Luni 15 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Miercuri, 29 Iulie 2015 11:47

Spectacol oenologic marca Elite Wine în odăile bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Zilele trecute am avut bucuria să marcăm o nouă premieră Vestik Club: prima degustare pe larg cu vinuri din Podgoria Miniș-Măderat. Elite Wine a făcut spectacol oenologic în odăile bunicii, oferind celor aproape treizeci de degustători neautorizați dar privilegiați nu mai puțin  de opt vinuri, cel mai vechi fiind din  2006.

Dacă nu punem la socoteală întâlnirea noastră cu vinurile și patronii cramei Daiconi, întâlnire care a avut loc cu ceva timp în urmă fără să se concretizeze însă și cu o degustare organizată pentru membrii clubului, Elite Wine este primul producător din părțile noastre care s-a încumetat să-și prezinte vinurile în sediul CDViN. Și bine a făcut, din multe-multe motive. Mai întâi, chiar mi-era dor de vinurile lui Walter Szikler. Le-am tot degustat și cumpărat ba pe la crama din Mâsca, ba pe la tarabele din Arad și Timișoara prilejuite de festivalurile de vin, ba din Piața Mică a Aradului, acolo unde Elite Wine are stand permanent. Apoi, fiindcă este vorba de vinuri de calitate, elaborate de un excelent profesionist, din strugurii unor vii aflate pe unul dintre cele mai generoase terroir-uri românești. În plus, prețurile reflectă modestia oenologului, sunt cât se poate de oneste și poate că, uneori, sunt prea mici. Nu în ultimul rând, în mod bizar, până acum în clubul nostru și-au găsit loc vinuri din lumea întreagă și din toată România, cu excepția Podgoriei Miniș-Măderat. Dacă venea vreun oaspete german, american ori sud-african - și au fost destui dintr-aceștia - și dorea să deguste vinuri locale, ne vedeam nevoiți să-l dezamăgim, neputând onora cererea.

De fapt, turistic vorbind, fiecare zonă a lumii poate fi înțeleasă, savurată, degustată prin vinurile sale. Și pentru noi nu există amintire mai plăcută decât cea care se ascunde înlăuntrul unei sticle de vin cumpărate de pe unde am fost în marile voiaje. Acum, am gustat la noi acasă un pic din frumusețea terroir-ului arădean și suntem gata să împărtășim această experiență împreună cu străinii care ne vor călca pragul. Și să fiți siguri că avem cu ce să ne lăudăm și pe cine să lăudăm, căci în cadrul degustării Elite Wine, Walter Szikler și Elvira Borgovan, doi dintre cei trei acționari ai cramei, au adus cu sine opt vinuri de calitate: Traminer 2014, Rosé (Cabernet Sauvignon) 2014, Pinot Noir (baric) 2013, Roberto Pinot Noir 2011, Merlot&Cabernet Sauvignon 2013, Cabernet Sauvignon 2013, Miraculix 2011, Merlot 2006.

Traminerul din dificilul an 2014 este unul superb, are o bună aciditate, parfumul îi este sublimat, are echilibru și șarm și te cucerește încă de la prima întâlnire papilară. Poate că Rosé-ul din Cabernet nu este cel mai bun pe care l-am gustat vreodată, însă are o calitate acceptabilă pentru un vin din 2014. Pinot Noir-ul din 2013 ne-a oferit un spectacol în fiecare pahar: e tipic, cu o culoare superbă și cu un vino-ncoace irezistibil. Parcă mai subtil și dificil de înțeles a fost Pinot Noir-ul Roberto, care, în ciuda opiniei generale, rămâne totuși favoritul meu dacă e să fac comparație cu vinul anterior; o culoare un pic mai profundă și un corp cu mai multe înțelesuri senzoriale. Și dacă mie cupajul de Cabernet și Merlot nu mi-a oferit aceleași plăceri ca și Pinot Noir-urile, despre Cabernet Sauvignon-ul din 2013 pot spune că este unul de top. E tipic, plin de condimente, poate oferi mari desfătări papilelor în cazul unei învechiri îndelungate. Miraculix, cupajul de Cabernet Sauvignon, Merlot și Burgund Mare din 2011, e unul puternic, direct, numai bun de asociat cu carne pe la vreun  festin cu prietenii. Ultimul vin, Merlot-ul vechi de nouă ani, este poate și primul în ordinea preferințelor mele: vibrează de viață și oferă acea contrastantă prospețime pe care o păstrează cu anii numai vinurile mari.

Toate vinurile au prețuri cuminți iar adevărații cunoscători (și nu ducem lipsă de ei în club), aceia care nu asociază neapărat valoarea cu dimensiunea sumei plătite, știu bine că într-o sticlă modestă purtând marca Elite Wine se poate ascunde o adevărată comoară. Iar pe cei care nu au înțeles asta încă, îi invit să pornească alături de noi la vânătoare de comori în dormitorul bunicii.

 

Mai multe imagini

Citit 2793 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 12:41
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate