Ieșirile noastre la Sâmbăteni, în extraordinarul Zooland al lui Gabi, au devenit deja o tradiție. Din 2014 încoace, ne adunăm acolo cu zecile sau chiar cu sutele pentru a degusta vinuri și bunătăți de tot felul, în compania animalelor exotice cu care stăpânul locului populează de ani buni acest paradis arădean. În urmă cu patru ani, ne-am delectat cu vinurile clubului și cu aromele orientale ale berbecuțului pregătit la groapă de prietenul iordanian Nabil, iar în 2015 chef Alex a gătit în plus și un purceluș vietnamez. 2016 ne-a adus un party cu gulaș de vită și porc și cu cincizeci de vinuri din portofoliul CDViN consumate printre lamele și muflonii lui Gabi. Dacă în 2017 ne-am strâns o sută în jurul focului de tabără din mijlocul Zooland-ului și am degustat vinurile prietenului Marian Olteanu, acum, în 2018, am fost cu toții vreo cincizeci și ne-am bucurat de prezența amicului Herbert Szasz, promotor neobosit al Cramei Vinarte. El a adus cu sine și ne-a încântat cu următoarele vinuri: Cuvée d’Excellence Sauvignon Blanc 2017, Terase Danubiene Tămâioasă Românească 2017, Terase Danubiene Fetească Neagă 2013, Nedeea 2016, Prince Mircea 2016, Prince Matei 2011.
Bambi, căprioara emblematică a parcului, era la locul ei, pofticioasă ca întotdeauna după frunze și după colăceii apetisanți pregătiți de mama lui Gabi. Noi am venit pe rând cu mașini și microbuze, din Arad și din Timișoara. Ne-am insinuat printre căprițe și cerbi carpatini către chioșcul central, acolo unde zeci vinuri ne așteptau la pult și la frapieră. Și în timp ce Herbert a umplut pahar după pahar, între două selfie-uri cu Bambi, chef Alex rumenea zeci de porții de coaste de porc pe grătarul grandios al lui Gabi. Doritorii s-au mai omenit cu coniac de casă și cu pălincă, în vreme ce Anglia elimina Suedia și croații lui Luca Modrić ne scăpau pe toți de Mama Rusie la Campionatul Mondial. Așa, seara a devenit și mai plăcută, carpatinii pășteau crengile focului de tabără, ieduții se apropiau curioși de obiectivul aparatului foto, Zoli ne îmbia cu clisă de Mangalița, aproape nouzeci de burgeri din vită Angus sfârâiau ușor deasupra cărbunilor. Ploaia ne-a iertat și de data aceasta, Dan s-a strecurat în țarcul cu emu și nandu pentru o periculoasă ședință foto. Am mai realizat un album de familie cu degustători cocoțați pe butuci și am devorat nenumărate baclavale , de nu ne-am dat seama când s-a făcut miezul nopții.
Un loc și un timp binecuvântate din care nu-ți mai dorești să pleci vreodată, un eon populat cu animale exotice și oameni faini, vrăjiți de aromele unor vinuri pure. A trebuit să o facem totuși, să părăsim și această întâmplare, de dorul realității și al unui Pinot cu coadă, care scâncea ușor în poartă la lumina farurilor unei mașini familiare. La urma urmelor, nu avem de ce să fim triști. Și mâine e o nouă degustare...