Miercuri 16 Octombrie 2024

Nachbil se întoarce în dormitorul bunicii

Katona Csaba, noul promotor al Cramei Nachbil, a oficiat în dormitorul bunicii o mult așteptată degu...

ONVPV testează în Podgoria Miniș-Măderat un nou sistem de evaluare a vinurilor

Miercuri, 25 septembrie, Balla Géza Winery a găzduit în premieră o degustare destinată testării unui...

Premieră în club: primul orange Avincis, prezentat chiar de proprietarul cramei

De câte ori își prezintă vinurile în odăile bunicii, Valeriu Stoica eliberează în aerul clubului, o ...

  • Nachbil se întoarce în dormitorul bunicii

  • ONVPV testează în Podgoria Miniș-Măderat un nou sistem de evaluare a vinurilor

  • Premieră în club: primul orange Avincis, prezentat chiar de proprietarul cramei

Marți, 04 August 2015 19:17

Despre Domeniul Vlădoi, parfumul Dobrogei și nostalgia Drăgășanilor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Portofoliul CDViN s-a îmbogățit cu un nou și interesant producător din Dobrogea. Domeniul Vlădoi se adaugă astfel altor patru crame din trei țări diferite ale căror vinuri am avut ocazia să le încercăm cu prilejul ultimului festival Vinvest. Și de această dată, la Arad, plăcerea, savoarea, bucuria întâlnirii cu vinul cel bun a fost de partea tuturor.

 

După italienii de la Guarini și Giusti, moldovenii de la Château Vartely și arădenii de la Elite Wine, o degustare în dormitorul bunicii cu vinurile Domeniului Vlădoi a venit cât se poate de firesc. Proprietarul, Nelu Vlădoi, e un viticultor autentic, la a treia generație de meseriași ai viei și vinului. Vorbește cu temei despre vinurile pe care le face și chiar poate fi mândru de ele. E franc, onest, are povești frumoase cu bunicul emigrat demult din Drăgășani în Dobrogea cu tot cu vie. A dat numele unei game „Ravak”, în virtutea nostalgiei după o copilărie în preajma teascurilor și a mustului prim. Povestește simplu cum a trecut de la tehnologia cantitativă, comunistă, la cea franțuzească, calitativă, capitalistă, în virtutea propriei experiențe ca un exercițiu de desprindere de trecut.

A adus cu sine în club nouă vinuri, o demonstrație de forță a micului producător român. Nici unul nu seamănă cu ceea am zice că reprezintă terroir-ul Murfatlar, acela care dă nume celui mai cunoscut și întins brand dobrogean. Vinurile lui Nelu Vlădoi reprezintă zbaterea și reușita prin forțe proprii a unei familii de viticultori aflate la a treia, chiar la a patra generație. Plantațiile sunt noi iar vinurile au parcă un parfum de altă lume decât cea știută. Sauvignon-ul e foarte floral, Chardonnay-ul e light, Cabernet-ul așteaptă noblețea învechirii. Majoritatea au însă un vino-ncoace și o franchețe cuceritoare.

Am degustat, într-o joi, următoarele vinuri: Fetească Regală&Riesling Italian 2014, Chardonnay Ravak 2014, Chardonnay Pivnița Basarabilor 2013, Sauvignon Blanc&Pinot Gris 2013, Sauvignon Blanc Anca Maria 2014, Muscat Ottonel 2013, Rosé (Fetească Neagră) 2014, Cabernet Sauvignon 2012 Pivnița Basarabilor, Merlot 2011 Pivnița Basarabilor. Cu două mici corecții: producătorul a mai deschis un proaspăt Rosé (Cabernet Sauvignon) Anca Maria, vinificat potrivit filozofiei fiicei sale, care a și dat numele gamei și care îi calcă pe urme după un stil propriu, iar eu am greșit, benefic, ordinea servirii, deschizând ca penultim vin Merlot-ul iar la final Cabernet Sauvignon-ul.

După cum am observat, majoritatea celor prezenți au apreciat Chardonnay-ul Ravak și cupajul de Sauvignon Blanc și Pinot Gris, de o bizară dar naturală culoare rosé. Și Merlot-ul. Mie mi-au plăcut în special Chardonnay-ul baricat din 2013, Sauvignon Blanc Anca Maria, rosé-urile și Cabernet Sauvignon-ul. Căutați-le pe toate așadar, sunt fresh, accesibile, pentru toate gusturile!

 

Mai multe imagini

Citit 5309 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 12:40
Publicitate

Pivnicer

A trecut ceva timp de când nu am mai luat drumul Podgoriei Miniș-Măderat în căutarea celui mai bun vin. De-a lungul anilor, am ținut aproape de oameni și crame din Șiria, Miniș, Mâsca și Măderat, cumpărând vin și struguri, legând prietenii, creând reportaje. Deși pandemia face să pară că a trecut un mileniu, și nu un an-doi-trei, mă întorc alături de Adina în zonă, pentru o jurizare, o revedere cu Balla Géza și crama sa de top, dar și pentru o descoperire numai bună de povestit aici.

Caută

Publicitate