Prin 2013, promotorii de atunci ai noii crame moldovene susțineau prima degustare cu vinurile Casei de Vinuri Cotnari în clubul nostru. Și tot în urmă cu trei ani, doi dintre membrii clubului au călătorit în locurile din care provin vinurile, realizând mai multe reportaje. În aprilie 2016, Marinela Ardelean și-a lansat noua carte, ghidul vinurilor românești de dincoace și de dincolo de Prut, The Wine Book of Romania, în compania echipei de la Cotnari în frunte cu Victor Deleanu și a unor vinuri de colecție provenind din cunoscuta podgorie a Moldovei.
Acum, la sfârșit de iunie 2016, am avut plăcerea să ne revedem cu prietenii de la Casa de Vinuri Cotnari. Alături de cei doi membri ai echipei comerciale, Victor Deleanu, cel mai tânăr director general al unei crame românești, l-a adus cu sine și pe tânărul oenolog George Măluțan, căruia nu am pierdut ocazia să-i spun că unul dintre vinurile mele favorite este Grasa de Cotnari 2011, vinificată în sec. George ne-a povestit totul despre licori și despre cramele unde se petrece vinificarea și s-a bucurat, alături de toți cei prezenți, de o seară specială în atmosfera relaxantă din dormitorul lui Nagymama.
Mie și lui Dan, degustarea cu vinurile noii case de la Cotnari ne-a rezervat o imensă surpriză, și anume reîntâlnirea cu Nicu Timofti, fiul mijlociu al președintelui Republicii Moldova, prezent ca invitat din partea prietenilor ieșeni. Cu Nicu ne-am cunoscut și împrietenit în toamna anului 2014 în... Macedonia, cu prilejul unei balcaniade de fotbal în cursul căreia noi am reprezentat România, iar el cealaltă țară vorbitoare de limbă română, Republica Moldova.
Cât despre vinuri, acestea au fost nu mai puțin de 12 la număr și aproape toate au înotat în gheața frapierelor. Am degustat pe rând, în duet sau solo: Domenii Fetească Albă 2014/2015, Colocviu la Atena Fetească Albă 2014/2015, Colocviu la Moscova Grasă de Cotnari 2014/2015, Domenii Fetească Neagră Rosé 2015, Colocviu la Paris Busuioacă de Bohotin 2014/2015, Domenii Busuioacă de Bohotin 2014/2015, Domenii Fetească Neagră 2014. Dintre acestea, vinul meu favorit rămâne Fetească Albă 2015 din gama Colocviu, licoare căreia, din punctul meu de vedere subiectiv, neautorizat dar cât se poate de entuziast, nu-i lipsește nimic: nici buchetul, nici corpul, nici aciditatea. Oricum, mi-au plăcut toate Feteștile, indiferent de gamă sau an, m-am bucurat de aromatele Busuioace și de restul vinurilor, albe ori rosé. De urmărit evoluția Feteștii Negre de-a lungul anilor, un soi care anunță de pe acum că se simte foarte bine în Moldova, un soi ancestral căruia îi place să fie din nou acasă (cele mai vechi semințe de Fetească Neagră, în vârstă de peste 7.000 de ani, au fost descoperite în ceramica de Cucuteni, localitate apropiată de Cotnari). Eu pariez că, în anii ce vor veni, vinurile din acest soi elaborate de Casa de Vinuri Cotnari vor egala dacă nu depăși în arome și complexitate Feteștile Negre produse în Dealu Mare.