Joi 21 Octombrie 2021

RO-Wine 2021, ediția de București: 92 producători, din 12 ţări, la aniversare

Eveniment aflat la a cincea ediție, RO-Wine | The International Wine Festival of Romania a fost prim...

O vacanță oenofilă, culinară și spirituală prin țările lui Suhajda, Hundertwasser, San Francesco d'Assisi și Gabriele D'Annunzio

Din 31 iulie până în 10 august 2021, am străbătut cinci țări de-a lungul a 3.500 de kilometri, am vi...

Degustare-pilot cu vinurile Domeniilor Franco-Române

Clătite cu carne și ciuperci, pateuri cu brânză și cu carne, cheesecake cu sos de fructe de pădure. ...

  • RO-Wine 2021, ediția de București: 92 producători, din 12 ţări, la aniversare

  • O vacanță oenofilă, culinară și spirituală prin țările lui Suhajda, Hundertwasser, San Francesco d'A...

  • Degustare-pilot cu vinurile Domeniilor Franco-Române

Luni, 12 Iulie 2021 18:49

Laurent et Cécile, oamenii care aduc ploaia și vinul cel bun

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Laurent Pfeffer se întoarce în clubul bunicii după un an și o pandemie, pentru o degustare de iunie ca o mică furtună de vară în paharul cu vin și cu întâmplări al lumii. Am degustat mai multe vinuri ale Domeniului Catleya și un apetisant tort aniversar pentru mai mulți membri ai clubului.

Putem spune că Laurent și Cécile, noii noștri prieteni de la Catleya, se adaugă cuplurilor de aur din lumea vinului românesc de ieri și de azi care au vizitat dormitorul bunicii. Ne gândim repede, bineînțeles, la Oliver und Raluca Bauer, la Ghislain Moritz et Angela Prado, la Emanuele Reolon e Giulia Schiavo, ca să enumerăm numai câteva tandemuri de succes care s-au perindat prin club.

Cei doi francezi care îngrijesc crama cu nume de orhidee din județul Mehedinți ne-au pregătit și servit următoarele vinuri: Freamăt  Rosé 2020 (Syrah&Cabernet Franc), Freamăt Alb 2020 (Fetească Albă, Fetească Regală), Epopée Alb 2020 (Fetească Regală baric), Perfect Simplu Syrah 2018, Perfect Simplu Fetească Neagră 2019, Epopée Cabernet Franc 2018.

Și ne-au mai pregătit niște fișe speciale, așa încât să notăm vinurile în stil franțuzesc, după culoare, profil olfactiv (arome de fructe, de floare, de lemn), profil gustativ (aciditate, onctuozitate, taninuri) și caudalie.

Am apucat să scriu, între două euforii și două fotografii, că rosé-ul e plăcut, cu vino-ncoace, că Freamătul Alb e vesel, estival, clar ca un izvor de munte, că în Epopée Alb am găsit prea mult lemn, care acoperă caracterul soiului, că toate roșiile sunt impresionante, Syrah-ul fiind dens, cu postgust complex, Feteasca Neagră - tipică, cu nume de etichetă inspirat, care transferă timpul gramatical în timpul oenologic. La urmă, am găsit în Cabernet Franc complexitate și forță, acesta fiind pentru mine vinul serii.

După o zi apăsătoare, caniculară, ne-am bucurat de o furtună de vară răcoritoare, ca un vin alb, rece, de la Crama Catleya. E doar unul dintre motivele pentru care ni i-am dori în club în fiecare zi caniculară pe amicii francezi, fiindcă ei sunt fără îndoială oamenii care aduc ploaia și vinul cel bun.

Citit 334 ori Ultima modificare Luni, 12 Iulie 2021 19:02
Publicitate

Pivnicer

După aproape doi ani de boală planetară, în care unii dintre noi nu au apucat să revadă străinătatea, o vacanță europeană nu poate fi decât binevenită. Dacă ea se desfășoară de-a lungul a cinci țări, a două mări și a cincisprezece restaurante, cu atât mai bine!

Caută

Publicitate