Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Miercuri, 07 Octombrie 2015 12:57

Blind în pahare negre: Domeniul Vlădoi – Clos des Colombes

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

O degustare de vin în pahare negre este o încercare teribilă pentru orice degustător, fie el și unul experimentat. Și cum să fie altfel câtă vreme îi este greu să ghicească și culoarea vinului, darămite soiul, anul, producătorul. Oricine se poate socoti un norocos connaisseur dacă e în stare să recunoască măcar 40% din licorile servite în blind. În aceste condiții, să punem alături, în orb, vinurile Domeniului Vlădoi și pe cele ale Clos des Colombes, două vinării apropiate din terroir-ul dobrogean, nu putea fi decât un interesant exercițiu de (re)cunoaștere pentru membrii CDViN.

Ideea ne-a venit chiar acolo, în județul Constanța, în mica noastră vacanță de septembrie. Cum încercasem zeci de vinuri de la Domeniul Vlădoi, cramă ale cărei plantații se află în Murfatlar, și de la Clos des Colombes, un mic domeniu situat mai la sud cu câteva zeci de kilometri, în apropierea stațiunii Olimp, am zis să facem comparația între aceste vinuri chiar în dormitorul bunicii, dar în orb. Stilul, tehnologia, gustul patronilor celor două crame ni s-au părut atât de diferite, în ciuda apropierii geografice, încât am zis că blind-ul nu poate fi decât un serios examen pentru noi toți, mai ales că unii chiar degustasem o parte din vinurile servite.

Într-o seară de vineri, în odăile bunicii, am turnat pe rând în paharele negre: Clos des Colombes Terra Alba 2014 (Fetească Albă, Riesling și „ câțiva litri de Pinot Gris și Muscat-Ottonel”), Domeniul Vlădoi Rosé (Cabernet Sauvignon) Anca Maria 2014, Clos des Colombes Cuvée Gourmand 2014 (Pinot Noir), Domeniul Vlădoi Sauvignon Blanc Anca Maria 2014, Clos des Colombes Viognier 2013, Domeniul Vlădoi Syrah 2013, Clos des Colombes Bouquet Rosé (Fetească Neagră) 2014, Domeniul Vlădoi Chardonnay (baric) 2013. Ghicitul a fost greu de tot, înregistrându-se totuși câteva succese mai ales în cazul Sauvignon Blanc-ului și al Pinot Noir-ului. Terra Alba a fost confundată în multe cazuri cu Cuvée X de la LacertA, ceea ce fără îndoială nu poate fi decât un compliment.

Viognier-ul și Sauvignon Blanc-ul au avut cel mai mare succes printre degustători. Eu am rămas însă și fanul rosé-ului doamnei Rosenberg, ca și al Syrah-ului domnului Vlădoi. Doar trăim într-un club liber!

Citit 4146 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Octombrie 2015 13:04
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate