ca un vin cu denumire de origine controlata (D.O.C.) în 1973, Trebbiano di Romagna Doc este un vin sec și savuros, de o culoare galben-pai nu foarte intensă. Este un vin ușor, cu parfum delicat, optim pentru a fi servit neînvechit, proaspăt, la o temperatură cuprinsă între 7 și 8 ° C. Acest vin tânăr este obținut din cultura omonimă, din struguri albi. Originea cultivării sale în Romagna este veche, din perioada etruscilor și a romanilor, atunci când au fost plantate primele culturi de viță de vie în Trebulanus – acesta fiind, dealtfel,chiar numele vinului în epoca romană. Vinul Trebbiano poate fi servit cu aperitive ușoare și delicate, cu salate de fructe de mare, brânză proaspătă și cu gustări sărate.
A urmat ROMAGNA PAGADEBIT 2013 D.O.C., un vin D.O.C. cu un nume curios, care în dialectul local înseamnă “a-și plăti datoriile.” Strugurii provin din via Bombino, o viță de vie rezistentă la condiții meteorologice nefavorabile și cu o productivitate mare. Având aceste caracteristici înseamna că, chiar și în cei mai nefavorabili, se putea produce totuși un vin de înaltă calitate, vin ce permitea plătirea datoriilor. Vinul Pagadebit are o culoare galben-pal, cu nuanțe aurii de lumină, aromă fructată și ușor floral. Gustul este uscat, armonios, foarte plăcut și delicat, cu o aroma florală și erbacee.
Vinul Pagadebit se asortează ideal cu legume la grătar, paste și orez cu pește, cu carne albă și cu pește la grătar. Temperatura recomandata de servire este de 8/10 ° C.
ROMAGNA ALBANA 2013 D.O.C.G. - Premio Gambero Rosso – Migliore ALBANA a fost al cincilea vin al serii. Albana di Romagna este un vin care a făcut istorie, la propriu: a fost primul vin alb din Italia recunoscut D.O.C.G. în 1987. Strugurii se recoltează manual, de obicei după prima decadă din luna septembrie. Vinul obținut este stocat în recipiente mici de oțel, până în primăvara următoare, apoi îmbuteliat. Culoarea galben-pai este intensă, cu reflexii verzui. Mirosul este persistent, evocand fructe și miros de salcâm. Pe cerul gurii, vinul Albana se simte cald și ferm. Este ideal să fie servit cu crustacee, pește la cuptor, cu fructe de mare și cu legume, dar și cu brânzeturi proaspete, paste, cârnați, plăcinte sarate, ouă, preparate din pește în tigaie și pește prăjit, supe de cereale, paella din carne. De asemenea, se poate servi cu ficat de gâscă și carne albă. Poate fi recomandat și ca aperitiv. Se servește la o temperatura de 10-12 ° C.
Strugurii din care e obținul ROMAGNA SANGIOVESE SUPERIORE 2013 D.O.C., al șaselea vin al serii, provin de la fermele de pe dealurile din Castrocaro, aflate la 250 de metri deasupra nivelului mării. Ciorchinii sunt răriți înainte de pârguire și se separă înainte de presare. Macerarea durează 10-12 zile; după fermentația malolactică, vinul se rafinează cel puțin șase luni în tancuri din oțel la temperaturi controlate. Are o culoare roșie-rubinie intensă, cu nuanțe de violet și o aromă de cireșe negre, violete și fructe de pădure, surprinzând cerul gurii cu note fructate persistente.
ROMAGNA SANGIOVESE SUPERIORE RISERVA 2012 D.O.C. a fost penultimul vin al serii. Strugurii din care a fost făcut provin din cele mai bune podgorii ale domeniilor Guarini. Ciorchinii au fost răriți înainte de pârguire. Macerarea împreună cu coaja a durat 15 zile și, după fermentația malolactică, vinul a fost maturat un an în butoaie și baricuri. Maturarea în sticlă este de cel puțin 6 luni. Acesta va fi optim chiar și după 5-6 ani de la recoltare. Mirosul e intens, fructat, cu note de violete și fructe de padure. Se servește la 16/18 ° C, fiind ideal de asociat cu grătare, fripturi și brânzeturi maturate.
Ultimul, dar nu cel din urmă vin al serii a fost CAGNINA 2014 D.O.C., care se obține din soiul Refosco, cunoscut și sub denumirea de Terrano. Vinul, de un roșu aprins, se distinge printr-un parfum intens și învăluitor, având un gust dulce și ușor. Este ideal de asociat cu deserturi, prăjituri uscate, brânzeturi, fructe și castane. Se servește...rece, la 12/14°C.
Astfel s-a încheiat prima seară italiană a acestei veri, seară care a intrat în istoria clubului prin cea mai ridicată prezență – 46 de persoane – în condițiile în care majoritatea degustătorilor neautorizați se aflau fie în concediu, fie la festivalul de jazz de la Gărâna. Pentru cei care au lipsit, sperăm să ne reîntâlnim, cât mai curând, cu vinurile de la Guarini, pe care, cu certitudine, le apreciem!