Marți 5 Iulie 2022

O altă degustare DFR, ca o încântare cu repetiție

Ar fi o aroganță să deguști 9 (nouă) vinuri DFR într-o singură seară de iunie, în târgul nostru lini...

Champagne&Chablis cu Herbert Szasz, maître négociant

Aș putea să-i numesc norocoși pe puținii participanți la ultimul eveniment marca Herbert Szasz, bun ...

O nouă degustare cu Crama Liliac și multe amintiri cu dop și drop stop

După patru ani, Liliac se întoarce în dormitorul bunicii oferindu-ne șase dintre noile sale vinuri, ...

  • O altă degustare DFR, ca o încântare cu repetiție

  • Champagne&Chablis cu Herbert Szasz, maître négociant

  • O nouă degustare cu Crama Liliac și multe amintiri cu dop și drop stop

Luni, 11 Aprilie 2022 18:15

O nouă degustare cu Crama Liliac și multe amintiri cu dop și drop stop

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

După patru ani, Liliac se întoarce în dormitorul bunicii oferindu-ne șase dintre noile sale vinuri, prezentate de doi promotori. Ne-a fost dor cât o pandemie de licorile cramei lechințene, cu care am împărtășit multe povești de pahar în 12 ani de existență a asociației, în 10 ani de existență a clubului.

Cătălin Păcurar, adică prietenul nostru Cătă, promotorul cu care Crama Liliac se identifică de foarte mulți ani, și Augustin Filip, adică amicul nostru Gusti, foarte activ om de la Tepaso, au fost protagoniștii unei noi seri hedoniste în odăile bunicii.

Dacă facem un exercițiu de căutare după cuvântul cheie „Liliac” pe site-urile cdvin.ro și vestik.ro, dar și pe blogul Pivnicer, vom obține mai mult de 60 de rezultate, semn că, de-a lungul anilor, am susținut multe degustări cu vinurile lui Herr Alfred Beck, patronul cramei de la Lechința, căruia chiar i-am dăruit cândva un papion din dop și drop stop. Și mai înseamnă că mult ne-am intersecatat pe la festivaluri și evenimente de tot felul cu crama care poartă pe etichetă un cunoscut mamifer zburător, simbol de groază prin părțile occidentale, aducător de noroc prin Extremul Orient. Căci nu degeaba în limba chineză cuvâtul „liliac” se rostește la fel ca şi cuvântul „fericire” și nu degeaba cinci lilieci figurează pe haina geniului  chinez al Fericirii, însemnând wu fu, cele Cinci Fericiri: bogăţie, longevitate, linişte, cult al virtuţii, o moarte bună

Cătălin, autorul de altădată al unei sabrări de pomină în curtea bunicii, ne-a prezentat pe rând cele șase vinuri din pahar: Liliac Rosé Sparkling 2018 (Pinot Noir, metoda tradițională, îmbuteliat la Szigeti - Gols, Austria), Liliac Fetească Regală 2020, Liliac Sauvignon Blanc 2020, Liliac Fetească Neagră 2019, Liliac Red Cuvée 2019 (Fetească Neagră, Merlot), Liliac Unexpected 2.0 (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Traminer, Pinot Gris și Fetească Albă).

Căutați și cumpărați spumantul propus de Liliac, fie pentru voi înșivă, fie pentru a-l dărui! Are un preț excelent pentru ceea ce oferă, e o șampanie adevărată, cu o culoare specială - un roz pal, inconfundabil. Regala care a urmat se arată ca una dintre cele mai tipice, are frumusețe transilvană și ținută austriacă. Un Sauvignon Blanc suav și tot atât de tipic a făcut trecerea spre cele două vinuri roșii, Feteasca Neagră specială, foarte apreciată de public, complexă, plină, acidă, contrariantă, și foarte subtilul cuvée roșu, un vin bine elaborat, mai blând, mai catifelat, și totuși cu o aciditate ridicată, pe placul ardelenilor și bănățenilor. La urmă, un vin de desert unic, cupaj de șapte soiuri din trei ani diferiți de recoltă, cu care ne-am mai întâlnit entuziasmați în ultimele luni, a încântat pe toată lumea.

Pivnicera ne-a alintat cu platouri cu brânzeturi și salamuri italiene, dar și cu cantucci făcuți în casă, deserturi apetisante bune de servit alărturi de orice fel de vin. A fost așa de fain, pentru tot anturajul, completat cu prieteni din București și Timișoara, că nici nu am perceput trecerea timpului. Până să ne dăm seama, pentru unii trecuse ora două noaptea, după cum trecuseră multe pahare de vin, pe placul CDViN și al geniului chinez al fericirii.

 

 

Citit 329 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2022 18:28
Publicitate

Pivnicer

După aproape trei ani de lungă și pandemică așteptare, plus 70 de zile de război nedorit, Salonul RoVinHud ne-a încântat cu surprize de tot felul, cele muzicale fiind de neuitat, dovadă că unul dintre logourile CDViN, The Wine Sounds Good, e mai valabil ca niciodată.

Caută

Publicitate