Vineri 13 Decembrie 2024

Alegerea noastră: o degustare de vinuri din Burgundia

Spune-mi pe cine și ce alegi, ca să-ți spun cine ești… În ajunul primului tur al scrutinului prezide...

Peisaj după HalloWine, cu Teckel sârmos și alte accesorii de groază

Din 2013 încoace, celebrăm în club una dintre cele mai populare sărbători mondiale. Doar că, pentru ...

Jurnal de degustare: Artisan Winery face senzație în club!

După Balla Géza, Elite, Pivnițele Birăuaș, MaxiMarc și Dradara, un nou producător local de vinuri pr...

  • Alegerea noastră: o degustare de vinuri din Burgundia

  • Peisaj după HalloWine, cu Teckel sârmos și alte accesorii de groază

  • Jurnal de degustare: Artisan Winery face senzație în club!

Vineri, 03 Iulie 2020 16:15

Seară cu Olaszrizling, Irsai Olivér și mai ales Juhfark sub bradul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

După ce ultima oară, prin toamna anului 2019, ne-a invitat la o degustare de stele, prietenul Andrei Schmak revine în club, de această dată în curtea bunicii, pentru a ne prezenta șapte vinuri ungurești, provenind din cinci regiuni ale țării vecine.

De-a lungul anilor, degustările în compania lui Andrei (András, pentru amicii maghiari) s-au dovedit adevărate lecții de oenologie, susținute de acest autentic cavaler arădean al vinului. Privind retrospectiv, ne-am dedat la destule astfel de evenimente, chiar și în alte părți, de pildă la clubul maghiar de vin Tulipán, pe vremea când acesta încă funcționa pe o stradă din buricul târgului. De neuitat rămâne degustarea în orb din 2014 de la Tulipán, prilej să luăm contact întâia oară cu extraordinarele vinuri din regiunea Somló. După cum nu putem uita selecția de Furmint și Cabernet Franc prezentată în mai 2019 în odăile bunicii.

De data aceasta, în vremuri de pandemie, pentru curajoșii oenofili prezenți sub bradul și vișinul bunicii, Andrei a destupat nu mai puțin de șapte vinuri: Sabar Olaszrizling 2019 (Regiunea Badacsony), Sabar Olaszrizling Premium 2018 (Badacsony), Barcza Olaszrizling Premium 2016 (Badacsony), Frittmann Irsai Olivér 2019 (Alföld), Csordás-Fodor Juhfark Selection 2018 (Somló), Eszterbauer "Tanyamacska" Kékfrankos 2018 (Szekszárd), Lelovits "Meglepetés" Kékfrankos 2017 (Villány).

Îi vom spune lui András din nou Köszönöm szépen! pentru seara minunată în compania vinurilor din Magyarország, prilej cu care am putut afla o mulțime de informații despre două dintre soiurile autohtone, Irsai Olivér și Juhfark.

Trecând în revistă vinurile, am putut degusta în premieră produse din zona Badacsony, situată în apropierea Lacului Balaton, pe malul nordic al acestuia. Cele două pivnițe, Sabar și Barcza, produc mai multe etichete de Riesling Italian (Olaszrizling), lucrate asemănător Furmint-urilor, cu accent pe aciditate și prospețime, în cazul vinurilor din gama entry level, respectiv cu grijă pentru aciditate, corpolență și complexitate, în cazul vinurilor premium. Dacă vorbim de Frittmann, producător important din țara vecină, ale cărui vinuri ne sunt cunoscute de mai bine de un deceniu, calitatea și prospețimea sunt caracteristicile principale, mai ales în privința rosé-urilor sau vinurilor albe. Irsai Olivér de la Frittmann, vin din soi aromat specific Ungariei, a fost fără îndoială unul dintre cele mai apreciate vinuri: e ușor, direct, fresh, cu vino-ncoace. Pentru consumatorul din România, pare un amestec de Tămâioasă și Busuioacă, realizat de un maestru în domeniu.

Mărturisesc că, în mod entuziast, am ales drept vin ale serii Juhfark-ul (Coada oii, în traducere) de la Csordás-Fodor, regiunea Somló, minusculă și extrem de interesantă zonă viticolă maghiară. Mineral și acid, complex în toate ale sale, picant și extrem de generos în post gust, acest vin oferă connaisseur-ului plăcerile întâlnirii cu produsul unui terroir special, vulcanic, pe care îl putem asemui unui condiment unic, endemic, asociat mereu cu Ungaria.

Despre vinurile roșii, din soiul Kékfrankos (Blaufränkisch, Lemberger, Franconia, Frankinja,  Gamay Noire, Burgund Mare), îmi veți permite să vorbesc mai puțin entuziast. Și asta nu numai din pricină că, la ultima prezență a membrilor CDViN la VieVinum, festival care are loc o dată la doi ani în Palatul Hofburg din Viena, organizatorii unei degustări speciale de licori bio au prezentat mai întâi vinurile roșii în degustare și abia la urmă pe cele albe, ținând cont în ordinea servirii de calitate și complexitate. Probabil că vinul roșu deschis la final a avut totuși cele mai multe de oferit.

Oricum ar fi, degustarea din urmă a fost asemenea unei călătorii în țara vecină, de care ne e tare dor, în mod gastronomic și oenologic. După cum ne e dor de Budapesta, de festivalurile ei, de restaurantele ei, de palatele ei, de bastioanele ei. Poate că un strop din gustul voiajelor fericite de altădată am regăsit, asemenea unui mesaj în sticlă, în vinurile și poveștile spuse de Andrei Schmak în curtea lipsită de viruși a eternei noastre Nagymama.

 

 

Citit 1199 ori Ultima modificare Vineri, 03 Iulie 2020 16:42
Publicitate

Pivnicer

În ultimii ani, uneori am călătorit și am trăit clipa într-un ritm atât de alert, încât scrisul nu putea să țină pasul cu acțiunea. Câteva evenimente, întâmplări, ieșiri au rămas neoglindite. Între ele se numără și festivalul de față, căreia cuvintele i-au găsit exprimare abia după opt ani.

Caută

Publicitate