Joi 20 Martie 2025

Vintruvian Estates: Trei crame într-o singură degustare

Legătura noastră cu grupul Vintruvian Estates, care cuprinde cramele Viticola Sarica Niculițel, DeMa...

Degustare aniversară cu vinuri din Alto Adige

Am avut bucuria să sărbătorim 15 ani de existență a Asociației Vestik și 13 ani de la crearea Clubul...

O escapadă de 12 zile prin Portugalia și nu numai

Ultima mare călătorire a degustătorilor rătăcitori care suntem s-a petrecut în mai 2024, timp de 12 ...

  • Vintruvian Estates: Trei crame într-o singură degustare

  • Degustare aniversară cu vinuri din Alto Adige

  • O escapadă de 12 zile prin Portugalia și nu numai

Luni, 14 Martie 2016 17:38

De nouă ori Balla Géza în dormitorul lui Nagymama

Scris de
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Cel mai important producător de vin premium din podgoria Miniș-Măderat a umplut până la refuz odăile bunicii în cadrul unei degustări memorabile. Membrii clubului au putut să încerce nu mai puțin de nouă vinuri, iar serata s-a transformat pe alocuri într-o inedită conferință al cărei susținător a fost răsplătit cu aplauze.

Din motive independente de voința noastră, vinurile cunoscutului profesionist din domeniul oenologic Balla Géza nu au pătruns în dormitorul bunicii decât abia după patru ani de la deschiderea clubului. Un rol în această regăsire l-or fi avut și Vica Necula, noua promotoare a vinăriei de la Păuliș, dar și Ella Heizer, o cât se poate de autorizată membră CDViN.

Destul că într-o zi de joi clubul s-a umplut cu baxuri purtând numele cramei lui Balla Géza, dar și cu un număr impresionant de invitați, mai mult de unul pe metru pătrat, fapt care a făcut să suplimentăm numărul de scaune din cele două încăperi. Prietena noastră Vica Necula, cu care avem deja o îndelungată istorie de colaborare oeno-afectivă, ne-a pregătit pentru degustare următoarele vinuri: spumant Clarus 2014, Mustoasă de Măderat 2015, Furmint 2014, Rosé Cuvée 2015, Cadarcă Stone Wine 2012, Fetească Neagră Stone Wine 2012, Cabernet Franc Stone Wine 2011, Cuvée Cabernet Franc/Fetească Neagră 2011, Cuvée Aradinum 2009. De fapt, le-am ales împreună, dat fiind că pe unele le știam de prin alte  părți, de pe unde patronul cramei mă tot îmbiase cu ele. Și vorbesc aici de trei capitale europene, Budapesta, Viena și București, dar și de trei festivaluri de top care au loc în aceste metropole: VinCE, VieVinum și GoodWine. Și mai vorbesc și de Timișoara, orașul meu pentru totdeauna, și de al său festival VinVest. De fiecare dată când ne-am întâlnit la standul său, Balla Géza a avut grijă să se transforme în cea mai afabilă gazdă, oferindu-ne tot ce are mai bun. Iar eu, în calitate de Pivnicer dedat cu vinurile ardelene și cu cele ungurești, nu pot să nu apreciez minunatul Furmint și unicul Cabernet Franc de Miniș/Ménes, dar și aspra Cadarcă și speciala Fetească Neagră obținute în aceeași zonă.

Balla Géza, care este și dascăl la o catedră clujeană, a vorbit continuu despre vinurile sale, descriindu-le onest și cu modestia profesionistului, așa încât a ținut publicul în priză pe tot parcursul degustării. Cu urechile la conferențiar și cu simțurile în pahar, am avut grijă să-mi fac propria părere despre cele servite, după criterii cât se poate de subiective. Spumantul, șampania de Mustoasă e prima obținută din acest soi local și e un vin neliniștit cât se poate de simplu, de direct, care te îndeamnă să-l bei de sete când adie vara. Cum renunțasem de ceva vreme să mai servim spumantele brute în paharele tipice și am trecut la cele vin alb, nu am apucat să observăm perlarea, ceea ce nu ne-a făcut să consumăm vinul cu mai puțină plăcere, căci aromele se deschid mai generos în paharele mai largi. A venit rândul Mustoasei liniștite, tot un vin simplu, de consum curent, din sticle ușor de destupat grație screwcap-ului. Furmintul mi-a plăcut în mod deosebit, chiar dacă creatorul său l-a criticat un pic pentru încă neașezatele arome ale lemnului. Rosé-ul, un cupaj de Burgund Mare, Merlot și Cadarcă, în ciuda culorii de Schiller, oferă o fructuzitate și o prospețime cât se poate de atrăgătoare și, la urma urmei, asta trebuie să aibă orice vin, acel vino-ncoace care îl face vandabil. Când am ajuns la Cadarcă, domnul Balla a explicat că avem de-a face cu un soi pretențios în vie, dar nu la fel de generos în aromele din pahar, de nobil precum marile soiuri internaționale ca Pinot Noir, Cabernet Sauvignon ori Merlot, un soi care se pretează la cupajare, la completare, la desăvârșirea unor cupaje cum ar fi Egri Bikavér. În sine, în monocépage, potrivit descrierii creatorului, e un vin cu buchet de flori de câmp și cu un gust unic, condimentat. Și dacă virtuțile senzoriale nu sunt foarte numeroase, Cadarca adaugă experienței gustului și postugustului urmarea plăcută că reprezintă un afrodisiac natural. Dacă vorbim însă de Feteasca Neagră de Miniș, de Minișul lui Balla Géza, aceasta parcă le are pe toate în sine și parcă se simte foarte bine prin părțile noastre. Cabernet Franc-ul este favoritul meu, e un vin dintr-un soi aparte, un Cabernet Sauvignon de sex feminin, mai stilat și mai blând, mai catifelat, probabil monocépage-ul roșu cel mai iubit în Ungaria. Și dacă prin părțile noastre găsim acest soi numai în plantațiile lui Balla Géza, putem să fim siguri că acest oenolog este singurul care s-a gândit să însoțească, în cadrul unui cupaj, un soi apreciat  în Ungaria cu un soi specific românesc - Cuvée Cabernet Franc/Fetească Neagră 2011, o simbioză dificilă dar specifică Transilvaniei. La urmă de tot, Cuvée Aradinum, cupaj de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc și Cadarcă, vine să ne încânte cu noblețea numelui, a unei vechimi de șapte ani care ține încă vinul în viață, în putere. Este probabil vinul emblematic al cramei, o invenție omogenă și bine lucrată cu ajutorul celor mai bune vinuri dintr-un an binecuvântat.

O prestație de nota zece pentru Balla Géza, niște vinuri cu care Aradul și întreaga zonă se pot mândri și o degustare de ținută, probabil că așa am putea rezuma ceea ce s-a petrecut în ultima seară de joi în dormitorul lui Nagymama. După toate astea, ne gândim să vizităm cât mai curând crama, cu scopul precis de a vedea cum evoluează la cisternă, sticlă sau baric viitoarele vinuri care poartă pe etichetă inițialele B.G.

Citit 2788 ori Ultima modificare Luni, 21 Martie 2016 13:12
Publicitate

Pivnicer

Din curgerea zilelor noastre portugheze, am decupat clipe. Câteva sute, poate mii de clipe oglindite în gânduri, emoții, fotografii. Cele din 10 mai, a treia zi a călătoriei prin Europa, a doua în Portugalia, redau aventura noastră la Sagres și Cabo de São Vicente, cel mai sud-vestic punct al bătrânului continent.

Caută

Publicitate