Miercuri 7 Decembrie 2022

Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

După degustările la stand de la festivalurile Vicii și Delicii și Oradinum, ne-am dat reîntâlnire cu...

De la palavre la Pálava, cu Cosmin Reaboi și Crama Dradara

Crama Dradara vine întâia oară oficial în dormitorul bunicii, după neașteptate amânări cauzate de pa...

HalloWine cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă

De opt ani încoace, cu ajutorul prietenilor talentați din club, am reușit să transformăm Halloween-u...

  • Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

  • De la palavre la Pálava, cu Cosmin Reaboi și Crama Dradara

  • HalloWine cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă

Joi, 09 Iunie 2022 18:36

O altă degustare DFR, ca o încântare cu repetiție

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ar fi o aroganță să deguști 9 (nouă) vinuri DFR într-o singură seară de iunie, în târgul nostru liniștit? Nici vorbă. Poate mai degrabă ar fi o încântare cu repetiție. Pentru pasionatul de vin și fotografie, plăcerea ar fi exponențială, noile etichete oferind provocatoare/incitante/ misterioase imagini cu mitologica Meduză, reflectată misterios în undele vinului.

Dacă o privești, te transformă pe loc în stană de piatră. Poate că furia ei vine dintr-o traumă, dintr-un viol zeiesc, mitologic. Poartă aripi și are șerpi în loc de păr, aduce a înger căzut. Nu e bine să te pui cu dânsa, cum ar zice connaisseurs-ii, în afară de cazul în care vei fi fiind vreun erou de talia lui Perseu. Ca să vadă Meduza în adevărată ei malefică splendoare, unii au fost nevoiți în anii din urmă să călătorească la Florența. Dacă alții însă nu au ajuns încă în Piazza della Signoria, în fața capodoperei lui Benvenuto Cellini, Domeniile Franco-Române s-au îngrijit de acest simbol mitologic, reflectându-l în mod terifiant și atrăgător în același timp pe noile etichete și pe noile baxuri ale cramei.

Răzvan Avram se întoarce în dormitorul bunicii cu nouă vinuri, cu noi etichete și noi provocări. Pentru cei care și-au dorit să participe la eveniment, în gheața frapierelor au înotat următoarele licori, unele proaspăt îmbuteliate, altele chiar îmbietoare probe de tanc: DFR Fetească Albă 2021, DFR Fetească Regală 2021, DFR Sauvignon Blanc 2021, Arrogance Sauvignon Blanc&Fetească Albă 2021, Arrogance Rosé (Pinot Noir) 2021 sec, Arrogance  Fetească Albă&Tămâioasă Românească 2021 demisec, Arrogance Rosé (Merlot) 2021 demisec, Arrogance Tămâioasă Românească&Fetească Albă 2021 demidulce, Arrogance Rosé (Merlot) 2021 demidulce.

Puritanii, austerii, cârtitorii vor prefera, în mod conservator, vechea gamă DFR, și ea înnoită acum, cu ambalaj aparte. Cum devine clar că noii proprietari ai domeniului țin la etichetă și au stil, e vital să ne îndrăgostim de noua gamă Arrogance. Noile sticle poartă Meduza pe etichetă, pe o etichetă care se contemplă în mod subtil prin sticla de vin, și nu banal, la exterior. Ochiul artistului care a creat această nouă imagine știe să privească în profunzime, transformă ne-forma vinului în operă de artă. Despre conținut, iubitorul de vin nu ar greși dacă ar transforma oricare din primele trei vinuri servite, Alba, Regala și Sauvignon-ul, în vinuri de consum curent. În mod subiectiv, aș alege Feteasca Albă, pentru mine una dintre cele mai atractive gustate în ultima vreme.

În gama Arrogance, găsim cupaje fine, de alb, dar și rosé-uri speciale. Între ele, cel demisec, obținut din Merlot, o licoare care poate da/dărui aleasă dependență. Dopul de sticlă, etichetele dar și forma aparte a buteliilor fac inconfundabilă această noua gamă. După ce le încerci pe rând, la modul pasional, aceste aroganțe se pot transforma în inefabile zbateri de aripă, capătă valențe mitologice. Pe cuvânt de împătimit…

Citit 386 ori Ultima modificare Joi, 09 Iunie 2022 18:52
Publicitate

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Caută

Publicitate