Duminică 1 August 2021

O întâlnire emoționantă în compania vinurilor lui Herbert

După 30 de ani, amicul nostru de presă și studenție Laci Moldovan vine în țară tocmai din Texas. Ne ...

Laurent et Cécile, oamenii care aduc ploaia și vinul cel bun

Laurent Pfeffer se întoarce în clubul bunicii după un an și o pandemie, pentru o degustare de iunie ...

Un eveniment atipic. Vinurile din colecția Valahorum, degustate într-un muzeu japonez din Cracovia

Încă de acum zece ani, de când am deschis porțile Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați, am pl...

  • O întâlnire emoționantă în compania vinurilor lui Herbert

  • Laurent et Cécile, oamenii care aduc ploaia și vinul cel bun

  • Un eveniment atipic. Vinurile din colecția Valahorum, degustate într-un muzeu japonez din Cracovia

Marți, 15 Iunie 2021 17:50

La un pahar de Cadarcă din vie centenară, în cincisprezece prieteni

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cea mai recentă degustare cu vinuri maghiare în dormitorul bunicii ne-a oferit surpriza întâlnirii cu unul dintre cele mai frumoase vinuri din soiul Cadarcă. Prietenul Schmak András ne-a prezentat totodată în premieră un excelent spumant unguresc vinificat după metoda tradițională.

Frittmann Irsai Olivér 2020, Csordás-Fodor Furmint 2019, Sauska Siller 2020, Kreinbacher Prestige Brut Methode Traditionelle, Vida Péter Bonsai Öregtőkék Kadarka 2017, Gróf Buttler Syrah Grand Selection 2017, Ikon Cabernet Franc 2017 au fost cele șapte vinuri savurate de anturajul CDViN la ultima degustare susținută de cavalerul vinului Andrei Schmak.

Primul vin l-aș lua cu mine la pescuit, cu baxul, dacă mai vin și alți amici. E simplu, ușor, aromat, nu stă mullt în pahar. Furmintul de la Csordás-Fodor se arată mai blând decât alte vinuri de Somló, strălucește prin ținută și echilibru, oferind în același timp gustul celui mai  aparte terroir unguresc. Șampania de la Kreinbacher pe mine m-a cucerit de la prima adulmecare, este un spumant fin, elaborat cu măiestrie, de care nu ai cum să nu-ți amintești.

Siller, care desemnează nu un soi, ci o tehnologie, este un fel de rosé de culoare mai intensă, mai apropiată de Pinot Noir. Specific Austriei și Ungariei, acest vin și-a găsit fanii proprii și în dormitorul bunicii.

Toate cele trei  vinuri roșii prezentate s-au dovedit minunate, pe cuvânt de vechi împătimit. Gróf Buttler reprezintă pentru mine una dintre cele mai pedante crame ungurești, iar Syrahul ilustrează asta. Apoi, Kadarka de la Vida  Péter intitulată atât de inspirat Bonsai, de vreme ce via din care provine a trecut de un veac de existență, îmi pare un superlativ al acestui soi. În eleganța și noblețea ei regăsim toată truda și grija purtată viei de viticultori de-a lungul unui secol de războaie, de secete, de grindini, de cataclisme și grozăvii. Cabernet Franc de la Ikon, vinul de la urmă, și-a făcut cei mai mulți prieteni în club. Tipic, complex, înzestrat cu mirodenii de soi, a dispărut repede din pahare și din baxuri.

Am fost prezenți doar cincisprezece degustători neautorizați la acest ultim eveniment dedicat vinurilor maghiare, în majoritate români, însă entuziasmul a fost dincolo de limbă, de țară, de culturi și de granițe. La urma urmei, câte Kadarka din viță de peste o sută de ani ați degustat până acum?

Citit 295 ori Ultima modificare Marți, 15 Iunie 2021 18:01
Publicitate

Pivnicer

Ultima călătorie fabuloasă a micului nostru grup de degustători de vinuri și de lume, neautorizați, s-a petrecut în urmă cu mai multe zile, de-a lungul a patru țări, dacă o punem la socoteală și pe a noastră. Am făcut-o în compania unui bun prieten, cu ajutorul căruia am vernisat în anii din urmă o mulțime de expoziții, dar și de degustări, în micul-mare târg al Aradului.

Caută

Publicitate