Duminică 25 Septembrie 2022

Euro-degustare cu vinurile Cramei Avincis

Zilele trecute, odăile și curtea bunicii au găzduit întâia oară, alături de mari prieteni de la Bucu...

Degustare de seară cu Uțu și vinurile Cramei Feredeu

Zilele trecute am avut bucuria să facem cunoștință cu vinurile unei crame butic, situată la mică dis...

Cu Cristi Grețcu și Cerasella Crăciun, la multe pahare de vorbă

În ultima vreme, cuvintele au rămas în urma faptelor. O fi de vină pandemia, o fi de vină războiul, ...

  • Euro-degustare cu vinurile Cramei Avincis

  • Degustare de seară cu Uțu și vinurile Cramei Feredeu

  • Cu Cristi Grețcu și Cerasella Crăciun, la multe pahare de vorbă

Joi, 09 Iunie 2022 18:36

O altă degustare DFR, ca o încântare cu repetiție

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ar fi o aroganță să deguști 9 (nouă) vinuri DFR într-o singură seară de iunie, în târgul nostru liniștit? Nici vorbă. Poate mai degrabă ar fi o încântare cu repetiție. Pentru pasionatul de vin și fotografie, plăcerea ar fi exponențială, noile etichete oferind provocatoare/incitante/ misterioase imagini cu mitologica Meduză, reflectată misterios în undele vinului.

Dacă o privești, te transformă pe loc în stană de piatră. Poate că furia ei vine dintr-o traumă, dintr-un viol zeiesc, mitologic. Poartă aripi și are șerpi în loc de păr, aduce a înger căzut. Nu e bine să te pui cu dânsa, cum ar zice connaisseurs-ii, în afară de cazul în care vei fi fiind vreun erou de talia lui Perseu. Ca să vadă Meduza în adevărată ei malefică splendoare, unii au fost nevoiți în anii din urmă să călătorească la Florența. Dacă alții însă nu au ajuns încă în Piazza della Signoria, în fața capodoperei lui Benvenuto Cellini, Domeniile Franco-Române s-au îngrijit de acest simbol mitologic, reflectându-l în mod terifiant și atrăgător în același timp pe noile etichete și pe noile baxuri ale cramei.

Răzvan Avram se întoarce în dormitorul bunicii cu nouă vinuri, cu noi etichete și noi provocări. Pentru cei care și-au dorit să participe la eveniment, în gheața frapierelor au înotat următoarele licori, unele proaspăt îmbuteliate, altele chiar îmbietoare probe de tanc: DFR Fetească Albă 2021, DFR Fetească Regală 2021, DFR Sauvignon Blanc 2021, Arrogance Sauvignon Blanc&Fetească Albă 2021, Arrogance Rosé (Pinot Noir) 2021 sec, Arrogance  Fetească Albă&Tămâioasă Românească 2021 demisec, Arrogance Rosé (Merlot) 2021 demisec, Arrogance Tămâioasă Românească&Fetească Albă 2021 demidulce, Arrogance Rosé (Merlot) 2021 demidulce.

Puritanii, austerii, cârtitorii vor prefera, în mod conservator, vechea gamă DFR, și ea înnoită acum, cu ambalaj aparte. Cum devine clar că noii proprietari ai domeniului țin la etichetă și au stil, e vital să ne îndrăgostim de noua gamă Arrogance. Noile sticle poartă Meduza pe etichetă, pe o etichetă care se contemplă în mod subtil prin sticla de vin, și nu banal, la exterior. Ochiul artistului care a creat această nouă imagine știe să privească în profunzime, transformă ne-forma vinului în operă de artă. Despre conținut, iubitorul de vin nu ar greși dacă ar transforma oricare din primele trei vinuri servite, Alba, Regala și Sauvignon-ul, în vinuri de consum curent. În mod subiectiv, aș alege Feteasca Albă, pentru mine una dintre cele mai atractive gustate în ultima vreme.

În gama Arrogance, găsim cupaje fine, de alb, dar și rosé-uri speciale. Între ele, cel demisec, obținut din Merlot, o licoare care poate da/dărui aleasă dependență. Dopul de sticlă, etichetele dar și forma aparte a buteliilor fac inconfundabilă această noua gamă. După ce le încerci pe rând, la modul pasional, aceste aroganțe se pot transforma în inefabile zbateri de aripă, capătă valențe mitologice. Pe cuvânt de împătimit…

Citit 317 ori Ultima modificare Joi, 09 Iunie 2022 18:52
Publicitate

Pivnicer

Paradoxal sau nu, mi-e tare dor de Novaciul anilor ’90. Cu toată sărăcia specifică acelei epoci de tranziție, orășelul situat în apropiere de stațiunea Rânca își avea pe atunci farmecul lui, dat poate și de șoseaua străjuită de brazi falnici, șerpuind lin către înălțimile Parângului.

Caută

Publicitate