Luni 17 Februarie 2025

O escapadă de 12 zile prin Portugalia și nu numai

Ultima mare călătorire a degustătorilor rătăcitori care suntem s-a petrecut în mai 2024, timp de 12 ...

De nouă ori Davino!

Davino recidivează cu o degustare de excepție în odăile bunicii. Cristian Casapu, coproprietar și ac...

O călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova cu ajutorul unui nou proprietar

Ultima degustare cu vinurile cramei mehedințene Corcova a avut parte chiar de prezența și de prezent...

  • O escapadă de 12 zile prin Portugalia și nu numai

  • De nouă ori Davino!

  • O călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova cu ajutorul unui nou proprietar

Miercuri, 15 Martie 2023 14:04

O nouă degustare în pahare negre și încă o premieră în dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ultimul blind organizat în odăile clubului a cuprins șase licori servite în pahare negre și s-a bucurat de un anturaj ales, format din unsprezece degustători neautorizați, mai mari sau mai mici, din țară și din străinătate. În plus, grație unei noi prietene, am putut savura pentru prima oară două vinuri din Cipru.

Ca degustător împătimit, mărturisesc că mă număr printre cei mai entuziaști amatori de blind-uri, de ghicitori oenofile. Pentru mine, degustările în orb, fie că se petrec cu ochii larg închiși, fie că au loc apelând la întunericul unor pahare negre, sunt cele mai incitante exerciții oenologice. Ele îți pun la încercare simțurile, inteligența și memoria senzorială, umilindu-te adesea, atunci când dai rateu la ghicitoare. Nici nu e de mirare atunci că destul de puțini se încumetă să își măsoare priceperea, experiența, flerul la asemenea evenimente.

Unsprezece dintre noi, cedevinii, au făcut-o iarăși, la ultima întâlnire de acest fel, care a cuprins șase vinuri, în cupaj sau în monocépage, albe, roșii sau rosé, provenind de la șase crame diferite, toate din vechiul areal românesc.

Am turnat pe rând în pahare negre următoarele vinuri: 1. Dradara Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon 2020 (Podgoria Miniș-Măderat), 2. Catleya Freamăt Fetească Albă&Fetească Regală 2021 (Podgoria Severinului), 3. Viile Metamorfosis Fetească Neagră 2021 (Podgoria Dealu Mare), 4. Crama Mircești Rosé 2020 - Pinot Noir, Fetească Neagră, Rară Neagră (Basarabia), 5. Avincis Cabernet Sauvignon 2020 (Podgoria Drăgășani), 6. Domeniile Franco-Române Vigneron Pinot Noir 2018 (Podgoria Dealu Mare).

Spre bucuria fondatorilor clubului, priceperea participanților a fost dovedită în primul rând prin recunoașterea culorii vinurilor și apoi, parțial, a soiurilor. Noua noastră prietenă Polina, de felul său din Kiev, acum arădeancă, dar și cetățeană planetară în mod forțat și fortuit, ne-a cadorisit cu două vinuri din Cipru: Oenou Yi Playiá Cuvée Spéciale 2020 (Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot) și Tsiakkas Mouklos Mavro 2021. Le-am apreciat în egală măsură, savurându-le până la ultima picătură.

Mica noastră agenție de presă oenofilă, care își promovează acțiunile cu ajutorul a două pagini de facebook și a unui foarte frecventat grup dedicat, cuprinde două site-uri și un blog tematic. Am numărat, de-a lungul anilor, optsprezece cronici ale unor degustări în orb, desfășurate acasă sau în alte părți, la Crama SERVE din Ceptura, Dealu Mare, în underground-ul unei enoteci din Timișoara, ori la Tulipán, în Arad. Datorăm mult regretatului conte Guy Tyrel de Poix, care ne-a stârnit pasiunea pentru vin la o degustare cu ochii larg închiși desfășurată la Ceptura, și prietenului arădean Schmak András, care ne-a oferit întâia oară un blind în pahare negre. Și nu putem să nu ne amintim cum, după un blind în odăile bunicii, prietenul Manu Reolon, oenolog reîntors acum în Italia, cerea entuziast: „Mai multe degustări cu pahare negre!”

De-a lungul anilor, începând din 2010, am organizat sau am participat la numeroase degustări în orb, cuprinzând Fetești Negre, Sauvignon Blanc-uri, vinuri ungurești, rosé-uri, Cabernet Sauvignon-uri, Pinot Noir-uri, cupaje premium, Fetești Albe și nu numai. Ele au fost însoțite mereu de bunătăți cum ar fi baclavalele sau găluștile de aur, apanajul sau alegerea Pivnicerei.

La ultimul eveniment, Adina a pregătit cam o sută de brioșe, unele sărate, cu mazăre și bacon, cu ceapă și trei feluri de brânză, și altele dulci, cu afine ori cu ciocolată și cremă de fructe de pădure, numai bune de servit în compania vinurilor din paharele negre.

Citit 662 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Martie 2023 14:48
Publicitate

Pivnicer

E 9 mai 2024, prima noastră zi la Faro. Câtă eliberare! Cronicarul a fost mai puțin harnic decât călătorul în prima sa zi în Portugalia. Epuizat după o zi plină, solară în capitala provinciei Algarve, singurele sale cuvinte scrise în jurnal fură: „Faro, pastel (de nata), wine bar, berzele bisericoase, restaurant, centru, cina acasă cu cocos, papaya, șuncă, salamuri și foarte buna brânză locală, vinuri de top”.

Caută

Publicitate