Premieră în dormitorul bunicii: prima cramă bihoreană prezentă în clubul arădean se numește Familia Darabont, s-a lansat pe piață de câțiva ani și are oenolog tânăr, școlit în Italia, Franța și Germania.
Aflată la a treia generație de viticultori, familia Darabont stăpânește și îngrijește astăzi un pic peste 40 de hectare de viță-de-vie la Biharia, cultivând soiurile: Burgund Mare, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Fetească Albă, Fetească Neagră, Fetească Regală, Furmint, Merlot, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling de Rin, Sauvignon Blanc, Traminer Roz.
Cu vinurile acestui nou/vechi brand ne-am întâlnit întâia oară anul trecut, la Timișoara, cu prilejul ediției de primăvară a Salonului RoVinHud.
Noul brand oferă vinuri în două game. Cea de început poartă și împarte numele familiei într-un mod original: DA – RA – BO – NT. A două gamă se numește Urme și este destinată universului numit, atât de familiar, HoReCa. Familia Darabont produce de asemenea vinuri la doză, slab alcoolizate, din gama Sprizz, vinuri perlante și vinuri spumante obținute prin metoda Charmat.
La degustarea din odăile bunicii, Betty Darabont ne-a prezentat șase vinuri: spumantul Median 2021 – metoda Charmat (Chardonnay, Fetească Regală, Riesling de Rin), DA Pinot Gris 2021, RA Traminer 2021, Urme Chardonnay 2020, Urme Pinot Noir 2021, Project M 20.21 MV (Merlot 2020, Merlot 2021).
În ce ne privește, am făcut cunoștință întâia oară cu vinurile bihorene la Restaurantul Meridian Zero din Oradea, cu ajutorul unui rosé prietenos provenit de la o cramă din Diosig. Foarte prietenoase ni s-au părut, de asemenea, la degustarea cu vinurile familiei Darabont, vinul neliniștit, de început, și primele două vinuri albe liniștite. Probabil că, pentru mulți dintre noi, Chardonnay-ul din gama Urme a fost vinul serii. După cum am fost cu toții de acord că Pinot Noir-ul din aceeași gamă este unul tipic, remarcabil.
Despre vinul din urmă, melanj din două Merlot-uri din ani diferiți, aș spune că este extrem de tânăr, de crud, de interesant. Mi-ar plăcea să îl reîntâlnesc peste trei-patru ani, să-i văd devenirea. Acum se arată extrem de puternic, de grăbit, de nărăvaș, îi va impresiona mai ales pe cei grăbiți cu vinul.
Servite alături de aperitive constând din salamuri și brânzeturi, de penne cu ciuperci și, mai apoi, în compania unui tiramisu, toate alese și elaborate de Pivniceră, vinurile lui Betty Darabont au cucerit anturajul, iar creatoarea lor a primit aplauze.