Marți 5 Iulie 2022

O altă degustare DFR, ca o încântare cu repetiție

Ar fi o aroganță să deguști 9 (nouă) vinuri DFR într-o singură seară de iunie, în târgul nostru lini...

Champagne&Chablis cu Herbert Szasz, maître négociant

Aș putea să-i numesc norocoși pe puținii participanți la ultimul eveniment marca Herbert Szasz, bun ...

O nouă degustare cu Crama Liliac și multe amintiri cu dop și drop stop

După patru ani, Liliac se întoarce în dormitorul bunicii oferindu-ne șase dintre noile sale vinuri, ...

  • O altă degustare DFR, ca o încântare cu repetiție

  • Champagne&Chablis cu Herbert Szasz, maître négociant

  • O nouă degustare cu Crama Liliac și multe amintiri cu dop și drop stop

Sâmbătă, 02 Aprilie 2022 13:09

Ritual oenologic cu Alira&Enira, săvârșit de Alfred&Adi

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Alira revine în dormitorul bunicii cu o nouă echipă de promotori, care se numără totodată printre cei mai buni prieteni ai noștri. Și mai revine alături de crama soră Bessa Valley cu al său brand Enira, din Bulgaria, un loc familiar fondatorilor CDViN.

Nici nu mai știu de când nu i-am văzut împreună pe Alfred Binder și Adrian Pașca, amicii noștri din lumea vinului care altădată promovau cu mare succes crama Viile Metamorfosis și brandul Antinori. Sau poate că știu, dat fiind că totul este scris în stele și în site-urile și blogul clubului, însă mi se pare, din pricina nenorocirilor din ultimii ani, că au trecut decenii de când ei au stat ultima oară lalolaltă în odăile bunicii.

Destul că, într-o seară de sfârșit de martie, Alfred și Adi au pășit din nou în club însoțiți de șase etichete extrordinare de la Alira&Enira: spumantul Alira Flamma Charme (metoda Charmat, Frâncușă&Fetească Albă), Alira Aliento Rosé 2020 (Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon), Alira Fetească Neagră 2016, Alira Grand Vin Merlot 2017, Domaine Bessa Valley Enira Reserva 2016 (Merlot, Syrah, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon), Domaine Bessa Valley Grande Cuvée 2016 (Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot). Aceasta este a doua degustare marca Alira petrecută în club și prima cu vinuri purtând eticheta Enira.

Toate cele patru vinuri de la Alira au prețuri prietenoase și își afirmă propria personalitate, spumantul e simplu și totodată seducător, rosé-ul se arată foarte blând și plin, Feteasca Neagră înseamnă catifelare, Merlot-ul – un plus de corp și putere. Cu vinurile de la crama bulgară intrăm într-o altă dimensiune, una franțuzească, de rafinament maxim. Pentru mine, Reserva de la Enira înseamnă multe amintiri, acest vin îmi povestește de marile vacanțe ale anului 2011, între care s-a numărat și o vizită la Domeniul Bessa Valley de lângă Plovdiv, cu prilejul aniversării a 10 ani de existență a cramei.

Dacă vorbim strict de Reserva 2016, primul contact senzorial îți umple nările de parfumul marilor vinuri bordeleze, în interpretare tracică. Notele olfactive de piele și aromele de tabac, de negre fructe uscate identifică un vin mare, chiar măreț. Este probabil unul dintre cele mai frumoase vinuri de găsit pe la noi, la un preț foarte cuminte. Cât de despre Grande Cuvée, din același an, acesta se dovedește cu adevărat grand. Îl poți găsi mai reținut la primul contact papilar și chiar în buchet, ca apoi să explodeze într-o splendoare de arome asemănătoare cu cele regăsite în Reserva. Un vin de o finețe aparte, pentru cei mai pătimași și contemplativi dintre noi...

A fost un eveniment extraordinar, care a reușit să gonească toate coșmarurile ultimilor ani și ultimelor luni. Ne-am bucurat de reîntâlnirea cu Alfred&Adi, am deschis ca nebunii tot felul de sticle mult dincolo de miezul nopții, evocând vremurile bune, antamând evenimente și sperând că toate ororile săvârșite la numai câteva sute de kilometri distanță de noi vor înceta cât mai curând, ca un vis urât din care demonii sunt alungați în cadrul unui ritual cu vin și oameni buni.

Citit 357 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Aprilie 2022 13:16
Publicitate

Pivnicer

După aproape trei ani de lungă și pandemică așteptare, plus 70 de zile de război nedorit, Salonul RoVinHud ne-a încântat cu surprize de tot felul, cele muzicale fiind de neuitat, dovadă că unul dintre logourile CDViN, The Wine Sounds Good, e mai valabil ca niciodată.

Caută

Publicitate