Sâmbătă 27 Aprilie 2024

Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

Crama Avincis recuperează și reinventează un soi prețios creat la Stațiunea de Cercetare Drăgășani î...

Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

Cel mai vechi colaborator al clubului, Florin (alias Boris) Ionescu, a susținut o nouă și entuziasma...

Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

De curând am bifat a treia degustare cu vinuri de colecție, după un ritm nemaiîntâlnit în anii din u...

  • Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

  • Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

  • Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

Luni, 13 Septembrie 2021 11:16

Degustare-pilot cu vinurile Domeniilor Franco-Române

Scris de
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Clătite cu carne și ciuperci, pateuri cu brânză și cu carne, cheesecake cu sos de fructe de pădure. Și unsprezece etichete de la Domeniile Franco-Române. Acestea sunt ingredientele ultimului festin din curtea bunicii, petrecut în cerc restrâns, cu cei mai entuziaști membri ai clubului.

Am vizitat Domeniile Franco-Române în urmă cu unsprezece ani, în compania prietenilor de altădată, în cadrul unei minunate călătorii în Dealu Mare care a mai inclus Crama Basilescu de la Urlați, Crama SERVE de la Ceptura și actuala Cramă Kelaru din Valea Călugărească.

Pe atunci am putut savura, la crama din Săhăteni, nu mai puțin de opt vinuri într-o megacisternă transformată în magazin și sală de degustare. L-am avut drept amfitrion pe Daniel Dorneanu, unul dintre cei mai buni oenologi din țară, care se îngrijește acum de micul domeniu viticol Mierla Albă. Și m-am îndrăgostit de vinurile casei, cumpărând cu baxul mai multe Chardonnay-uri și Fetești Negre bio din gama Crai Nou, dar și un Merlot de excepție.

După mai bine de un deceniu și o pandemie, grație prietenului Bogdan Dudău, care promovează acum Domeniile Franco-Române, vinurile cramei de la Săhăteni se fac cunoscute membrilor clubului chiar în curtea bunicii. Cei care s-au încumetat să onoreze invitația au fost răsfățați cu creațiile Adinei, clătite cu carne și ciuperci, pateuri cu brânză și cu carne, cheesecake cu sos de fructe de pădure. Și cu următoarele vinuri: DFR Fetească Albă 2020, DFR Fetească Regală 2019, Vigneron Chardonnay 2016 (ecologic), DFR Rosé 2020 (Merlot), Vigneron Pinot Noir 2018 (ecologic), Vigneron Pinot Noir 2017 (ecologic), DFR Fetească Neagră 2020 (bio), Vigneron Fetească Neagră 2017 (ecologic), Vigneron Fetească Neagră 2014 (ecologic), DFR Merlot 2019, DFR Tămâioasă Românească 2019 (dulce).

Aș spune că toate cele unsprezece vinuri, care au prețuri foarte prietenoase, au fost la fel de apetisante ca și mâncărurile, că nici o licoare nu m-a dezamăgit, ba unele m-au și entuziasmat. Voi aprecia vinurile albe, care nu au aciditate ridicată dar sunt foarte plăcute în toate ale lor. Nici rosé-ul nu e de lepădat, iar Pinot Noir-urile, deși nu păreau cele mai tipice pe care le-am băut vreodată, nu au stat prea mult în pahar. Mi-au plăcut toate Feteștile Negre și cu atât mai mult cea mai tânără dintre ele, iar Merlot-ul a fost preferatul multora. Cu dulcea Tămâioasă am încheiat seara, festinul și această degustare-pilot, așteptându-i de acum pe promotori și vinificatori la un viitor eveniment în dormitorul bunicii.  

Citit 1087 ori Ultima modificare Luni, 13 Septembrie 2021 11:26
Publicitate

Pivnicer

CAPITOLUL ȘAPTE, în care conversăm cu papagalii pe Viale del Belvedere, cu viperele bahice ale lui Aristotel, cu delfinul de piatră al lui Bernini și cu gâștele sacre din lectică, în vreme ce gândurile luminează ca niște flash-uri amintirea

Caută

Publicitate