Sâmbătă 8 Mai 2021

250 de ani de la apariția primului ziar tipărit pe actualul teritoriu al României

  Până și o persoană stabilită recent în capitala Banatului ar ști să enumere, pe repede-înapoi, câ...

MaxiMarc, o degustare în familie

În pandemie, în scenariul roșu, sub spectrul unei viitoare carantine generale, ce altceva putem să f...

Ultima seară de dragoste a fost bordeleză în Vestik Club

Cu degustarea Tepaso având ca tematică vinurile bordeleze am încheiat stagiunea de iarnă în Vestik C...

  • 250 de ani de la apariția primului ziar tipărit pe actualul teritoriu al României

  • MaxiMarc, o degustare în familie

  • Ultima seară de dragoste a fost bordeleză în Vestik Club

Marți, 21 Iulie 2015 10:11

Giusti pe larg, o degustare ca un bolero celebru

Scris de
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

După degustarea pilot din luna mai, care ea însăși fusese un festin oenologic pentru o parte dintre membrii CDViN, producătorul italian Giusti se întoarce în dormitorul bunicii pentru o degustare pe larg. Răzvan Demian a adus cu sine alte vinuri superbe purtând aceeași marcă, iar noi purtăm încă în memoria papilelor gustul acestui eveniment unic, susținut în ritm crescendo, precum un bolero celebru, irezistibil.

Giusti Winery, a cărei istorie o puteți găsi aici, produce vinuri de înaltă calitate. S-au putut convinge de asta toți degustătorii neautorizați care au umplut odăile bunicii într-o seară caniculară de iulie. De la spumantele Prosecco superiore și până la cupajul cu nume regal Umberto I, de la vinul purtând numele profesorului Manzoni și până la Amarone della Valpolicella, ne-am bucurat de emoții, fioruri, extaze în fiecare pahar. Răzvan a fost extrem de profesional, de elegant, de vorbăreț, că nu degeaba se află la a nu știu câta degustare în Vestik Club.

Lista a cuprins nu mai puțin de 9 (nouă) vinuri, frapierele au fost pline ochi cu gheață și cu etichete marca Giusti, noi am ascultat muzica de jazz pregătită de DJ Andrei și explicațiile lui Răzvan, dar mai ales am ascultat vinul și frumusețea perfecționistă din spatele lui. Pe rând au fost servite: Rosalia Prosecco DOC Extra Dry, Giusti Asolo Prosecco Superiore DOCG Brut, Giusti Cuvée (spumant produs din Chardonnay și Pinot Noir), Longheri Pinot Grigio 2014 IGT Venezie, Case Paolin Costa degli Angeli Manzoni Bianco delle Venezie 2013 IGT, Giusti Merlot IGT Veneto 2014, Case Paolin San Carlo Montello e Colli Asolani Rosso (cupaj de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc și Merlot) 2014, Umberto I Rosso Veneto IGT (cupaj de Merlot și Cabernet Sauvignon) 2008, Giusti Amarone della Valpolicella Classico 2010 DOC.

Mă veți ierta dacă, dintre toate aceste vinuri minunate, am ales pentru mine câteva anume, mai mult din capriciu decât după cine știe ce criterii rigide. Vinul serii – Rosalia, spumantul prietenos, de o simplitate cuceritoare, cu preț excepțional de cuminte. Umberto și Amarone, aproape pe aceeași treaptă extatică, decât că pe primul l-am încercat întâia dată, și cu câtă plăcere! Două vinuri cu care nu te întâlnești în mod obișnuit dacă ești zgârcit ori dacă nu faci parte din CDViN. Toate spumantele sunt superbe, cel brut alungă canicula iar cuvée-ul e un potrivit dar de nuntă și de mari aniversări din viața celor mai apropiate ființe. Manzoni Bianco are corp și complexitate și unicitatea soiului creat de un mare oenolog, iar Pinot Grigio se simte foarte bine în Veneto, e o bucurie la pahar. Cupajul Case Paolin, care conține și Cabernet Franc, are omogenitate și integritate, e perfect rotunjit în jurul marilor soiuri care compun, căutați-l, încercați-l, iubiți-l! Merlot-ul e simpatic, nu cu cine știe ce corp, dar cu savoare și stil.

Toate aceste vinuri ne îndeamnă să căutăm și viile din care au fost create. De aceea nici nu ne gândim să ocolim Giusti Winery în cursul viitoarelor peregrinări prin Italia. Nu veniți și voi?

 

Mai multe fotografii

 

 

Citit 1954 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 12:43

Media

Publicitate

Pivnicer

De curând, Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați din Arad a devenit și Clubul Degustătorilor de Vin Vaccinați. După ce ani de zile și-au injectat indirect în vene Negru de Drăgășani, Pinot Noir, Petit Verdot, Crâmpoșie, Mustoasă ori Bonarda, membrii fondatori și-au făcut sau sunt pe cale să-și facă și primul vaccin împotriva noului virus.

Caută

Publicitate