Miercuri 8 Decembrie 2021

Un party de familie cu Casa de Vinuri Cotnari, Liliac și câteva surprize

Acuși se fac doi ani de când am călătorit ultima oară la Cotnari. Lumea nu era încă îngrozită de spe...

La o băută selectă cu Herbert și companionii

Pentru întâia oară în toți acești ani de când organizăm întâlniri între prietenii vinului în odăile ...

Aniversare cu gust dulce-amar, la despărțirea de Manu

Au trecut zece ani de când îl cunosc pe Manu Reolon și vreo cinci de când ne-am întâlnit pe dealuril...

  • Un party de familie cu Casa de Vinuri Cotnari, Liliac și câteva surprize

  • La o băută selectă cu Herbert și companionii

  • Aniversare cu gust dulce-amar, la despărțirea de Manu

Marți, 11 Februarie 2020 19:41

Dublă degustare cu Big Radu în cadrul unui eveniment de-a dreptul MagiQ

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Dac-ar fi să pun cap la cap toate sticlele degustate ori să le aranjez precum dominouri răsturnabile, probabil că ele ar face înconjurul Pământului. Între mii de butelii, cele prezentate de bunul amic Big Radu se fac remarcate prin etichetele extraordinare, dar mai ales prin conținut. La începutul weekend-ului trecut, la șirul lung de sticle care până la urmă ne va duce pe Lună am mai adăugat câțiva kilometri de bucurii neautorizate.

De-a lungul a trei zile de foc, la sfârșitul săptămânii trecute am adunat în club câțiva prieteni din lumea largă și vreo 80 de amici din micul nostru burg și de la Timișoara. Pe cei mai mulți ne așteptau două degustări în odăile bunicii, una cu 10 (zece) și a doua cu 15 (cincisprezece) vinuri, iar pe alții , mai puțini la număr, îi așteptau și două vizite la crame din podgoria Miniș-Măderat. În prima seară, cea de vineri, Radu Rizea urma să promoveze vinurile Domeniului Coroanei Segarcea și pe cele ale Cramei Vinarte, iar sâmbătă seară, cei șapte magnifici invitați în club – Paul Robert Blom, degustător internațional și lector al Academiei Olandeze de Vin, Elias Macovela, degustător, jurat, wine influencer, Emanuele Reolon, oenologul Cramei MaxiMarc, Negele Enikő, comunicator de vinuri, Radu Rizea, jurnalist, George Mitea, blogger de vin, Walter Szikler, oenologul Cramei Elite Wine – aveau să ne prezinte vinurile a nouă crame din șase țări ale lumii.

De fapt, degustarea de vineri seară a început pe la prânz, cu o răchie de gutui, la Timișoara, oraș pe care Big Radu, Elias și George au ținut să-l vadă și să-l deguste. După o plimbare prin Piața Unirii și după un un prânz pantagruelic la Restaurantul Karageorge al prietenului Mladen, ne-am pregătit de ostilitățile oenologice programate în dormitorul bunicii.

În prezența a șase dintre magnifici, am degustat pe rând șase etichete purtând marca Domeniul Coroanei Segarcea, din colecția Minima Moralia: Sinceritate 2017 (Viognier baricat, Viognier nebaricat, Tămâioasă Românească), Speranță 2017, Rosé (Pinot Noir, Pinot Gris, Cabernet Sauvignon), Onoare 2017 (Fetească Albă, Chardonnay, Chardonnay baricat, Sauvignon Blanc, Pinot Gris), Dăruire 2017 (Syrah, Cabernet Sauvignon, Marselan), Respect 2017 (Cabernet Sauvignon, Marselan), Recunoștință 2017 (Cabernet Sauvignon). Acestor vinuri li s-au adăugat patru etichete de la Vinarte: Soare 2003 (Cabernet Sauvignon), UniQ (cupaj 2011, 2016, 2017), MagiQ 2013, Sirena Dunării 2013.

Am păstrat în memoria mea senzorială, dar și în cea afectivă mai ales vinurile albe și rosé-ul Casei Segarcea, adăugând cu entuziasm subiectiv și unul roșu, cupajul de Cabernet și Marselan numit Respect. Cât despre Vinarte, mi-e drag Soarele anului 2013, mă contrariază noul produs UniQ, un secret blend de top, și cred că ultimele două vinuri dulci, maturate timp de cinci ani, sunt comori râvnite de împătimiți. Le diferențiază nu doar lemnul butoaielor în care au șezut atâta vreme, salcâm, respectiv stejar, ci și faptul că sunt ființe de Riesling  atât de aparte prin devenire și personalitate. Chiar dacă nu am găsit în ele toate aromele de fructe familiare ori exotice pe care mai cunoscătorii mei prieteni le-au descoperit și povestit, eu le asociez mai degrabă cu niște miss de Oltenia de care e imposibil să nu te îndrăgostești. Din acelea pe care îți vine să le furi de la propria nuntă pentru a le duce în château-ul pasiunii tale.

Citit 1114 ori Ultima modificare Marți, 11 Februarie 2020 20:18
Publicitate

Pivnicer

Dorul de ducă pescăresc nu seamănă în felul său cu alte doruri. El te poate duce, cu toate riscurile vremurilor și ale pelegrinării, departe de bârlogul citadin, așa, vreo 900 de kilometri de drum și de mile marine, într-unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pământ. Că nu degeaba este Delta Dunării rezervație a biosferei și sit din patrimoniul UNESCO.

Caută

Publicitate