Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Luni, 19 Octombrie 2015 10:53

Cu Valeriu Stoica și François Villon în dormitorul bunicii, o dată la trei ani

Scris de
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

O dată la trei ani, „fiindcă așa a cerut Adina”, un mare dascăl – de drept, de vin și de viață – vine în dormitorul bunicii. Este însoțit mereu de vinurile sale de Drăgășani pe care ni le servește cu generozitate, în timp ce recită câte ceva din Mihai Eminescu, din Octavian Goga, din Radu Gyr și François Villon. Apoi coborâm în vinotecă, pătrundem în underground, într-o lume populată cu duhuri, cu sticle străvechi și cu obiecte îmbrăcate în dopuri. De fiecare dată, Lucky Motanul, stăpânul atent al locului, oglindește întreaga întâmplare în pupilele sale inițiatice.

Cine a participat la sutele de degustări petrecute în odăile bunicii știe bine că o prezentare de vinuri Avincis susținută chiar de stăpânul lor, domnul profesor Valeriu Stoica, este un adevărat eveniment cultural. Publicul se transformă în auditoriu, clubul în amfiteatru și totul tinde să devină un curs de drept și de istorie oenologică. Ultima dată s-a întâmplat într-o miercuri, sălile au fost pline, discursul strălucit, vinurile incitante. În plus, Tina ne-a răsfățat cu două rânduri de platouri ale căror bunătăți au fost atât de multe și de diverse încât nici nu mai pot fi enumerate aici.

Ne-am delectat cu cinci licori marca Avincis: Cuvée Amélie 2014 (Tămâioasă Românească&Muscat Ottonel), Cuvée Petit 2012 (Sauvignon Blanc), Merlot 2011, Negru de Drăgășani 2012, Cuvée Andrei 2011 (Cabernet Sauvignon). Și-am ascultat două prelegeri ale oaspetelui nostru, despre drept și vin și despre apă și vin. Am aflat astfel cum, în urmă cu peste un veac, în timp ce țăranii români se răsculau pentru a distruge conace, viticultorii francezi susțineau o revoltă care a dus la elaborarea primei legi a viei. Și-am mai aflat că multă vreme vinul nu a fost o băutură făcută tocmai din struguri, prilej de lirice blesteme la adresa botezătorilor săi: De suliţă, de lance aruncată,/ de ghioagă şi de buzdugan strunjit,/ de bardă, de săgeată ferecată,/ de paloş, de baltag şi de cuţit,/ de ţeapă şi de furcă otrăvită,/  de iatagan, de cange, de custură/ şi de bandiţi pândind la cotitură/ să fie daţi grămadă la pământ,/ străpunşi în inimi, sfărtecaţi pe rând,/ tăiaţi la beregăţi să-i rupă chinul/ şi-n fund de iad să stea cât mai curând/ crâşmarii care ne botează vinul! (François Villon, Baladă veselă despre crâșmari).

După ce ne-a recitat și povestit de toate, plimbându-ne prin epoci și geografii oenofile, domnul profesor s-a retras discret, lăsându-ne în aceeași companie selectă a vinurilor care poartă pe etichetă conturul cramei clădite pe Dealul Dobrușei. Spunea în glumă că așa i s-a impus de către Adina, să vină doar o dată la trei ani la Arad. Cu regretul că ni se întâmplă atât de rar să-l avem în club pe Valeriu Stoica, am hotărât pe dată s-o convingem pe Pivniceră să reducă măcar la trei luni periodicitatea cu care distinsul avocat să-și susțină oeno-pledoariile în dormitorul bunicii...

Citit 5357 ori Ultima modificare Luni, 19 Octombrie 2015 14:13
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate