Miercuri 7 Decembrie 2022

Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

După degustările la stand de la festivalurile Vicii și Delicii și Oradinum, ne-am dat reîntâlnire cu...

De la palavre la Pálava, cu Cosmin Reaboi și Crama Dradara

Crama Dradara vine întâia oară oficial în dormitorul bunicii, după neașteptate amânări cauzate de pa...

HalloWine cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă

De opt ani încoace, cu ajutorul prietenilor talentați din club, am reușit să transformăm Halloween-u...

  • Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

  • De la palavre la Pálava, cu Cosmin Reaboi și Crama Dradara

  • HalloWine cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă

Marți, 17 Mai 2022 18:55

Champagne&Chablis cu Herbert Szasz, maître négociant

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Aș putea să-i numesc norocoși pe puținii participanți la ultimul eveniment marca Herbert Szasz, bun amic clujean, mare negociant de vinuri. La urma-urmei, și dacă e împătimit, câte degustări de Champagne și Chablis apucă într-o viață un băutor de vin de prin părțile noastre?

În Chablis, regiune viticolă istorică a Franței, vinul omonim se produce de aproape un mileniu și jumătate. Odinioară, înainte de apariția filoxerei (mijlocul secolului al XIX-lea), a fost cea mai important sursă de vin pentru Paris, ariile cultivate fiind de 40.000 de hectare. În ultimele două decenii, totalul suprafețelor viticole  a variat între 4.600 și 5.000 de hectare.

AOC (Apellation d'origine contrôlée) pentru vinurile produse în Chablis datează din 1938. Chablis are propria clasificare a vinului, care cuprinde, în ordinea crescătoare a valorii, patru categorii: Petit Chablis, Chablis, Premier Cru Chablis și Grand Cru Chablis. Vinurile din ultima categorie, Grand Cru, se obțin de pe o suprafață restrânsă, de aproximativ 100 de hectare, în șapte domenii situate în centrul regiunii. Cu o mineralitate aparte, cu o finețe inefabilă, licorile Grand Cru, dar și cele Premier Cru, se pretează la o învechire de peste zece ani și au prețuri ridicate, fiind căutate de cei mai pasionați colecționari. Am aflat recent că printre aceștia se numără și amicul nostru Marco Elisei, cel care nu putea să rateze pentru nimic în lume întâlnirea cu Chablis.

Herbert ne-a pregătit șase vinuri, primul dintre ele fiind o savuroasă surpriză, o șampanie de la ea de acasă. Nu întâmplătoare însă a fost această asociere a vinurilor Domaine Yvon & Laurent Vocoret cu o șampanie autentică, dat fiind că Chablis este regiunea viticolă a Burgundiei cea mai apropiată de Champagne. În plus, Chablis este sinonim cu soiul Chardonnay, din care se elaborează exclusiv vinurile acestei regiuni din nordul Burgundiei, dar și șampaniile Blanc des Blancs produse în și mai celebra Champagne.

Astfel, am putut degusta pe rând: Champagne Chanoine Héritage 1730, Domaine Yvon & Laurent Vocoret Petit Chablis 2020, Domaine Yvon & Laurent Vocoret Chablis 2020, Domaine Yvon & Laurent Vocoret Chablis Vieilles Vignes 2019, Domaine Yvon & Laurent Vocoret Chablis 1er Cru Homme Mort 2020, Domaine Yvon & Laurent Vocoret Chablis 1er Cru Homme Mort Vieilles Vigne 2020.

Șampania, ca și vinurile care au urmat, ne-au dat gata pe toți, în compania untului cu trufe, a somonului afumat, dar și a tartelor de tot felul, Quiche Lorraine, cu pere și gorgonzola, cu brie, cu brânză și sparanghel, dar și a desertului - cheese cake cu caramel sărat, elaborate de Adina. Petit Chablis se dezvăluie ca un vin ușor și totuși suav, un bun început pentru oeno-festin. Chablis-ul simplu, de la aceeași cramă, adaugă complexitate și corp, se simte și aici buchetul herbal, dar și o aciditate potrivită. Pe unii însă, printre care se numără și cronicarul degustării, i-a dat gata ușor baricatul Chablis Vieilles Vignes 2019, perfect promotor al nobleței soiului Chardonnay. În crescendo, am trecut la Chablis 1er Cru Homme Mort 2020, vin cu buchet complex, purtând pe etichetă interesantul nume al parcelei. La urmă, un 1er Cru Homme Mort Vieilles Vigne 2020, un tânăr nobil rezultat dintr-o viță de vin străveche, putea duce în extaz orice iubitor și pricepător de vin.

Cum întâmplarea a făcut ca degustarea să se suprapună și cu complicatele lucrări de amenajare a intrării în curtea bunicii, am profitat de situație pentru a strecura în betonieră, în malaxorul întâmplării cu pricina, alături de alte sute de dopuri de plută, și câte un bouchon marca Chablis. O metaforă pentru malaxorul CDViN: mai fin, mai ales, mai scump, mai puțini...

Citit 409 ori Ultima modificare Marți, 17 Mai 2022 19:10

Media

Publicitate

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Caută

Publicitate