Duminică 25 Septembrie 2022

Euro-degustare cu vinurile Cramei Avincis

Zilele trecute, odăile și curtea bunicii au găzduit întâia oară, alături de mari prieteni de la Bucu...

Degustare de seară cu Uțu și vinurile Cramei Feredeu

Zilele trecute am avut bucuria să facem cunoștință cu vinurile unei crame butic, situată la mică dis...

Cu Cristi Grețcu și Cerasella Crăciun, la multe pahare de vorbă

În ultima vreme, cuvintele au rămas în urma faptelor. O fi de vină pandemia, o fi de vină războiul, ...

  • Euro-degustare cu vinurile Cramei Avincis

  • Degustare de seară cu Uțu și vinurile Cramei Feredeu

  • Cu Cristi Grețcu și Cerasella Crăciun, la multe pahare de vorbă

Miercuri, 14 Septembrie 2022 17:13

Euro-degustare cu vinurile Cramei Avincis

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Zilele trecute, odăile și curtea bunicii au găzduit întâia oară, alături de mari prieteni de la București, Bruxelles și Drăgășani, și un fost prim-ministru al României. Reuniunea s-a petrecut, ca de obicei, în jurul unor pahare de vin și l-a avut ca protagonist pe unul dintre marii dascăli, avocați, politicieni și podgoreni ai țării.

De câte ori vine în club, Valeriu Stoica transformă odăile bunicii în amfiteatru, crescând semnificativ densitatea participanților. E vorba aici de o vină profund culturală, căci domnul profesor se dedă de fiecare dată la recitaluri de poezie, captivând degustătorii neautorizați care suntem. Ultima degustare s-a petrecut ca o completare oenofilă a seriei de conferințe Europa - provocări și răspunsuri. Istorie, cultură și civilizație europeană în contextul actual, desfășurată la Arad, în Sala Ferdinand a primăriei locale. Conferințele au fost susținute de prof. univ. dr. Valeriu Stoica și prof. univ dr. Mihai Răzvan Ungureanu, iar mesele rotunde l-au avut ca moderator pe Sever Voinescu, diplomat, politician, avocat și jurnalist.

Un fost premier, un fost ministru al Justiției, un fost primar al Aradului – actual europarlamentar, oameni politici și de cultură, dascăli, antreprenori, notari, medici, arhitecți ș.a. Dacă e să-i contorizăm pe membrii și invitații mai mari sau mai mici ai clubului, cam acesta a fost anturajul ultimei degustări din dormitorul bunicii, cu vinurile Cramei Avincis.

Dincolo de funcțiile lor trecute ori prezente, acești oameni sunt în esență niște constructori, sunt zidarii României moderne, ai comunitățiii arădene moderne. Și mai presus de asta, sunt prietenii noștri, aceia cu care împărtășim marile valori comune, care nu pot fi decât cele europene. Asta include fără îndoială  și dragostea pentru vin, la fel de veche precum bătrânul continent pe care trăim, pentru prima oară unit cu adevărat.

Nu cred că există o persoană mai potrivită să oficieze o degustare de vin în fața unui asemenea public decât domnul profesor Valeriu Stoica. În calitate de om de cultură și mai ales de podgorean, stăpânul Casei Avincis poate tălmăci cel mai bine tainele vinului deopotrivă pentru inițiați și neofiți. Asta fiindcă se numără printre cei care tânjesc ori poate chiar au reușit să savureze acel vin de dinaintea nașterii viei, licoarea primordială de care vorbeau altădată misticii persani.

Cât despre degustarea în sine, petrecută într-un club cu cea mai mare densitate din lume, în care nu mai puteai să arunci nici măcar un ac, am savurat pe rând: Avincis Spumant 2018 (Crâmpoșie&Pinot Noir, extra brut), Avincis Fetească Regală 2021, Avincis Cuvée Petit 2021 (Sauvignon Blanc), Cuvée Alexis Rosé 2021 (Merlot&Cabernet Sauvignon), Avincis Pinot  Noir 2017, Avincis Negru de Drăgășani 2018.

După plecarea cuplului Ghislain Moritz/Angela Prado, prieteni dragi de Alsacia și Bogotá, vinurile Casei Avincis rămân unele de înaltă calitate, potrivit interpretării tânărului oenolog italian Andrea Previtali. Un spumant bestseller, o Regală având o culoare minunată și un corp atrăgător, un Sauvignon Blanc foarte tipic strecurat în Cuvée-ul Petit... Rosé-ul aduce prospețime și se cere consumat. După cum Pinot Noir-ul oferă complexitate și îi atrage pe împătimiți, pe connaisseurs. Am lăsat la urmă chiar ultimul vin servit, cumva emblema degustării și a cramei: dens și profund, Negrul vorbește despre terroir, despre origini, despre Vila Dobrușa și de zbaterea proprietarilor. E identitar și afirmă o mândrie de podgorean. Și este deopotrivă o reconstrucție, o întoarcere, o regăsire a identității.

A, și să nu uit, am degustat totul – vinurile, densitatea, atmosfera - din paharul simbolic și neutilizat al domnului europrimar/europarlamentar Gheorghe Falcă, bun prieten al clubului, care ne-a lipsit în ultimii ani de război și pandemie. Am făcut-o mai ales pentru faptul că apucasem să pedalez în săptămânile din urmă pe malul Mureșului, acolo unde proiectul său prinde contur. Fundațiile noului pod peste Mureș, parte din viitoarea și completa centură a Aradului, sunt mai mult decât vizibile.

Fiind un spirit liberal, din principiu neautorizat, adică fără carnet de partid și fără spațiu pietonal dedicat, aș putea să închin, nu-i așa, un pahar de Cuvée Grandiflora marca Avincis pentru acest nou proiect de cinci stele al prietenului nostru din Parlamentul European...

 

Citit 40 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Septembrie 2022 19:31
Publicitate

Pivnicer

Paradoxal sau nu, mi-e tare dor de Novaciul anilor ’90. Cu toată sărăcia specifică acelei epoci de tranziție, orășelul situat în apropiere de stațiunea Rânca își avea pe atunci farmecul lui, dat poate și de șoseaua străjuită de brazi falnici, șerpuind lin către înălțimile Parângului.

Caută

Publicitate