Miercuri 7 Decembrie 2022

Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

După degustările la stand de la festivalurile Vicii și Delicii și Oradinum, ne-am dat reîntâlnire cu...

De la palavre la Pálava, cu Cosmin Reaboi și Crama Dradara

Crama Dradara vine întâia oară oficial în dormitorul bunicii, după neașteptate amânări cauzate de pa...

HalloWine cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă

De opt ani încoace, cu ajutorul prietenilor talentați din club, am reușit să transformăm Halloween-u...

  • Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

  • De la palavre la Pálava, cu Cosmin Reaboi și Crama Dradara

  • HalloWine cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă

Duminică, 13 Februarie 2022 16:32

Zece ani de club, zece vinuri din 2012

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Februarie este, în felul ei, una dintre cele mai interesante luni ale iernii. O dată, fiindcă oferă, în plină angoasă a frigului, promisiunea primăverii, așa cum arată ghioceii înfloriți din curtea bunicii. Apoi, fiindcă dă îndrăgostiților șansa de a salva lumea cu un sărut. La urmă, dar nu în cele din urmă, fiindcă reprezintă luna de naștere a CDViN...

Am zis să începem în avans sărbătorirea a zece ani de existență a clubului, care pică pe 23 februarie. Ne-am gândit că nouă vinuri în sticle murdare, prăfuite, împăienjenite, provenind din vinoteca bunicii,  dar și unul în sticlă curată, aseptică, de la Herbert, toate din 2012, ar fi foarte potrivite pentru această primă întâlnire aniversară.

De-a lungul a două zile de pregătiri asidue, Pivnicera a elaborat o mulțime de bunătăți, în cadrul unui meniu care în traducere liberă, aproximativă, sună cam așa: antipasti, penne cu ciuperci, spaghete cu sos de rață, prăjitură semilună, panna cotta cu sos de fructe de pădure.

După o scotocire prin arcadele vinotecii, am reușit să găsim și să deschidem pe rând: Villa Vinèa Sauvignon Blanc 2012, Tokaj Nobilis Furmint 2012, Davino Domaine Ceptura Blanc 2012 (Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Riesling Italian), Prince Știrbey Rosé 2012 (Cabernet Sauvignon), Cramele Recaș Selene Fetească Neagră 2012, Protos Robles 2012 (Tinto Fino, o varietate de Tempranillo), Château Vartely Individo Merlot&Cabernet 2012, Eral Bravo Syrah 2012, Giusti Ripasso 2012 (Corvina), Liliac Nectar 2012 (Muscat Ottonel). Așadar, zece vinuri vechi de zece ani, provenind din șase țări: Argentina, Italia, Moldova, România, Spania, Ungaria.

Cu un mic ajutor din partea prietenilor noștri, etichetelor de mai sus li s-au adăugat alte patru: Vin de Garage Merlot de Măderat  2019, Eral Bravo Erales Malbec 2012, Château Tor de Bigorre Bordeaux 2012, Badia a Passignano Chianti Classico Gran Selezioni 2011. Și un distilat, obținut în garaj, din Mustoasă de Măderat leat 2012.

Despre bunătățile Adinei, doar o exclamație gurmandă: nu a mai rămas nimic! Cu satisfacție am putut constata că toate vinurile servite au fost fără-de-defect, toate în viață și bune de savurat. O notă mare pentru Sauvignon Blanc-ul ardelenesc/sudtirolez de la Villa Vinèa, vinificat în stil austriac, așa încât să aibă bună aciditate, adică viață lungă. Pe dopul DIAM am putut zări micile diamante ale vinului bun, semnul unei înalte calități. Am sorbit apoi un Furmint onorabil, oferit cândva, la o degustare din celălalt deceniu, de prietenul Schmak András. M-am îndrăgostit de cupajul de alb de la Davino, are finețe franțuzească, arome complexe de învechire, e o mândrie pentru oenolog și pentru cramă! Am îndrăznit să destupăm chiar și un rosé vechi de zece ani, de la Știrbey. Chiar dacă și-a pierdut în mod firesc prospețimea de odinioară, acest vin se poate bea încă, s-a păstrat princiar, pe măsura blazonului purtat pe etichetă.

Prea multe Fetești Negre vechi de un deceniu nu am băut până să deschid Selenele de la Recaș. Încă viu, încercat de greutățile vârstei, acest vin a plăcut multora, pentru catifelare, pentru longevitate. Și pentru cristalele de tartrați, aceleași diamante ale vinului specifice marilor licori... O varietate de Tempranillo de la crama spaniolă Protos promovată cândva de la amicii de la Crama Borha a convins pe toată lumea. Mai ales că ne-a adus aminte de marile evenimente de altădată, de o extraordonară paella gătită în curtea bunicii de señor Gonzalo Tello. Cupajul Individo de la crama basarabeană, un camerlot, deși cam subțire și subțiat, cu culoare de Pinot Noir, se ține bine încă, mai poate fi servit și savurat, evocă un nou început în viticultura de peste Prut. Syrah-ul argentinian promovat de prietenul clujean Herbert Szasz s-a dovedit unul dintre cele mai vii și mai vivace vinuri de zece ani ale serii. Sorbindu-l, ne-am simțit și noi parcă mai tineri cu o decadă... Ultimul vin roșu, un Ripasso complex de la cunoscuta cramă Giusti, a fost încântător, o probă de măiestrie italiană. Nectarul final de la Liliac, cu adevărat demn de o degustare a zeilor, are o dulce finețe sublimată o dată cu trecerea timpului, nu degeaba l-am cumpărat cu baxurile la vremea lui numai și numai pentru plăcerea mea egoistă de Pivnicer...

Doar că acesta, Nectarul, nu a fost tocmai ultima băutură servită. Până să mergem cuminți la culcare la ora legală decisă de autorități, am mai deschis niște licori ale casei, iar prietenii ne-au propus și vechi vinuri italiene, argentiniene și franțuzești, de găsit în club sau în afara lui. Le-am sorbit fără nici o remușcare, găsindu-le, de ziua noastră, a clubului, de-a dreptul sublime.

 

Citit 389 ori Ultima modificare Duminică, 13 Februarie 2022 16:54

Media

Publicitate

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Caută

Publicitate