Miercuri 8 Decembrie 2021

Un party de familie cu Casa de Vinuri Cotnari, Liliac și câteva surprize

Acuși se fac doi ani de când am călătorit ultima oară la Cotnari. Lumea nu era încă îngrozită de spe...

La o băută selectă cu Herbert și companionii

Pentru întâia oară în toți acești ani de când organizăm întâlniri între prietenii vinului în odăile ...

Aniversare cu gust dulce-amar, la despărțirea de Manu

Au trecut zece ani de când îl cunosc pe Manu Reolon și vreo cinci de când ne-am întâlnit pe dealuril...

  • Un party de familie cu Casa de Vinuri Cotnari, Liliac și câteva surprize

  • La o băută selectă cu Herbert și companionii

  • Aniversare cu gust dulce-amar, la despărțirea de Manu

Marți, 15 Iunie 2021 17:50

La un pahar de Cadarcă din vie centenară, în cincisprezece prieteni

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cea mai recentă degustare cu vinuri maghiare în dormitorul bunicii ne-a oferit surpriza întâlnirii cu unul dintre cele mai frumoase vinuri din soiul Cadarcă. Prietenul Schmak András ne-a prezentat totodată în premieră un excelent spumant unguresc vinificat după metoda tradițională.

Frittmann Irsai Olivér 2020, Csordás-Fodor Furmint 2019, Sauska Siller 2020, Kreinbacher Prestige Brut Methode Traditionelle, Vida Péter Bonsai Öregtőkék Kadarka 2017, Gróf Buttler Syrah Grand Selection 2017, Ikon Cabernet Franc 2017 au fost cele șapte vinuri savurate de anturajul CDViN la ultima degustare susținută de cavalerul vinului Andrei Schmak.

Primul vin l-aș lua cu mine la pescuit, cu baxul, dacă mai vin și alți amici. E simplu, ușor, aromat, nu stă mullt în pahar. Furmintul de la Csordás-Fodor se arată mai blând decât alte vinuri de Somló, strălucește prin ținută și echilibru, oferind în același timp gustul celui mai  aparte terroir unguresc. Șampania de la Kreinbacher pe mine m-a cucerit de la prima adulmecare, este un spumant fin, elaborat cu măiestrie, de care nu ai cum să nu-ți amintești.

Siller, care desemnează nu un soi, ci o tehnologie, este un fel de rosé de culoare mai intensă, mai apropiată de Pinot Noir. Specific Austriei și Ungariei, acest vin și-a găsit fanii proprii și în dormitorul bunicii.

Toate cele trei  vinuri roșii prezentate s-au dovedit minunate, pe cuvânt de vechi împătimit. Gróf Buttler reprezintă pentru mine una dintre cele mai pedante crame ungurești, iar Syrahul ilustrează asta. Apoi, Kadarka de la Vida  Péter intitulată atât de inspirat Bonsai, de vreme ce via din care provine a trecut de un veac de existență, îmi pare un superlativ al acestui soi. În eleganța și noblețea ei regăsim toată truda și grija purtată viei de viticultori de-a lungul unui secol de războaie, de secete, de grindini, de cataclisme și grozăvii. Cabernet Franc de la Ikon, vinul de la urmă, și-a făcut cei mai mulți prieteni în club. Tipic, complex, înzestrat cu mirodenii de soi, a dispărut repede din pahare și din baxuri.

Am fost prezenți doar cincisprezece degustători neautorizați la acest ultim eveniment dedicat vinurilor maghiare, în majoritate români, însă entuziasmul a fost dincolo de limbă, de țară, de culturi și de granițe. La urma urmei, câte Kadarka din viță de peste o sută de ani ați degustat până acum?

Citit 400 ori Ultima modificare Marți, 15 Iunie 2021 18:01
Publicitate

Pivnicer

Dorul de ducă pescăresc nu seamănă în felul său cu alte doruri. El te poate duce, cu toate riscurile vremurilor și ale pelegrinării, departe de bârlogul citadin, așa, vreo 900 de kilometri de drum și de mile marine, într-unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pământ. Că nu degeaba este Delta Dunării rezervație a biosferei și sit din patrimoniul UNESCO.

Caută

Publicitate