Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 62
Vineri, 16 Septembrie 2011 17:55

Aniversare la gura baricului, în Bessa Valley Winery

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În seara zilei de 8 septembrie, cinci "vestici" au plecat din Timişoara şi Arad spre Bucureşti, unde li s-a alăturat un al şaselea, simpatizant, mai mult "nord-vestic", originar din Maramureş. Acest drum lung a fost făcut pentru a onora invitaţia primită de la WineRo de a sărbători împreună zece ani de la înfiinţarea Bessa Valley Winery din regiunea Pazargik, Bulgaria, unde se produc vinurile Enira.

Plecarea din Bucureşti a avut loc dimineaţa la ora 7 din faţa Restaurantului Ginger, unde grupul de aproape 40 de persoane a fost aşteptat şi preluat de Ghenadie Bobeică, administratorul societăţii WineRo, de Veronica Guzun, PR manager, şi de Mircea Niculescu, directorul de vânzări şi marketing.

A urmat un drum de opt ore prin regiuni dezolante ale Bulgariei, cu şosele destul de proaste şi localităţi decrepite. La capătul lor, se deschide un peisaj surprinzător, Bessa Valley, o cramă modernă, în mare parte săpată în stâncă şi îmbracată în piatră, înconjurată de o vie lucrată impecabil. În 2001, trei oameni importanţi din lumea vinului au găsit în Bulgaria, pe teritoriul cuprins între Munţii Rodopi şi cursul superior al râului Mariţa, un terroir favorabil viţei-de-vie, un loc în care în antichitate traiau Bessii, un trib independent al tracilor. Cei trei oenofili sunt contele Stephan von Neipperg, care are în familie o tradiţie de 800 de ani de producere a vinului şi este proprietarul câtorva plantaţii în Bordeaux, incluzând La Mondotte şi Chateau Peyreau, dr. Karl-Heinz Hauptmann, cofondator al companiei ECM în Cehia şi fost Director al Merrill Lynch London, şi oenologul Marc Dworkin, care are o experienţă bogată în Bordeaux. Ei au fondat Bessa Valley Winery care are în proprietate 350 ha de vie din care 140 pe rod, cultivată cu soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz şi Petit Verdot. Aici se produc vinurile Enira. În 2006, cei trei au hotărât să înfiinţeze şi societatea WineRo cu sediul în Bucureşti, care deţine plantaţii în localitatea Aliman, judeţul Constanţa. Suprafaţa totală este de 80 ha, fiind cultivată cu soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon şi Fetească Neagră.

După vizitarea cramei a urmat o degustare în sala baricurilor (cca 1500), toate din Franţa, degustare ce a cuprins şase vinuri: Merlot 2010, Syrah 2010, Petit Verdot 2009, Easy Merlot 2009, Duo 2009 (asamblaj de Syrah şi Merlot) şi Enira 2008 (cupaj de Syrah, Merlot şi Cabernet Sauvignon). Pentru "vestici", întâlnirea cu Petit Verdot a fost una cât se poate de interesantă, însă le-au plăcut mult şi Merlot-ul, şi Enira.

Uşor euforici după degustare, ne-am îmbarcat în autocar şi am mai mers vreo 30 de kilometri până la Plovdiv, unde ne-am cazat, ne-am tras sufletul cam o oră şi, pe la opt seara, eram din nou la Bessa Valley pentru a sărbători, împreună cu gazdele şi cu mulţi alţi invitaţi, cei 10 ani de la înfiinţarea vinăriei. A curs mult vin în pahare, iar în paharele noastre în special Rose 2010 şi Enira Reserva 2007. S-au băut cu plăcere şi celelalte Enira, Reserva 2008 şi 2009, alături de toate vinurile, însă membrii Asociaţiei Vestik au desemnat fără a clipi câştigătorul serii: Enira Reserva 2007.

Focurile de artificii şi tortul imens au încheiat petrecerea, grupul românesc s-a întors la Plovdiv, unde cei mai rezistenţi au continuat distracţia la Piano Bar. Sâmbătă ne-am întors în Bucureşti, după o vizită şi o masă grozavă la Velico Târnovo, iar noi, cei din Vestik şi din vest, am luat-o către Arad şi Timişoara.

A fost o experienţă deosebită cu gazde primitoare, cu o organizare impecabilă din partea celor de la WineRo, cu reîntâlniri plăcute cu Mona Arsulescu, Răzvan Jurcă, Vali Ceafalău, cu aşteptata întâlnire reală cu prietenul virtual de pe facebook Nicuşor Cazan, cu o plimbare printr-un oraş care merită vizitat, Velico Târnovo, şi cu gustul inconfundabil al vinului Enira.

 

Citit 2539 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2013 16:53

Media

Mai multe din această categorie: Wine Club »
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate