Duminică 1 August 2021

O întâlnire emoționantă în compania vinurilor lui Herbert

După 30 de ani, amicul nostru de presă și studenție Laci Moldovan vine în țară tocmai din Texas. Ne ...

Laurent et Cécile, oamenii care aduc ploaia și vinul cel bun

Laurent Pfeffer se întoarce în clubul bunicii după un an și o pandemie, pentru o degustare de iunie ...

Un eveniment atipic. Vinurile din colecția Valahorum, degustate într-un muzeu japonez din Cracovia

Încă de acum zece ani, de când am deschis porțile Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați, am pl...

  • O întâlnire emoționantă în compania vinurilor lui Herbert

  • Laurent et Cécile, oamenii care aduc ploaia și vinul cel bun

  • Un eveniment atipic. Vinurile din colecția Valahorum, degustate într-un muzeu japonez din Cracovia

Luni, 12 Iulie 2021 18:49

Laurent et Cécile, oamenii care aduc ploaia și vinul cel bun

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Laurent Pfeffer se întoarce în clubul bunicii după un an și o pandemie, pentru o degustare de iunie ca o mică furtună de vară în paharul cu vin și cu întâmplări al lumii. Am degustat mai multe vinuri ale Domeniului Catleya și un apetisant tort aniversar pentru mai mulți membri ai clubului.

Putem spune că Laurent și Cécile, noii noștri prieteni de la Catleya, se adaugă cuplurilor de aur din lumea vinului românesc de ieri și de azi care au vizitat dormitorul bunicii. Ne gândim repede, bineînțeles, la Oliver und Raluca Bauer, la Ghislain Moritz et Angela Prado, la Emanuele Reolon e Giulia Schiavo, ca să enumerăm numai câteva tandemuri de succes care s-au perindat prin club.

Cei doi francezi care îngrijesc crama cu nume de orhidee din județul Mehedinți ne-au pregătit și servit următoarele vinuri: Freamăt  Rosé 2020 (Syrah&Cabernet Franc), Freamăt Alb 2020 (Fetească Albă, Fetească Regală), Epopée Alb 2020 (Fetească Regală baric), Perfect Simplu Syrah 2018, Perfect Simplu Fetească Neagră 2019, Epopée Cabernet Franc 2018.

Și ne-au mai pregătit niște fișe speciale, așa încât să notăm vinurile în stil franțuzesc, după culoare, profil olfactiv (arome de fructe, de floare, de lemn), profil gustativ (aciditate, onctuozitate, taninuri) și caudalie.

Am apucat să scriu, între două euforii și două fotografii, că rosé-ul e plăcut, cu vino-ncoace, că Freamătul Alb e vesel, estival, clar ca un izvor de munte, că în Epopée Alb am găsit prea mult lemn, care acoperă caracterul soiului, că toate roșiile sunt impresionante, Syrah-ul fiind dens, cu postgust complex, Feteasca Neagră - tipică, cu nume de etichetă inspirat, care transferă timpul gramatical în timpul oenologic. La urmă, am găsit în Cabernet Franc complexitate și forță, acesta fiind pentru mine vinul serii.

După o zi apăsătoare, caniculară, ne-am bucurat de o furtună de vară răcoritoare, ca un vin alb, rece, de la Crama Catleya. E doar unul dintre motivele pentru care ni i-am dori în club în fiecare zi caniculară pe amicii francezi, fiindcă ei sunt fără îndoială oamenii care aduc ploaia și vinul cel bun.

Citit 195 ori Ultima modificare Luni, 12 Iulie 2021 19:02
Publicitate

Pivnicer

Ultima călătorie fabuloasă a micului nostru grup de degustători de vinuri și de lume, neautorizați, s-a petrecut în urmă cu mai multe zile, de-a lungul a patru țări, dacă o punem la socoteală și pe a noastră. Am făcut-o în compania unui bun prieten, cu ajutorul căruia am vernisat în anii din urmă o mulțime de expoziții, dar și de degustări, în micul-mare târg al Aradului.

Caută

Publicitate