Luni 17 Februarie 2025

O escapadă de 12 zile prin Portugalia și nu numai

Ultima mare călătorire a degustătorilor rătăcitori care suntem s-a petrecut în mai 2024, timp de 12 ...

De nouă ori Davino!

Davino recidivează cu o degustare de excepție în odăile bunicii. Cristian Casapu, coproprietar și ac...

O călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova cu ajutorul unui nou proprietar

Ultima degustare cu vinurile cramei mehedințene Corcova a avut parte chiar de prezența și de prezent...

  • O escapadă de 12 zile prin Portugalia și nu numai

  • De nouă ori Davino!

  • O călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova cu ajutorul unui nou proprietar

Miercuri, 23 Ianuarie 2019 13:10

Seară cu licorile vinotecii și pisicul fără nume

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Prima degustare a anului a fost una specială, cu câteva dintre vinurile care locuiesc în vinoteca unui oarecare domn care își spune Pivnicer. Am putut regăsi pe rând gustul anilor 2015, 2014, 2013, 2012 și 2010, iar ca desert ne-am delectat cu o bellissimă și dulce  Cadarissimă.  

O bună parte din vinurile mele preferate dispar ca prin farmec de pe rafturile clubului. Cei care doresc să le mai guste o dată în viață, dat fiind că multe dintre ele intră deja în categoria „este, dar s-a terminat”, o mai pot face din când în când. Atunci când, scotocind prin arcadele din underground, mai găsesc câte un vin de trei-patru ori șapte-opt ani, cu eticheta marcată de cariile trecerii.

Pentru degustarea din weekend-ul trecut am ales așa: Villa Vinèa Premium Fetească Neagră 2015, Tormaresca Neprica 2014, Viile Metamorfosis Cantus Primus Cabernet Sauvignon 2013, Giusti Valpolicella Ripasso Superiore 2012, Avincis Cuvée Andrei 2010, Balla Géza Cadarissima 2015. Ne-am bucurat de toate aceste vinuri în douăzeci și ceva de prieteni, ba am avut și un participant supriză, un pisic fără nume care sfios a pătruns pe ușa clubului pentru a savura alături de noi bunătățile pregătite de Pivniceră după rețetele lui Nagymama: papricaș de vită cu crochete de cartofi (marha paprikás, burgonyakrokett), cornuri cu magiun și nucă (lekváros kelt kifli).

Cât despre vinuri, vă mărturisesc că sunt un fan al vinurilor roșii de pe terroir ardelean. Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră sunt câteva dintre soiurile nobile care se simt foarte bine prin părțile noastre. Feteasca de la Villa Vinèa nu face excepție și s-a dovedit foarte potrivit ca vin de început. Neprica (Negroamaro, Primitivo, Cabernet) din  2014 de la Tormaresca, cramă din Puglia care face parte din grupul Antinori, a fost unul dintre cele mai de succes vinuri în club în anul 2018, iar acum, că nu mai este de găsit, a fost perfect să-l reîntâlnim. Pentru Cabernet-ul din 2013 al maestrului Fiorenzo Rista de la Viile Metamorfosis eu am o adevărată slăbiciune. Dacă puteam, aș fi cumpărat tot lotul, dar și așa, tot mai păstrez câteva din zecile de sticle pe care le-am ascuns o vreme numai pentru mine prin cotloanele vinotecii.

Ripasso de la Giusti se ține minunat, cu ani în urmă am avut grijă să rețin câteva baxuri după degustarea oficiată pe atunci de somelierul-orchestră Răzvan Demian. Poate că minunatul Cuvée Andrei 2010, primul creat de maître Ghislain Moritz, a fost pentru mulți vinul serii. Nu numai că intră de-acum în al nouălea an de existență, dar cred că acest vin mai are în față cel puțin cinci ani de bună devenire. Motiv să mă felicit că, la vremea respectivă, când ne-am bucurat de prezența lui Ghislain și a Angelei în odăile bunicii, l-am cumpărat pentru mine cu baxul. Din banca mea de vinuri am mai scos un vin special, Cadarca dulce a lui Balla Géza, vinificată așa fiindcă soiului i se potrivește și fiindcă în urmă cu câteva veacuri o anume împărăteasă se prăpădea după acest vin de Miniș.

 

 

Citit 1488 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Ianuarie 2019 13:19
Publicitate

Pivnicer

E 9 mai 2024, prima noastră zi la Faro. Câtă eliberare! Cronicarul a fost mai puțin harnic decât călătorul în prima sa zi în Portugalia. Epuizat după o zi plină, solară în capitala provinciei Algarve, singurele sale cuvinte scrise în jurnal fură: „Faro, pastel (de nata), wine bar, berzele bisericoase, restaurant, centru, cina acasă cu cocos, papaya, șuncă, salamuri și foarte buna brânză locală, vinuri de top”.

Caută

Publicitate