Luni 30 Ianuarie 2023

Casa de Vinuri Cotnari, demonstrație de forță în dormitorul bunicii

După aproape trei ani de restriști, de război și pandemie, Casa de Vinuri Cotnari revine în odăile l...

Argentina învinge Franța și la ultima degustare arbitrată de Herbert în dormitorul bunicii

Amicul nostru Herbert a tranșat rezultatul finalei Argentina-Franța cu cel puțin 48 de ore înainte d...

Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

După degustările la stand de la festivalurile Vicii și Delicii și Oradinum, ne-am dat reîntâlnire cu...

  • Casa de Vinuri Cotnari, demonstrație de forță în dormitorul bunicii

  • Argentina învinge Franța și la ultima degustare arbitrată de Herbert în dormitorul bunicii

  • Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

Marți, 11 Octombrie 2022 16:22

Super-super-premium chilian, cu Herbert, în dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

La ultimul eveniment petrecut în odăile bunicii, Herbert Szasz ne-a pregătit niște vinuri super-super-premium purtând pe etichetă prestigioasa marcă chiliană Casa Silva. Prietenii din ce în ce mai mulți ai clubului, care nu se tem de prețuri și nici de experiențe oenofile la maximum, au putut degusta vinuri de peste 100 de euro sticla, la cel mai bun preț disponibil în România.

Când vine Herbert în odăile bunicii, toate decurg ca la o antică petrecere romană, cu deosebirea că vinurile servite sunt de pe alt continent, descoperit – chipurile - cu mult înaintea lui Cristofor Columb, a lui Amerigo Vespucci sau a lui Fernando Magellan. Ultima degustare a stat în felul ei sub semnul soiului Carménère și al blendurilor elaborate sub emblema Casa Silva.

Lista lui Herbert a cuprins următoarele licori: Lago Ranco Riesling 2020, Angostura Gran Terroir Chardonnay 2021, Parras Viejas Romano (César Noir) 2020, S38 Cabernet Sauvignon 2020, S7 Carménère 2020, Microterroir de Los Lingues Carménère  2018, D6 Doña Dominga 2019 (Cabernet Sauvignon, Carménère, Merlot, Petit Verdot, Syrah), Altura 2015 (Carménère, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot).

Primul vin alb este contrariant, atipic față de denumire, un Riesling european emigrat pe malul unui lac chilian, și asta îl face cu atât mai remarcabil. Chardonnay-ul s-a îmblânzit în lemn și se arată fermecător. Cel mai interesant vin/soi a fost, probabil, César Noir, îmbuteliat sub eticheta Romano. Legenda spune că acest strugure are o vechime de două milenii, fiind adus în Burgundia de soldații romani. Cercetările genetice contrazic sau nu mitul, concluzionând că soiul ar fi o încrucișare între Pinot Noir și Argant, un tip de strugure mai puțin cunoscut, răspândit în Jura, estul Franței, dar originar din Spania și adus acolo de... romani. Oricare ar fi adevărul în privința originii acestui soi, se pare că un cupaj între Pinot Noir și César Noir se dovedește unul armonios, din toate punctele de vedere: culoare, gust, arome. Așa se arată însă chiar și monocépage-ul chilian din 2020, de origine romană, spaniolă, franțuzească...

S38 o fi fost poate cel mai blând vin al degustării, un fin, catifelat, îmblânzit Cabernet. Fiindcă restul roșiilor au stat sub semnul condimentelor și al lui Carménère, vechi soi franțuzesc aproape dispărut în bătrâna Europă din pricina filoxerei, care a supraviețuit pe continentul sud-american, devenind - în felul său - soiul național chilian. S7 din recolta lui 2020 e pur condiment, puternic, masculin, pentru degustători hotărâți și războinici. Așa și următorul, din 2018, decât că ușor mai cizelat, franțuzit, europenizat. Cupajul D6 Doña Dominga ne trece, in crescendo, în altă dimensiune, e lucrătură de oenolog priceput. Iar Altura, cupaj complex în vârstă de șapte ani, ne teleportează în paradisul degustătorilor. O finețe inefabilă, o măiestrie migrată pe alt continent, o plăcere greu de descris și, desigur, scumpă și subînțeleasă, pentru patricieni.

E greu să redai în cuvinte plăcerea unei degustări care nu ține cont de bani, de epocă ori de granițe. Poate că imaginile reușesc mai ușor să surprindă intensitatea... După Ruga de la Ferendia, prietena Oana, de felul său jurnalist și globetrotter ca și noi, ne oferă în premieră instantanee din dormitorul bunicii, în galeria foto le veți recunoaște între celelalte, după calitatea tehnică și după unghiul special al privirii.

Citit 314 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 17:13
Publicitate

Pivnicer

O nouă filă de jurnal se adaugă celor scrise începând cu anul 2009 pe blogul Pivnicer, începând cu 2010 pe site-ul vestik.ro și cu 2011 pe site-ul cdvin.ro. Bilanțul anului 2022 ne oferă link-urile a 56 de articole, care reflectă doar o parte din întâmplările oenologice ale anului trecut.

Caută

Publicitate