La blind-ul de vineri sau, dacă vreți, de... winery, susținut în pahare negre pentru douăzeci dintre cei mai îndrăzneți degustători neautorizați, am avut parte de opt vinuri produse în patru țări, pe șapte terroir-uri diferite. Printre participanți am avut degustători și oenologi cât se poate de autorizați, ghicitori entuziaști într-un pahar opac. Secretul a fost deplin, sticlele au avut și ele culoarea paharelor grație unui ambalaj de un negru profund.
Am servit pe rând: Avincis Pinot Noir 2013 (Drăgășani), Villa Vinèa Gewürztraminer 2016 (Târnave), Casa de Vinuri Cotnari Colocviu la Paris Busuioacă de Bohotin 2017 (Cotnari), Vinarija Mikić Crna Tamjanika 2017 (Negotin, Serbia), Bodega Mauricio Lorca Opalo Malbec 2011 (Mendoza, Argentina), Prince Știrbey Fetească Regală 2015 (Drăgășani), Tormaresca Neprica 2015 (Negroamaro&Primitivo&Cabernet Sauvignon, Puglia, Italia), Liliac Rosé (Pinot Noir) 2017 (Lechința).
Probabil că vinul cel mai ușor de ghicit a fost Gewürztraminerul de Târnave, pentru inconfundabilul său parfum de trandafiri. Au pus dificultăți Pinot Noir-ul lui Ghislain, pentru unii foarte tipic în buchet, nu neapărat și în gust. Busuioaca și Malbec-ul i-au încurcat pe toți, numai Manu, prietenul nostru oenolog, recunoscând parfumul de violete din proba numărul 5, care este specific soiului național argentinian. Crna Tamjanika a fost identificat de câțiva participanți, inclusiv de prietenul nostru Claudiu, unul dintre performerii serii. Regala acidă și puternică, plină de caracter, elaborată de Oliver Bauer pentru Casa Știrbey a fost asimilată unui vin austriac, probabil din pricina stilului de vinificare. Tormaresca a plăcut foarte mult prietenilor italieni prezenți la eveniment, dovadă că sângele apă nu se face, ci poate doar invers... Rosé-ul de Lechința a fost ghicit cu brio de prietena noastră Ella Heizer, degustător autorizat și profesionist autentic din lumea vinului românesc.
Prin numărul mare de soiuri prezentate și prin dificultate, acest eveniment ar fi putut fi un examen serios pentru cele mai alese și autorizate nasuri și papile gustative din oenologia de la noi și de pretutindeni.
Dacă gândiți cumva că e ușor un asemenea exercițiu de cunoaștere senzorială, vă poftim cu încredere la următoarea provocare de acest fel, căci avem de gând să urmăm cât mai curând îndemnul lui Manu, scris pe fișa blind-ului: „Mai multe degustări cu pahare negre!”