Între două manifestații de protest care ne-au purtat de-a lungul a mulți kilometri prin trezitul târg al Aradului, am zis că e vremea și de o degustare. Și nu de una oarecare, ci de un adevărat eveniment oenologic, așa cum se întâmplă de fiecare dată când clubul se umple în jurul unor invitați speciali. Balla Géza este fără îndoială numele emblematic al Minișului, tot așa cum Walter Szikler reprezintă tot ce are mai bun Măderatul. Și dacă pe cel de-al doilea l-am întâlnit cu prilejul degustării magnificilor, primul ne-a onorat acum cu prezența, însoțit de nu mai puțin de opt vinuri.
Fiecare dintre licori s-a bucurat de o prezentare cu charismatică, Balla Géza ținând în priză pe toată lumea. Am putut afla extrem de multe despre anii de recoltă, cu toate toanele lor, despre soiurile și terroir-ul de pe care provin, despre bucurile și dificultățile meseriei de vinificator pe care invitatul nostru o practică de 33 de ani.
Lista a cuprins următoarele vinuri servite: Mustoasă de Măderat 2016, Sauvignon Blanc 2016, Cuvée Perla Minișului 2016 (Pinot Gris, Traminer, Sauvignon Blanc) , Rosé Cuvée 2016 (Fetească Neagră&Pinot Noir), Rozzy 2016 (rosé de tip frizzante), Fetească Neagră 2015, Stonewine Cabernet Franc 2011, Cadarissima 2015 (vin dulce obținut din struguri parțial stafidiți). Mustoasa e un vin ușor, simplu, fără veleități și complexitate, și ca atare accesibil pentru toți, căci nu cere să fie înțeles, ci are marea calitate că se vrea cât mai repede băut. Pentru mine, Sauvignon-ul e deja o feblețe, l-am tot savurat ba la Budapesta, ba la Cluj, ba în odăile bunicii, iar Balla Géza spune că foarte multă lume îl apreciază, deși a apărut recent pe piață, numindu-l un Sauvignon Blanc - școală. Al treilea vin, un cuvée alb, e o ființă delicată ce ne oferă arome extrem de discrete și o finețe blândă, care nu ține neapărat să se dezvăluie. Cuvée-ul rosé din Fetească și Pinot suprinde prin culoarea deschisă și printr-o fructuozitate bine dozată. Rozzy e vinul puțin neliniștit al serii, cu mulți fani printre doamnele și domnițele clubului. Și dacă Feteasca Neagră următoare a cucerit pe toată lumea, Cabernet Franc-ul vechi de cinci ani și un pic poate fi mândria podgoriei. La urmă, un vin roșu dulce a contrariat în mod plăcut anturajul. De tip szamorodni, elaborat din struguri parțial stafidiți, această licoare s-a aflat pentru mine în topul serii, o recomand cu căldură pasionaților de pretutindeni. Amănuntul că acest tip de vin a fost cândva și preferatul împărătesei Maria Tereza e la fel de savuros ca și vinul însuși.