Mi-am spus că e bine să împărtășesc cu prietenii câteva dintre comorile propriei vinoteci. După zecile de articole scrise de-a lungul ultimului deceniu, după zeci de excursii la Drăgășani și după sute de vinuri încercate, multe de la Prince Știrbey, nu e de mirare că eticheta Bauer. a devenit una dintre mărcile mele preferate. Așa se face că am ales șase vinuri create de Oliver Bauer și le-am servit unor amici de pretutindeni, în cadrul unui adevărat festin sold out pentru împătimiți. A fost o seară cosmopolită, cu vinuri elaborate în Drăgășani de un vinificator german și cu bunătăți italiene preparate de specialistă thailandeză.
Am destupat pe rând Sauvignonasse 2014, Sauvignon Blanc 2013, S.V.S. 2013 (Sauvignonasse baricat), F.N. 2013 (Fetească Neagră), Merlot 2013 și P.V. 2010 (Petit Verdot). Primul oferă o prospețime care se va păstra probabil multă vreme, al doilea e tipic și vivace, Sauvignonasse-ul baricat are educație teutonă și finețe latină, Feteasca e puternică și disciplinată, Merlot-ul e unul crud, cu aciditate fantastică și cu un potențial de învechire de zeci de ani. Petit Verdot-ul anului 2010, unul dintre preferatele mele, s-a învechit frumos în vinotecă într-o sticlă năpădită de păianjenii timpului. O licoare unică și o amprentă genuină a lui Oliver, un autograf inconfundabil pe una dintre cele mai reușite creații ale sale.
Cu sprijinul soțului său Giuliano Scanavino, Nissara Buntos (Ja pentru prieteni) ne-a pregătit patru feluri de mâncare, care au fost servite de-a lungul degustării. Astfel, am savurat mai întâi platourile cu prosciutto, salam italienesc, grisini şi focaccia de casă, trecând apoi la vitello tonnato - felii de rasol alb de vită, servite reci, cu maioneză şi sufleu de ton, anşoa şi capere. Ne-am delectat apoi cu flan di zucchini, o budincă sărată cu dovlecei, servită pe pat de brânză Asiago DOP, și cu ravioli, ricotta e spinaci - ravioli de casă cu umplutură de brânză ricotta de bivoliță și spanac.
Anturajul a fost unul cât se poate de latin, incluzând și prieteni italieni stabiliți în Arad. Printre ei, un reputat vinificator care apreciază vinurile lui Oliver Bauer și care în seara cu pricina s-a arătat îndrăgostit de Sauvignonasse, de Fetească și de Petit Verdot.