Pentru connaisseurs, o degustare cu Davino reprezintă mereu un eveniment de neratat. Această companie se numără printre cele mai importante din țară, fiind una dintre primele firme private în domeniu care au schimbat în bine fața vinului românesc.
Istoria scrisă a relațiilor noastre cu marca Davino începe în anul 2010, atunci când am povestit, ca Pivnicer, cum am dăruit un Domaine Ceptura Rouge 2006 unui binefăcător care mi-a înapoiat cheile pierdute ale mașinii. O căutare pe site-urile vestik și cdvin și pe blogul Pivnicer dă 42 de rezultate pentru „Davino”. Și totuși, în club am avut doar trei degustări cu producătorul din Dealu Mare, prima în 2014, cea de-a doua în 2020, susținută chiar de Dan Balaban, iar ultima, acum, în noiembrie 2022, crama fiind reprezentată în odăile bunicii de Cristian Casapu.
Așadar Davino ne-a răsfățat de curând cu următoarele licori: Iacob Sauvignon Blanc&Fetească Albă 2021, Alba Valahica Fetească Albă 2021, Domaine Ceputura Blanc 2021, Domaine Ceptura Rosé 2021 (Merlot, Cabernet Sauvignon), Iacob Cabernet Sauvignon&Fetească Neagră 2018, Purpura Valahica Fetească Neagră 2016, Domaine Ceptura Rouge 2017 (Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon), Flamboyant 2018 (Cabernet Sauvin, Merlot, Fetească Neagră). Le-am servit în compania unor platouri cu excelente brânzeturi și mezeluri italiene, dar și a unui desert de top pregătit de Pivniceră - Sachertorte.
Bun vorbitor, Cristian Casapu a ținut anturajul în priză, povestind punctat despre cramă și etichete. În acest timp, am putut savura niște albe florale, minunate, minunate, din gamele Iacob, Purpura Valahica și Domaine Ceptura Blanc. Plus Rosé-ul de top obținut din Merlot și Cabernet Sauvignon. Nu mai spun de vinurile roșii, servite într-un crescendo copleșitor. Iacob e prietenos în toate ale sale, inclusiv în ale prețului. Preferata mea rămâne Feteasca Neagră din Purpura Valahica, gama mai nouă și foarte inspirată și inspiratoare, începând cu eticheta și terminând cu conținutul. La final, două cupaje clasice în Dealu Mare, obținute din cele trei soiuri, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon, asamblate în proporții diferite, i-au putut satisface și pe cei simandicoși invitați.