Miercuri 7 Decembrie 2022

Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

După degustările la stand de la festivalurile Vicii și Delicii și Oradinum, ne-am dat reîntâlnire cu...

De la palavre la Pálava, cu Cosmin Reaboi și Crama Dradara

Crama Dradara vine întâia oară oficial în dormitorul bunicii, după neașteptate amânări cauzate de pa...

HalloWine cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă

De opt ani încoace, cu ajutorul prietenilor talentați din club, am reușit să transformăm Halloween-u...

  • Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

  • De la palavre la Pálava, cu Cosmin Reaboi și Crama Dradara

  • HalloWine cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă

Marți, 15 Iunie 2021 17:50

La un pahar de Cadarcă din vie centenară, în cincisprezece prieteni

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cea mai recentă degustare cu vinuri maghiare în dormitorul bunicii ne-a oferit surpriza întâlnirii cu unul dintre cele mai frumoase vinuri din soiul Cadarcă. Prietenul Schmak András ne-a prezentat totodată în premieră un excelent spumant unguresc vinificat după metoda tradițională.

Frittmann Irsai Olivér 2020, Csordás-Fodor Furmint 2019, Sauska Siller 2020, Kreinbacher Prestige Brut Methode Traditionelle, Vida Péter Bonsai Öregtőkék Kadarka 2017, Gróf Buttler Syrah Grand Selection 2017, Ikon Cabernet Franc 2017 au fost cele șapte vinuri savurate de anturajul CDViN la ultima degustare susținută de cavalerul vinului Andrei Schmak.

Primul vin l-aș lua cu mine la pescuit, cu baxul, dacă mai vin și alți amici. E simplu, ușor, aromat, nu stă mullt în pahar. Furmintul de la Csordás-Fodor se arată mai blând decât alte vinuri de Somló, strălucește prin ținută și echilibru, oferind în același timp gustul celui mai  aparte terroir unguresc. Șampania de la Kreinbacher pe mine m-a cucerit de la prima adulmecare, este un spumant fin, elaborat cu măiestrie, de care nu ai cum să nu-ți amintești.

Siller, care desemnează nu un soi, ci o tehnologie, este un fel de rosé de culoare mai intensă, mai apropiată de Pinot Noir. Specific Austriei și Ungariei, acest vin și-a găsit fanii proprii și în dormitorul bunicii.

Toate cele trei  vinuri roșii prezentate s-au dovedit minunate, pe cuvânt de vechi împătimit. Gróf Buttler reprezintă pentru mine una dintre cele mai pedante crame ungurești, iar Syrahul ilustrează asta. Apoi, Kadarka de la Vida  Péter intitulată atât de inspirat Bonsai, de vreme ce via din care provine a trecut de un veac de existență, îmi pare un superlativ al acestui soi. În eleganța și noblețea ei regăsim toată truda și grija purtată viei de viticultori de-a lungul unui secol de războaie, de secete, de grindini, de cataclisme și grozăvii. Cabernet Franc de la Ikon, vinul de la urmă, și-a făcut cei mai mulți prieteni în club. Tipic, complex, înzestrat cu mirodenii de soi, a dispărut repede din pahare și din baxuri.

Am fost prezenți doar cincisprezece degustători neautorizați la acest ultim eveniment dedicat vinurilor maghiare, în majoritate români, însă entuziasmul a fost dincolo de limbă, de țară, de culturi și de granițe. La urma urmei, câte Kadarka din viță de peste o sută de ani ați degustat până acum?

Citit 603 ori Ultima modificare Marți, 15 Iunie 2021 18:01
Publicitate

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Caută

Publicitate