Luni 17 Februarie 2025

O escapadă de 12 zile prin Portugalia și nu numai

Ultima mare călătorire a degustătorilor rătăcitori care suntem s-a petrecut în mai 2024, timp de 12 ...

De nouă ori Davino!

Davino recidivează cu o degustare de excepție în odăile bunicii. Cristian Casapu, coproprietar și ac...

O călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova cu ajutorul unui nou proprietar

Ultima degustare cu vinurile cramei mehedințene Corcova a avut parte chiar de prezența și de prezent...

  • O escapadă de 12 zile prin Portugalia și nu numai

  • De nouă ori Davino!

  • O călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova cu ajutorul unui nou proprietar

Miercuri, 02 Martie 2016 16:03

Opt vinuri bisecte pentru cei mai entuziaști membri CDViN

Scris de
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Există câteva mari evenimente care nu se succed decât o dată la patru ani, cum ar fi olimpiadele și campionatele mondiale de fotbal. Și tot o dată la patru ani, cei care au norocul (sau ghinionul) de a se fi născut în ani divizibili cu patru pot să-și serbeze ziua de naștere. Și atunci, dată fiind toată această febrilă așteptare, de ce nu am organiza din când în când, o dată la patru ani, și o degustare de vinuri create în ani bisecți?

Norocoșii, pasionalii, entuziaștii, cunoscătorii membri ai CDViN care au participat la degustarea de luni, 29 februarie 2016, au avut parte fără îndoială de o experiență oenogastronomică de neuitat. O dată fiindcă prin părțile noastre sunt foarte puține, dacă nu unice prilejurile în care ți se oferă șansa să deguști opt mari vinuri născute în anii 2000, 2004, 2008 ori 2012. Apoi, fiindcă acest tip de participare la un eveniment din viața clubului denotă o pasiune autentică pentru vin, răsplătită cu satisfacții senzoriale și sufletești pe măsură. Și nu în cele din urmă, fiindcă toate aceste licori bisecte au fost însoțite de bunătăți pregătite de chef Tina, una dintre cele mai inimoase membre de club.

După o idee originală CDViN, am reușit să strângem opt vinuri din ani bisecți, câte două pentru fiecare an începând din 2000, pe care le-am servit însă în sens invers, începând cu cele din 2012. Astfel, am început cu Avincis Crâmpoșie Selecționată 2012 și LacertA Muscat Ottonel 2012, am continuat cu Prince Ştirbey Ordinul Cavalerilor de Malta Merlot 2008 și Crama Oprișor Cutia Paleologu 2008 (Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Fetească Neagră, Shiraz), trecând apoi la Vinarte Prince Matei (Merlot) 2004 și Prince Știrbey Cabernet Sauvignon 2004. Ultimele două vinuri servite au fost, la sticlă magnum, magnificele Vinarte Prince Mircea (Merlot) 2000 și Vinarte Soare (Cabernet Sauvignon) 2000.

Vinurile la magnum au fost turnate în decantor cu două ore înaintea începerii evenimentului, celelalte fiind deschise cu mai bine de o oră înainte.

La final, după ce am încercat Crâmpoșia atrăgătoare și contrariantă și Muscatul cu postgust amplu, generoasa Cruce de Malta, Cutia Ciocan cu dop având depuneri lucitoare, Mateiul de piele și tabac al anului 2004 și primul Cabernet de Drăgășani al lui Oliver Bauer, dar și indescriptibilul Mircea și magnificul Soare din urmă cu 16 ani, am putut concluziona fără tăgadă: există vinuri românești excepționale care au trecut cu brio proba învechirii! Toate, dar absolut toate licorile servite s-au aflat în cea mai bună formă în seara lor aniversară de 29 februarie.

Le datorăm mulțumiri celor care au înființat ori reînființat cramele în care au fost concepute vinurile, ca și oenologilor care s-au ocupat de crearea lor: Ghislain Moritz, Mihai Baniță, Oliver Bauer, Liviu Grigorică, Veronica Gheorghiu, Iustin Urucu, Attilio Pagli, Fiorenzo Rista. Iar noi, consumatorii hedoniști din dormitorul bunicii, ne revedem în 2020 pentru următoarea degustare... bisectă!

Citit 5094 ori Ultima modificare Luni, 14 Martie 2016 10:54
Publicitate

Pivnicer

E 9 mai 2024, prima noastră zi la Faro. Câtă eliberare! Cronicarul a fost mai puțin harnic decât călătorul în prima sa zi în Portugalia. Epuizat după o zi plină, solară în capitala provinciei Algarve, singurele sale cuvinte scrise în jurnal fură: „Faro, pastel (de nata), wine bar, berzele bisericoase, restaurant, centru, cina acasă cu cocos, papaya, șuncă, salamuri și foarte buna brânză locală, vinuri de top”.

Caută

Publicitate