Marți 21 Ianuarie 2025

De nouă ori Davino!

Davino recidivează cu o degustare de excepție în odăile bunicii. Cristian Casapu, coproprietar și ac...

O călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova cu ajutorul unui nou proprietar

Ultima degustare cu vinurile cramei mehedințene Corcova a avut parte chiar de prezența și de prezent...

Alegerea noastră: o degustare de vinuri din Burgundia

Spune-mi pe cine și ce alegi, ca să-ți spun cine ești… În ajunul primului tur al scrutinului prezide...

  • De nouă ori Davino!

  • O călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova cu ajutorul unui nou proprietar

  • Alegerea noastră: o degustare de vinuri din Burgundia

Marți, 11 Februarie 2020 19:41

Dublă degustare cu Big Radu în cadrul unui eveniment de-a dreptul MagiQ

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Dac-ar fi să pun cap la cap toate sticlele degustate ori să le aranjez precum dominouri răsturnabile, probabil că ele ar face înconjurul Pământului. Între mii de butelii, cele prezentate de bunul amic Big Radu se fac remarcate prin etichetele extraordinare, dar mai ales prin conținut. La începutul weekend-ului trecut, la șirul lung de sticle care până la urmă ne va duce pe Lună am mai adăugat câțiva kilometri de bucurii neautorizate.

De-a lungul a trei zile de foc, la sfârșitul săptămânii trecute am adunat în club câțiva prieteni din lumea largă și vreo 80 de amici din micul nostru burg și de la Timișoara. Pe cei mai mulți ne așteptau două degustări în odăile bunicii, una cu 10 (zece) și a doua cu 15 (cincisprezece) vinuri, iar pe alții , mai puțini la număr, îi așteptau și două vizite la crame din podgoria Miniș-Măderat. În prima seară, cea de vineri, Radu Rizea urma să promoveze vinurile Domeniului Coroanei Segarcea și pe cele ale Cramei Vinarte, iar sâmbătă seară, cei șapte magnifici invitați în club – Paul Robert Blom, degustător internațional și lector al Academiei Olandeze de Vin, Elias Macovela, degustător, jurat, wine influencer, Emanuele Reolon, oenologul Cramei MaxiMarc, Negele Enikő, comunicator de vinuri, Radu Rizea, jurnalist, George Mitea, blogger de vin, Walter Szikler, oenologul Cramei Elite Wine – aveau să ne prezinte vinurile a nouă crame din șase țări ale lumii.

De fapt, degustarea de vineri seară a început pe la prânz, cu o răchie de gutui, la Timișoara, oraș pe care Big Radu, Elias și George au ținut să-l vadă și să-l deguste. După o plimbare prin Piața Unirii și după un un prânz pantagruelic la Restaurantul Karageorge al prietenului Mladen, ne-am pregătit de ostilitățile oenologice programate în dormitorul bunicii.

În prezența a șase dintre magnifici, am degustat pe rând șase etichete purtând marca Domeniul Coroanei Segarcea, din colecția Minima Moralia: Sinceritate 2017 (Viognier baricat, Viognier nebaricat, Tămâioasă Românească), Speranță 2017, Rosé (Pinot Noir, Pinot Gris, Cabernet Sauvignon), Onoare 2017 (Fetească Albă, Chardonnay, Chardonnay baricat, Sauvignon Blanc, Pinot Gris), Dăruire 2017 (Syrah, Cabernet Sauvignon, Marselan), Respect 2017 (Cabernet Sauvignon, Marselan), Recunoștință 2017 (Cabernet Sauvignon). Acestor vinuri li s-au adăugat patru etichete de la Vinarte: Soare 2003 (Cabernet Sauvignon), UniQ (cupaj 2011, 2016, 2017), MagiQ 2013, Sirena Dunării 2013.

Am păstrat în memoria mea senzorială, dar și în cea afectivă mai ales vinurile albe și rosé-ul Casei Segarcea, adăugând cu entuziasm subiectiv și unul roșu, cupajul de Cabernet și Marselan numit Respect. Cât despre Vinarte, mi-e drag Soarele anului 2013, mă contrariază noul produs UniQ, un secret blend de top, și cred că ultimele două vinuri dulci, maturate timp de cinci ani, sunt comori râvnite de împătimiți. Le diferențiază nu doar lemnul butoaielor în care au șezut atâta vreme, salcâm, respectiv stejar, ci și faptul că sunt ființe de Riesling  atât de aparte prin devenire și personalitate. Chiar dacă nu am găsit în ele toate aromele de fructe familiare ori exotice pe care mai cunoscătorii mei prieteni le-au descoperit și povestit, eu le asociez mai degrabă cu niște miss de Oltenia de care e imposibil să nu te îndrăgostești. Din acelea pe care îți vine să le furi de la propria nuntă pentru a le duce în château-ul pasiunii tale.

Citit 1788 ori Ultima modificare Marți, 11 Februarie 2020 20:18
Publicitate

Pivnicer

Cronica aceasta se scrie la cinci ani de la întâmplarea din Gyula, la 17 ani de la cea din Florența, din nevoia cuvintelor de a da reprezentare unor amintiri intense, unor sensuri care așteptau să fie deslușite. Călătorim așadar într-o zi de august și poate că numai aparent o facem către un orășel maghiar de graniță.

Caută

Publicitate