Joi 6 Mai 2021

250 de ani de la apariția primului ziar tipărit pe actualul teritoriu al României

  Până și o persoană stabilită recent în capitala Banatului ar ști să enumere, pe repede-înapoi, câ...

MaxiMarc, o degustare în familie

În pandemie, în scenariul roșu, sub spectrul unei viitoare carantine generale, ce altceva putem să f...

Ultima seară de dragoste a fost bordeleză în Vestik Club

Cu degustarea Tepaso având ca tematică vinurile bordeleze am încheiat stagiunea de iarnă în Vestik C...

  • 250 de ani de la apariția primului ziar tipărit pe actualul teritoriu al României

  • MaxiMarc, o degustare în familie

  • Ultima seară de dragoste a fost bordeleză în Vestik Club

Luni, 22 Martie 2021 11:44

MaxiMarc, o degustare în familie

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În pandemie, în scenariul roșu, sub spectrul unei viitoare carantine generale, ce altceva putem să facem decât să continuăm degustările în familie... Manu Reolon ne-a alintat cu cinci dintre vinurile sale mai noi sau mai vechi, marcând tot atâtea premiere (mondiale) în Vestik Club.

MaxiMarc Fetească Regală 2020, MaxiMarc Sauvignon Blanc 2020, Castel Sofia Chardonnay 2018, MaxiMarc Fetească Neagră 2019, Suiram 2018. Acestea au fost vinurile trimise spre degustare de oenologul cramei din Maderat. Chiar dacă pe unele am apucat să le degustăm, în evoluția lor, la baric, cisternă sau ca probă în sticlă, nici unul nu a mai fost servit gata îmbuteliat în dormitorul bunicii.

Puși în fața a cinci premiere mondiale, am încercat noile vinuri albe ale anului 2020 și le-am găsit minunate. Sauvignon-ul e foarte fresh și floral, lucrat diferit față de cele anterioare, iar Feteasca Regală ne-a cucerit prin corp, aciditate și complexitatea aromelor. Ca orice vinificator mediteranean care se respectă, Emanuele Reolon preferă să culeagă cât de târziu strugurii, conștient că în pielițele lor se află savoarea, parfumul, personalitatea viitorului vin.

Chardonnay-ul din gama superioară Castel Sofia e un vin dens, gourmet, îmbunătățit în baric. Eu m-aș grăbi să îl cumpăr, fiindcă există foarte puține sticle, care ascund în ele tânăra istorie a unei zone cu vii ancestrale. O altă premieră, proaspăt îmbuteliata Fetească Neagră, reprezintă interpretarea în stil Manu a soiului roșu național. Ar fi o mostră minunată în cadrul unei degustări în pahare negre, prin care am putea ghici, savura, compara Feteștile Negre de găsit pe la noi prin Ardeal, prin Moldova, prin Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

Cu Suiram 2018 începe, credeți-mă pe cuvânt, povestea celui mai complex vin roșu elaborat de Emanuele Reolon la MaxiMarc. Cupaj din trei soiuri, Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, care este clasic deja în Dealu Mare, acest vin poate sta cu cinste în meniul oricărui restaurant cu stele Michelin, după cum o face deja pe rafturile din dormitorul bunicii.

Povestea începută în 2016, când Manu a preluat o veche cramă și niște plantații nu tocmai bine îngrijite, continuă azi în cel mai măiestrit mod posibil și se reflectă în calitatea noilor vinuri, în fiecare pahar de vin servit. Între timp, în Măderat a răsărit o cramă de cinci stele, iar în jur sunt îngrijite, cu „dirijor” italian și profesioniști români, aproape 90 de hectare de vie. Pe dealurile apropiate din Podgoria Miniș-Măderat se desăvârșesc câteva vii tinere din soiurile Furmint și Cabernet Franc ale căror roade sublimate în vin abia așteptăm să le degustăm peste câțiva ani. Și, o dată cu deschiderea lor, nu mă îndoiesc că vom scăpa definitiv de angoasele pandemiei...

Citit 237 ori Ultima modificare Luni, 22 Martie 2021 11:52
Publicitate

Pivnicer

De curând, Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați din Arad a devenit și Clubul Degustătorilor de Vin Vaccinați. După ce ani de zile și-au injectat indirect în vene Negru de Drăgășani, Pinot Noir, Petit Verdot, Crâmpoșie, Mustoasă ori Bonarda, membrii fondatori și-au făcut sau sunt pe cale să-și facă și primul vaccin împotriva noului virus.

Caută

Publicitate