Luni 26 Iulie 2021

O întâlnire emoționantă în compania vinurilor lui Herbert

După 30 de ani, amicul nostru de presă și studenție Laci Moldovan vine în țară tocmai din Texas. Ne ...

Laurent et Cécile, oamenii care aduc ploaia și vinul cel bun

Laurent Pfeffer se întoarce în clubul bunicii după un an și o pandemie, pentru o degustare de iunie ...

Un eveniment atipic. Vinurile din colecția Valahorum, degustate într-un muzeu japonez din Cracovia

Încă de acum zece ani, de când am deschis porțile Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați, am pl...

  • O întâlnire emoționantă în compania vinurilor lui Herbert

  • Laurent et Cécile, oamenii care aduc ploaia și vinul cel bun

  • Un eveniment atipic. Vinurile din colecția Valahorum, degustate într-un muzeu japonez din Cracovia

Vineri, 03 Iulie 2020 16:15

Seară cu Olaszrizling, Irsai Olivér și mai ales Juhfark sub bradul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

După ce ultima oară, prin toamna anului 2019, ne-a invitat la o degustare de stele, prietenul Andrei Schmak revine în club, de această dată în curtea bunicii, pentru a ne prezenta șapte vinuri ungurești, provenind din cinci regiuni ale țării vecine.

De-a lungul anilor, degustările în compania lui Andrei (András, pentru amicii maghiari) s-au dovedit adevărate lecții de oenologie, susținute de acest autentic cavaler arădean al vinului. Privind retrospectiv, ne-am dedat la destule astfel de evenimente, chiar și în alte părți, de pildă la clubul maghiar de vin Tulipán, pe vremea când acesta încă funcționa pe o stradă din buricul târgului. De neuitat rămâne degustarea în orb din 2014 de la Tulipán, prilej să luăm contact întâia oară cu extraordinarele vinuri din regiunea Somló. După cum nu putem uita selecția de Furmint și Cabernet Franc prezentată în mai 2019 în odăile bunicii.

De data aceasta, în vremuri de pandemie, pentru curajoșii oenofili prezenți sub bradul și vișinul bunicii, Andrei a destupat nu mai puțin de șapte vinuri: Sabar Olaszrizling 2019 (Regiunea Badacsony), Sabar Olaszrizling Premium 2018 (Badacsony), Barcza Olaszrizling Premium 2016 (Badacsony), Frittmann Irsai Olivér 2019 (Alföld), Csordás-Fodor Juhfark Selection 2018 (Somló), Eszterbauer "Tanyamacska" Kékfrankos 2018 (Szekszárd), Lelovits "Meglepetés" Kékfrankos 2017 (Villány).

Îi vom spune lui András din nou Köszönöm szépen! pentru seara minunată în compania vinurilor din Magyarország, prilej cu care am putut afla o mulțime de informații despre două dintre soiurile autohtone, Irsai Olivér și Juhfark.

Trecând în revistă vinurile, am putut degusta în premieră produse din zona Badacsony, situată în apropierea Lacului Balaton, pe malul nordic al acestuia. Cele două pivnițe, Sabar și Barcza, produc mai multe etichete de Riesling Italian (Olaszrizling), lucrate asemănător Furmint-urilor, cu accent pe aciditate și prospețime, în cazul vinurilor din gama entry level, respectiv cu grijă pentru aciditate, corpolență și complexitate, în cazul vinurilor premium. Dacă vorbim de Frittmann, producător important din țara vecină, ale cărui vinuri ne sunt cunoscute de mai bine de un deceniu, calitatea și prospețimea sunt caracteristicile principale, mai ales în privința rosé-urilor sau vinurilor albe. Irsai Olivér de la Frittmann, vin din soi aromat specific Ungariei, a fost fără îndoială unul dintre cele mai apreciate vinuri: e ușor, direct, fresh, cu vino-ncoace. Pentru consumatorul din România, pare un amestec de Tămâioasă și Busuioacă, realizat de un maestru în domeniu.

Mărturisesc că, în mod entuziast, am ales drept vin ale serii Juhfark-ul (Coada oii, în traducere) de la Csordás-Fodor, regiunea Somló, minusculă și extrem de interesantă zonă viticolă maghiară. Mineral și acid, complex în toate ale sale, picant și extrem de generos în post gust, acest vin oferă connaisseur-ului plăcerile întâlnirii cu produsul unui terroir special, vulcanic, pe care îl putem asemui unui condiment unic, endemic, asociat mereu cu Ungaria.

Despre vinurile roșii, din soiul Kékfrankos (Blaufränkisch, Lemberger, Franconia, Frankinja,  Gamay Noire, Burgund Mare), îmi veți permite să vorbesc mai puțin entuziast. Și asta nu numai din pricină că, la ultima prezență a membrilor CDViN la VieVinum, festival care are loc o dată la doi ani în Palatul Hofburg din Viena, organizatorii unei degustări speciale de licori bio au prezentat mai întâi vinurile roșii în degustare și abia la urmă pe cele albe, ținând cont în ordinea servirii de calitate și complexitate. Probabil că vinul roșu deschis la final a avut totuși cele mai multe de oferit.

Oricum ar fi, degustarea din urmă a fost asemenea unei călătorii în țara vecină, de care ne e tare dor, în mod gastronomic și oenologic. După cum ne e dor de Budapesta, de festivalurile ei, de restaurantele ei, de palatele ei, de bastioanele ei. Poate că un strop din gustul voiajelor fericite de altădată am regăsit, asemenea unui mesaj în sticlă, în vinurile și poveștile spuse de Andrei Schmak în curtea lipsită de viruși a eternei noastre Nagymama.

 

 

Citit 673 ori Ultima modificare Vineri, 03 Iulie 2020 16:42
Publicitate

Pivnicer

Ultima călătorie fabuloasă a micului nostru grup de degustători de vinuri și de lume, neautorizați, s-a petrecut în urmă cu mai multe zile, de-a lungul a patru țări, dacă o punem la socoteală și pe a noastră. Am făcut-o în compania unui bun prieten, cu ajutorul căruia am vernisat în anii din urmă o mulțime de expoziții, dar și de degustări, în micul-mare târg al Aradului.

Caută

Publicitate