Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Miercuri, 02 Mai 2018 13:48

Masterclass cu Manu în dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Un eveniment sold-out cu oenologul Emanuele Reolon, Manu pentru prieteni. Noile vinuri ale noii crame MaxiMarc din Măderat și-au făcut debutul cu succes în dormitorul bunicii, iar întâmplarea s-a transformat într-un inedit workshop ori poate într-un masterclass care a avut legătură atât cu Mustoasa, cât și cu un anume Ripasso și un anume Amarone de... Măderat.

După experiența din Italia și cea de la Petro Vaselo, dar și după alte experiențe oenologice prin Ardeal, Emanuele Reolon, adică prietenul nostru Manu, a preluat noua cramă MaxiMarc din Măderat. După doi ani și multe zile și nopți de muncă în vie și în noua clădire a cramei, ridicată undeva pe dealurile acestui sat care dă unul dintre numele podgoriei, Manu este în măsură să-și prezinte vinurile și se pare că locul cel mai potrivit pentru o astfel de premieră rămâne tot dormitorul bunicii. De aceea s-or fi și umplut odăile clubului la acest al doilea eveniment al săptămânii care a precedat minivacanța de 1 Mai.

Am degustat pe rând Rosé (Pinot Noir) 2016, Pinot Noir 2016, Merlot 2016, cupajul de Merlot, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon 2017, o probă de Ripasso 2017 (Merlot) și o probă de Amarone (Merlot) 2017.

Manu a vorbit despre cramă și despre soiul preponderent Mustoasă de Măderat, soi autohton în care are mare încredere și pe care își propune să îl vinifice în diferite moduri pentru a-l pune cât mai bine în valoare. Ne-a oferit mai întâi un rosé puternic, fructat, cu priză la public. Am încercat apoi Pinot Noir-ul proaspăt îmbuteliat, ba am deschis și o sticlă din club, dintr-un mic lot îmbuteliat manual anume pentru noi cu mai multe luni în urmă. Astfel, am putut urmări evoluția vinului la sticlă, am putut polemiza asupra preferințelor proprii și am putut afla de la Manu unele detalii tehnice legate de elaborarea vinului. Și dacă unii au apreciat mai ales Merlot-ul care a urmat, eu m-am îndrăgostit de al patrulea vin servit, cupajul din trei soiuri,  Merlot, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon, care este unul clasic mai ales în... Dealu Mare.

Prezentând ultimele două vinuri, oenologul ne-a oferi ocazia extraordinară de a gusta, în evoluția lor, primele Merlot-uri de Măderat vinificate prin metodele Ripasso și Amarone. Primul dintre ele, rezultat din amestecul unui vin tânăr cu tescovina rezultată în urma stoarcerii viitorului Amarone, are aromele îmbogățite și anunță deja o licoare cu totul specială. Îl vom putea servi probabil în forma îmbuteliată începând cu sfârșitul anului viitor. Cât despre Merlot-ul Amarone, atât de tânăr acum, cu el ne vom reîntâlni la maturitate, în forma îmbuteliată, cam în cinci ani. Acest vin va fi rezultatul eforturilor de a usca opt tone de struguri vreme de mai multe săptămâni, de a fermenta la cisternă puținele tone de struguri rămase, de a învechi vinul rezultat (doar 1.500 de litri) mai mulți ani la tonneau și la sticlă.

Citit 1915 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Mai 2018 14:14
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate