Marți 22 Aprilie 2025

Un spectacol Divertisificat în odăile bunicii

Miercuri, 2 aprilie 2025. În curtea bunicii, ziua a început ca o orice zi de aprilie: mâța Missy făc...

O carte degustată: „50 de vinuri și preparate din România”

Ne-am revăzut în club cu Marinela Ardelean pentru un eveniment cu totul special: lansarea noii sale ...

Domeniul Bogdan, de trei ori în odăile bunicii

Somelierul Vlad Burugă și directorul de vânzări Dan Moldovan revin în dormitorul bunicii pentru o de...

  • Un spectacol Divertisificat în odăile bunicii

  • O carte degustată: „50 de vinuri și preparate din România”

  • Domeniul Bogdan, de trei ori în odăile bunicii

Luni, 11 Iulie 2022 15:50

Rosé și clătite pentru prietenii apropiați, pentru prietenii regăsiți

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Minifestivalul de rosé și clătite din acest an s-a bucurat de o audiență record, curtea bunicii  devenind de-a dreptul neîncăpătoare pentru invitații noștri oenofili. A fost un eveniment pentru amicii apropiați și pentru cei regăsiți, ca o bucurie care ne-a lipsit tuturor, în acești ultimi ani de pandemie și război.

Să vă spun cum a fost making-of-ul. Sâmbătă, pe la șase dimineața, pe când unii arădeni visau că merg la meciul de supercupă de pe Stadionul Francisc Neuman, iar alții – la festivalul de pe aeroport, Mona s-a apucat de facerea clătitelor, treabă incandescentă, laborioasă și complicată precum facerea lumii. Îmi și imaginez că temperatura din cartier a crescut cu 15-20 de grade Celsius la umbră în urma acestui demers creator. Un pic mai târziu, toate amestecurile elaborate de Piviniceră s-au transformat în niște bunătăți atât de apetisante încât au eclipsat orice alte atracții fotbalistice ori muzicale. Clătite cu spanac și ricotta, clătite cu ciuperci, clătite cu carne de vită, clătite cu gemuri de casă (căpșuni, vișine, cireșe negre), tort de clătite cu cremă de vanilie și înghețată din fructe de pădure…

Noi, cedevinii, suntem obișnuiți cu astfel de metamorfoze, ele fac parte din viața noastră din ultimii 12 ani. Dacă mai punem la socoteală și cele șase ori patru rosé-uri care înotau în gheața întâmplării de sâmbătă seara, plăcerile hedoniste nu puteau decât să atingă din nou acel maxim așteptat. Așadar, am servit pe rând: Carastelec Friza Rosé 2021 (Pinot Noir), Alira Aliento Rosé 2021 (Syrah), Davino Iacob Rosé 2021 (Cabernet Sauvignon, Merlot), Avincis Cuvée Alexis 2021 (Merlot, Cabernet Sauvignon), Gitana Surori 2021 (Rară Neagră, Saperavi), Davino Domaine Ceptura Rosé 2021 (Cabernet Sauvignon, Merlot).

Dacă prietenii apropiați și-au adus cu ei prichindeii și trabucurile, spre bucuria responsabilă a cățelușei Pinot, noi, gazdele, am avut bucuria reîntâlnirii ori cunoștinței cu prietenii regăsiți. Între ei/ele, Claudia Rista, freelancer din domeniul tradițional gourmet, care regăsește și gătește la fel de bine cuvintele și rețetele trecutului. Dacă noi, ceilalți, ne-am bucurat de prezența unei companioane care întrunește tot entuziasmul și toată priceperea de breaslă, Adina a putut chiar depăna amintiri vizuale, gustative și olfactive alături de prietena și vecina sa din copilărie. Unele se leagă de brazii gemeni din curtea de altădată a lui Nagymama, altele – de arborii de Tisa din aceeași curte, care păreau de tuia. Cele mai prețioase amintiri țin însă de gustul caiselor pomului din curtea vecină, probabil cele mai bune care s-or fi inventat vreodată.

Citit 934 ori Ultima modificare Luni, 11 Iulie 2022 19:22
Publicitate

Pivnicer

Este duminică și ne așteaptă încă o zi fabuloasă la Faro. Dani, ocupat cu proiecte, ne-a lăsat să ne distrăm singuri. Și am făcut-o încă de dimineață, pozând și explorând piața, fantastica piață din Mercado Municipal, și pornind apoi spre feribotul orașului, Ferry Faro, pentru o călătorie epică prin lagună către plajă, Praia do Faro.

Caută

Publicitate