Duminică 26 Septembrie 2021

O vacanță oenofilă, culinară și spirituală prin țările lui Suhajda, Hundertwasser, San Francesco d'Assisi și Gabriele D'Annunzio

Din 31 iulie până în 10 august 2021, am străbătut cinci țări de-a lungul a 3.500 de kilometri, am vi...

Degustare-pilot cu vinurile Domeniilor Franco-Române

Clătite cu carne și ciuperci, pateuri cu brânză și cu carne, cheesecake cu sos de fructe de pădure. ...

O degustare de august și două crame de renume: Marchese Antinori și Viile Metamorfosis

Prietenul Adrian Pașca înfruntă pandemia în dormitorul bunicii oferindu-ne cinci vinuri de la două c...

  • O vacanță oenofilă, culinară și spirituală prin țările lui Suhajda, Hundertwasser, San Francesco d'A...

  • Degustare-pilot cu vinurile Domeniilor Franco-Române

  • O degustare de august și două crame de renume: Marchese Antinori și Viile Metamorfosis

Joi, 27 Mai 2021 08:12

Două crame, zece vinuri, un singur Răzvan

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Plus accesoriile, aș zice, adică frapiera cu inscripție, testevinul, sabia și chitara lată... Somelierul Răzvan Demian revine în odăile bunicii după o pandemie și o veșnicie, promovând în premieră o cramă săsească de lângă Lechința, dar și Crama Teodor din județul Satu Mare.

După o absență motivată, cauzată de nenumăratele scenarii roșii și ruginii ale pandemiei, prietenul Răzvan ne-a oferit un adevărat maraton de vinuri și muzică. Ne-am bucurat de prezența proprietarului uneia dintre cele două crame prezentate. Zaig Eckehardt deține una dintre cele mai noi vinării din țară, cu plantații întinse pe 13 hectare, înființată în anul 2013 la Teaca/Teke/Tekendorf, localitate din județul Bistrița Năsăud. Și mai deține mici suprafețe de vii centenare, o raritate prin părțile noastre.

Împreună cu  domnul Zaig, căruia Răzvan îi spune Eke, am avut bucuria să degustăm și primele vinuri săsești din portofoliul clubului. Astfel, de la Zaig am servit pe rând: Chardonnay 2019, Sauvignon Blanc 2019, Chardonnay&Sauvignon Blanc 2019, Fetească Albă&Sauvignon Blanc 2019, White no. 1 Fetească Albă&Sauvignon Blanc 2019 by Cristina Carazan, Chardonnay Barrique 2018. Vinurile de la Teodor au fost următoarele: Rosé 2018 (Fetească Neagră), Adeodatus Fetească Neagră 2018, Adeodatus Cabernet Sauvignon 2017, Adeodatus Tămâioasă Românească demidulce 2019.

Despre vinurile Zaig se poate spune că sunt licori de terroir, că au o aciditate foarte ridicată și că sunt foarte nemțești ca stil de vinificare. Pentru mine, vinul serii a fost Fetească Albă&Sauvignon Blanc 2019, care, deși tânăr, spune de fapt o poveste veche de o sută de ani, povestea viilor plantate în timpul pandemiei de gripă spaniolă și întreținute an de an, vreme de un veac. Grație unei forme de tăiere specifice a viei, cu două corzi dispuse în formă de inimă, dispuse pe araci, lăsate pe rod cu mai mult de 20 de ochiuri, aceste vițe au supraviețuit de-a lungul a două pandemii, de-a lungul celui de-al doilea război mondial și de-a lungul celei mai mari grozăvii a secolului XX, comunismul. M-am gândit că degust astfel rodul sublim al unei trude centenare, făcute pe brânci de sașii viticultori ai locului, un rod care a supraviețuit și tentației reconversiei de modă europeană , care a dus la distrugerea atâtor vii bătrâne.

De la Crama Teodor am remarcat Cabernet-ul, preferatul meu și la precedenta degustare, din urmă cu doi ani. Totuși, cel mai mare succes de casă l-a avut Feteasca Neagră, o interpretare ardelenească a celui mai iubit soi roșu românesc.

Pe lângă platourile cu tarte, salamuri și brânzeturi pregătite de Pivniceră, am putut servi și celebrul pateu al și mai celebrului chef Alex, precum și un tort aniversar cât se poate de apetisant. După degustare, Răzvan ne-a delectat cu multe cântări folk, acompaniat de propria-i chitară, de-acum un accesoriu obligatoriu.

Citit 527 ori Ultima modificare Joi, 27 Mai 2021 08:16
Publicitate

Pivnicer

După aproape doi ani de boală planetară, în care unii dintre noi nu au apucat să revadă străinătatea, o vacanță europeană nu poate fi decât binevenită. Dacă ea se desfășoară de-a lungul a cinci țări, a două mări și a cincisprezece restaurante, cu atât mai bine!

Caută

Publicitate