În ultima zi de vineri a lunii septembrie ne-am întâlnit pentru a patra oară cu vinurile Cramei Histria. Întâia degustare s-a petrecut ad-hoc la malul mării, în cadrul unei vacanțe de vis la Mamaia, iar Sauvignon Blanc-ul a fost pentru noi o dragoste la prima vedere. În celelalte două dăți, ne-am bucurat de vinurile lui Paul Fulea în dormitorul bunicii, în prezența proprietarului cramei.
După Marina Samoilă, Mădălina Tănase este a doua doamnă somelier care cucerește asistența în clubul bunicii. A făcut-o prin ținută și prin deosebita prezentare, dar și grație noilor vinuri marca Histria. Astfel, am putut degusta pe rând: Nikolaos Alb 2018 (Sauvignon Blanc), Ammos Alb 2018 (Riesling&Sauvignon Blanc), Nikolaos Rosé 2018 (Merlot), Ammos Rosé 2018 (Cabernet Sauvignon&Merlot), Ammos Roșu 2017 (Cabernet Sauvignon&Merlot). Ultimul vin servit a fost Fetească Neagră 2018 (probă de tanc), soi nobil românesc crescut pe terroir dobrogean.
Și dacă Nikolaos Rosé a fost marele succes de casă al serii, eu m-am îndrăgostit de toate Ammos-urile, de vinurile acestea evocatoare de nisip și de Pont Euxin. Poate că Nikolaosul Alb de început e un Sauvignon mai puțin expresiv și nu neapărat tipic. Ammos-ul Alb, în schimb, cucerește prin finețe și stil. Rosé-ul Nikolaos e puternic și direct, ușor de înțeles. Ammos-ul rosé și cel roșu sunt vinuri elaborate cu rafinament, le văd alături de o mâncare fină. Aștept cu nerăbdare evoluția Feteștii Negre, obținută din vițe tinere. Ea reflectă terroir-ul dobrogean, este diferită de cele din Dealu Mare, de cele din inima Transilvaniei, de cele din Cotnari-ul etern al Moldovei. Și cred în ea încă de la primul contact senzorial, care îmi evocă mai puțin cine știe ce arome de fructe coapte ori răscoapte prin podurile bunicilor, ci mi se arată mai degrabă minerală, picantă, condimentată de adierea brizei, de nu foarte îndepărtatul tumult al valurilor.