Vineri 18 Iunie 2021

La un pahar de Cadarcă din vie centenară, în cincisprezece prieteni

Cea mai recentă degustare cu vinuri maghiare în dormitorul bunicii ne-a oferit surpriza întâlnirii c...

Două crame, zece vinuri, un singur Răzvan

Plus accesoriile, aș zice, adică frapiera cu inscripție, testevinul, sabia și chitara lată... Someli...

Relaxare cu supertoscane în dormitorul bunicii

După încă o etapă de închidere pandemică lungă precum un veac de singurătate, Adrian Pașca se întoar...

  • La un pahar de Cadarcă din vie centenară, în cincisprezece prieteni

  • Două crame, zece vinuri, un singur Răzvan

  • Relaxare cu supertoscane în dormitorul bunicii

Sâmbătă, 15 Mai 2021 11:00

Relaxare cu supertoscane în dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

După încă o etapă de închidere pandemică lungă precum un veac de singurătate, Adrian Pașca se întoarce în Vestik Club cu șapte vinuri extraordinare. Ne-am delectat cu licori Antinori produse în Italia, România și Chile, cu o seară înainte de relaxarea de mai promisă și instituită de autorități.

Norocoșii prezenți în dormitorul bunicii la evenimentul de vinerea trecută au putut savura vinuri din trei țări aflate în portofoliul celebrului producător Marchesi Antinori. Între ele, un vin chilian din Maipo Valley și un supertoscan, Vignaferrovia, din ultimul an mare al viticulturii europene, 2013.

Lista completă a vinurilor servite de amicul Adi Pașca este următoarea: Viile Metamorfosis Muscat Ottonel&Tămâioasă Românească 2020, Marchesi Antinori Villa Antinori Bianco 2020 (Pinot Grigio, Pinot Blanc, Trebbiano, Riesling de Rin), Viile Metamorfosis Via Colțul Pietrei Chardonnay 2019, Viile Metamorfosis Rosé 2020 (Merlot, Cabernet Sauvignon), Haras de Pirque Reserva de Propiedad 2017 (Cabernet Sauvignon, Carménère, Cabernet Franc) - Chile, Marchesi Antinori Villa Antinori Rosso 2017 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, Syrah), Marchesi Antinori Pian delle Vigne Vignaferrovia Brunello di Montalcino Riserva 2013.

Un anturaj entuziast și responsabil, în majoritate vaccinat, și-a ales, savurat și comandat vinurile favorite. În ce ne privește, am rezervat întreaga cantitate de Brunello di Montalcino Vignaferrovia disponibilă în protofoliul promotorului autohton, conștienți că acest supertoscan este demn de o bancă de vinuri. Albele servite au fost foarte fresh, foarte revigorante, bune de băut cu sticla în arșița verii. Muscatul cu Tămâioasă, atât de prietenos ca preț, e perfect pentru consumul current al băutorilor entuziaști. Villa Antinori Bianco, un cupaj de patru vinuri, a avut un enorm succes de casă, e un vin ușor mai rafinat. Îmi place mult Chardonnay-ul din Via Colțul Pietrei, a fost perfect plasat al treilea în logica servirii. Rosé-ul e fructat, bun de luat cu baxul la pescuit sau în călătorii cu mulți prieteni.

Am degustat întâia oară un vin Antinori produs pe alt continent, unul din Chile, cupaj de trei soiuri roșii. Tânăr încă și neliniștit, bine condimentat de soiul emblematic chilian, Carménère, Haras de Pirque ne oferă gustul unei alte lumi Antinori, îl recomandăm fanilor entuziaști. Mai blând și mai mai cu vino-ncoace, cupajul roșu Villa Antinori pare că și-a făcut cei mai mulți prieteni în club, grație catifelării, blândeții, cumințeniei cu care ne întâmpină simțurile.

În ce mă privește, vinul serii și al multor seri de degustare din anii care au trecut a fost Vignaferrovia Brunello di Montalcino Riserva 2013! E vinul pe care să-l dăruiești celei mai dragi ființe, celui mai bun prieten, celui mai împătimit connaisseur. Un vin notat cu 93 de puncte de Wine Spectator și cu 95 de puncte de Wine Enthusiast, din care am rezervat vreo 11 baxuri pentru noi înșine, pentru cei dragi și pentru cei entuziaști, care nu se uită la preț atunci când cumpără un vin, o carte sau o operă de artă.

Citit 172 ori Ultima modificare Joi, 27 Mai 2021 07:24
Publicitate

Pivnicer

Nici nu mai știu de câte ori am fost la Zooland Sâmbăteni, paradisul demn de Arca lui Noe al lui Gabi Mohaci. Știu doar că, dacă dai căutare după cuvintele cheie corespunzătoare, vei găsi cel puțin douăzeci de articole pe cele două site-urile și pe blogul clubului. Ultima aventură la Zooland a fost o degustare în jurul unui ceaun cu tocăniță, avându-l pe Herbert ca dirijor principal hedonist.

Caută

Publicitate