Un grup cu totul aparte de timișoreni s-a întors în orașul studenției după 31 de ani de "pribegie". Membrii săi, cunoscuți în mediul virtual numit Whatsapp drept Stoma 92, s-au reunit cu un an întârziere pentru a sărbători trei decenii de la terminarea facultății. Au venit cu mașini și avioane de pe trei continente, din nouă țări, pentru a petrece de-a lungul a șase zile, de două ori ca-n povești, un concediu aniversar.
Un bilanț rapid arată că acești absolvenți de stomatologie, printre care m-am strecurat și eu în calitate de prinț consort al doamnei mele doctor, au avut party-uri în trei localități: Timișoara, Dumbrava și Arad, au dat gata vinurile și preparatelele din șapte restaurante și cluburi: Vineri 15, Șura, Clubul Degustătorilor Neautorizați, Curtea Berarilor, Kai Iulius Mall , Sala Viena a Hotelului Timișoara, Rivière, ba au reușit să participe și la un mini-curs festiv la Facultatea de Medicină Dentară.
Cum o zi fără vin e o zi fără soare, vorba proverbului spaniol, am avut parte numai de vreme frumoasă în această primă săptămână a lunii mai, de vreme ce le-am propus spre degustare oaspeților nu mai puțin de 17 (șaptesprezece) etichete de vin românesc, în cadrul a trei evenimente diferite. Au fost reprezentate și prezentate astfel nouă crame, din mai multe areale viticole românești: Avincis (Drăgășani); Carastelec (Crișana); Dradara (Miniș-Măderat); Liliac (Lechința); Davino, Domeniile Franco-Române, Valahorum și Viile Metamorfosis (Dealu Mare); Via Viticola Sarica Niculițel (Dobrogea).
Concret, invitația oficială s-a numit Reuniune 2023 Stomatologie Promoția 1992 și conținea următorul program:
Luni, 1 mai, ora 17 – Prima revedere – Vineri 15; Marți, 2 mai, ora 12 – Zi câmpenească la Șura (plecare de la punctele cardinale cu autocarul, întoarcere seara târziu); Miercuri, 3 mai, ora 16 – Degustare de vin și nu numai la Arad (plecare de la punctele cardinale); Joi, 4 mai, ora 10 – Vizită la Facultatea de Medicină Dentară și poze în fața institutului; ora 21 – voie bună la Kai, restaurant în grădinile Iulius Mall (până noaptea târziu); Vineri, 5 mai, ora 19 – Seară festivă – Hotel Timișoara (Sala Viena); Sâmbătă, 6 mai, ora 11 – Brunch – Restaurant Rivière.
O altă invitație a fost făcută pentru întâlnirea festivă de vineri și a sunat cam așa:
La aproape 31 de ani de la absolvire, rotunjind cifra în jos, membrii de pretutindeni ai promoției 1992 a Facultății de Stomatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara au bucuria să-și invite dascălii la o recepție de suflet, la un festin aniversar. Reuniunea va avea loc în data de 5 mai 2023, de la ora 19, în Sala Viena a restaurantului de la Hotel Timișoara.
La banchet participă 43 dintre cei mai entuziaști foști studenți, de pe trei continente, veniți sau proveniți din țări precum Canada, Dubai, Germania, Grecia, Iordania, Iran, Israel, SUA și, bineînțeles, România. Va fi o degustare de amintiri, dar și de vinuri, pentru profesorii și dascălii de altădată care au ceva în comun cu învățăceii de altădată: inimi care au rămas tinere, estudiantine, poate chiar de 16 ani...
Și la fel de concret, sejurul cu degustare a început în după-amiaza de luni pe terasa de la Vineri 15. Pupături, revederi emoționante, atâtea accente diferite și totuși o limbă comună. Timișorenii noștri de peste mări și țări vorbesc o mulțime de limbi străine, cum ar fi persană și ebraică, franceză și germană, engleză și arabă ș.a., dar se înțeleg în română, o română învățată pe malurile Begăi... Dacă tot era 1 Mai, meniul predilect a cuprins mici și muștar căci toată lumea știe că, deși se găsesc mititei și în Germania, parcă nu au minunatul gust de acasă.
A doua zi, grupul CDViN format din Adina, Vali și Dani, a pornit din Arad către comuna Dumbrava simultan cu autocarul plecat din Timișoara de la Fântâna Punctelor Cardinale. Șura e un restaurant cochet, cu amfitrioni calzi și simpatici, cu angajați argint viu. Perfect pentru o sărbătoare câmpenească, localul are de toate: terasă închisă, terasă deschisă la pârâu, loc amenajat pentru foc de tabără. Rustic și foarte bine îngrijit, împodobit cu flori de toate culorile, păstrând aspectul țărănesc al construcțiilor vechi și adăugând cu gust noul în peisaj, acest centru de evenimente e de recomandat tuturor prietenilor. Între două partide de dans, după ce ne-am transformat ad-hoc în DJ-ei, am putut servi excelente aperitive de casă, constând în mezeluri, telemea, verdețuri de sezon, salată de vinete, pită de casă. Tot de casă au fost cicinata (după numele amfitrionului Cici?), pălincile de pere și caise, afinata și vișinata, ca și siropul de zmeură, dar și prăjituirle cu mere, cu vișine, cu nucă etc. La prânz, gazdele noastre ne-au servit vită la ceaun cu găluște și salată de varză, iar pentru seară au pregătit o mulțime de plăcinte pe vatră.
Am asortat la acest meniu generos o listă care cuprins următoarele vinuri: Carastelec Friza Alb (Fetească Regală), Domeniile Franco-Române Rendez-vous Fetească Regală 2021, Avincis Domnul de Rouă Alb 2021 (Muscat Ottonel, Tămâioasă Românească, Sauvignon Blanc), Dradara Cupaj Roșu 2020 (Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon), Viile Metamorfosis Fetească Neagră 2020, Domeniile Franco-Române Tămâioasă Românească 2021.
Cuprinși de euforia momentului, invitații au cântat și dansat pe vechi melodii de la anii ‘90 în jos, cum ar fi We Are The Champions (Queen), Day-O (Harry Belafonte), Zorba (Mikis Theodorakis), Macarena (Los Del Rio)...
Cele două comunități mai mari prezente din cadrul grupului Stoma 92, cea germană și cea grecească, își au fiecare liderul berbant de necontestat, pe Felix Bauer, respectiv Nikos Makrakis. Cei doi sunt sufletul petrecerii și astăzi, așa cum au fost în urmă cu trei decenii, și au decența minunată de a se fi păstrat în adâncul sufletului studenți, deși astăzi sunt oameni realizați. Amândoi sunt stomatologi de renume, în inima Germaniei și în insula Creta, cu pasiuni comune: dețin licențe de pilot, iar Felix mai poate pilota, cu licență, și bărci de până la 20 de metri lungime. Seriozitatea meseriei și a pasiunii nu-i împiedică însă pe la chefuri să fie principalii animatori, care țin discursuri haioase suiți pe mese ori dansează cu o floare în dinți, alături de distinsele doamne colege.
Cu Felix și cu colegii greci am conversat îndelung despre vin, la margine de pârâiaș ori în fața focului. Herr Bauer a făcut și frumoasă comparație muzicală între două vinuri roșii care i-au plăcut, numind cupajul roșu de la Dradara precum o piesă de Vivaldi, iar Feteasca Neagră de la Viile Metamorfosis drept o variațiune de Brahms.
La Șura, Felix&Nikos au inițiat un incitant concurs de frumusețe ai cărui protagoniști au fost, bineînțeles, ei doi, publicul trebuind să-l aleagă pe cel mai frumos, mai viril și... mai puțin cărunt concurent. Seara s-a încheiat târziu, apoteotic, cu un foc de tabară în jurul căruia s-a strâns întreaga gașcă de nebuni frumoși.
Miercuri dimineață, abia ne-am revenit după festinul de marți. Trebuia să pregătim, la Arad, un nou maraton gourmet, de data aceasta cu creațiile culinare ale Adinei și Monei, însoțite tot de vinurile clubului. O dilemă logistică a fost aceea dacă este curtea bunicii suficient de încăpătoare pentru patruzeci de invitați și pentru noi, restul, clubul având doar 33 de locuri în odăile lui Nagymama. Cum-necum, am reușit să înghesuim vreo șapte mese, care de care mai rotunde ori pătrate, vreo șapte umbrele, nenumărate scaune, plus mesele destinate unui generos bufet suedez, care a cuprins: tarte cu gorgonzola și pere, tarte cu cremă de brânză și somon, platouri cu brânzeturi și salamuri italiene, două salate diferite de măsline, chiftea de vită la cuptor, crispy de pui, salată caprese, salată de cartofi, salată de fenicul cu portocală, salată de morcovi și pătrunjel, salată de castraveți, fructe (căpșuni, mere, pere), prăjituri cu ciocolată amăruie, cu cafea, cu nucă, cu cremă de lime.
Am selectat șase etichete de vin pentru a acompania toate aceste bucate: Carastelec Carassia Blanc de Blancs (magnum), Avincis Crâmpoșie Selecționată 2022, Valahorum Summer Rosé 2022, Viile Metamorfosis Negru de Drăgășani 2020, Davino Purpura Valahica Fetească Neagră 2016, Liliac Unexpected 2.0 (Chardonnay, Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Traminer).
După-amiază, același autocar uriaș s-a strecurat pe străzile înguste ale Aradului, reușind să debarce întregul grup la vreo sută de metri de dormitorul bunicii. Și apoi a început o nouă și hedonistă aventură. De data aceasta, foștii colegi au stat mai aproape, conversând despre tot și toate ca la un curs de nostalgie. Dincolo de ospățul în sine, am reținut câteva momente remarcabile: emoția trăită de colegii iranieni în fața fotografiei cu autograf a lui Farah Pahlavi, fosta regină și împărăteasă a Iranului (Shahbanu), soția ultimului șah persan, Mohammad Reza Pahlavi; suitul pe scară al lui Ziad, înaintea unei reușite poze de grup; același Ziad, arab care trăiește în Țara Sfântă, l-a recunoscut cu admirație, în colecția de autografe din club, pe Shimon Peres, fost ministru, premier și președinte al Israelului, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
În plus, constatând ce mică-i lumea, Dan, stăpânul colecției de autografe și membru fondator al clubului, și-a revăzut fostele colege de școală Mirela Șandor și Mihaela Andrieș. Un alt membru al CDViN, Zoli, a adus-o pe Parisima de la aeroportul timișorean, aruncând-o direct în focul evenimentului din curtea bunicii, iar Raluca, fosta lui prietenă și actuala soție, a ajutat gazdele, adică pe noi înșine, în toate cele ale servirii, debarasării etc.
Ne-am despărțit și aici, seara târziu, cu îmbrățișări și pupături și vreo două ore mai încolo, noi ședeam liniștiți în fața paharelor cu vin în mijlocul unei curți aproape goale, mirându-ne cum a încăput înapoi în garaj toată harababura de obiecte necesară întâlnirii.
Pentru ziua de joi, programul era tot unul încărcat, acțiunea mutându-se la Timișoara. Ziua a început cu o vizită la fosta Policlinică nr. 3, actuala Facultate de Medicină Dentară, a cuprins și un scurt curs festiv susținut de doamna prof. univ. dr. Darinca Carmen Marilena Todea și fireasca ședință foto de grup pe scările instituției. Două dintre fostele colege, actuale șefe de lucrări, au facilitat accesul trupei în facultate. De acolo, in corpore, acești turiști nostalgici au pornit către apropiata Curte a Berarilor, pentru alte delicii predilecte cu mici și bere. Cei care au mai rezistat ritmului trepidant al zilei s-au regăsit pentru o seară de club la restaurantul Kai situat în Iulius Mall, alintându-se cu un meniu sofisticat: gustare din platouri Kai to share (selecție de mezeluri și brânzeturi maturate, măsline, fructe confiate), buratta cu sos pesto și roșii coapte, tartar de vită; fel principal – ton cu sparanghel și sos teriyaki, piept de pui bio cu cartofi dulci, cartofi în coajă cu fulgi de bacon, sparanghel la tigaie.
Hotel Timișoara, cu a sa mare Sală Viena, locul de altădată al Salonului RoVinHud, a fost scena plăcutelor întâmplări de vineri seara. Până să înceapă povestea festivă, am profitat cu Adina de soarele de mai pentru o plimbare prin buricul Timișoarei și un pahar de vin la terasa Symphony Café. Și apoi avea să înceapă party-ul!
Amfitrionii ne-au pregătit și aici un bufet generos, constând în: gustări reci și salate - ruladă de gorgonzola cu struguri, ruladă de cotlet cu fructe confiate, cale de cașcaval, bresaola cu ricotta și chives, ou de prepeliță cu mascarpone pe pat de castravete, coșuleț de parmezan cu salată de somon și rodii, crostini cu mousse de Almette și scoici, salată berlineză, salată Waldorf, salată Caesar cu pui, salată de varză albă; preparate calde – pui Shanghai și orez cu lămâie, confit de rață pe varză roșie și sos de portocale, somon în foi de alge cu piuré de mazăre și peperonata, clătite pané umplute cu ciuperci și gorgonzola, cartofi la cuptor, legume soté. Un Cheese corner a asigurat platouri cu Emmentaler, parmezan, gorgonzola, camembert, cașcaval afumat, mini mozzarella, roșii cherry, struguri, fructe deshidratate, miez de nucă. Ne-am gândit să completăm meniul de băuturi al casei cu următoarele vinuri: Valahorum Summer Alb 2021 (Fetească Albă, Chardonnay), Avincis Cuvée Alexis 2021, Viile Metamorfosis Colțul Pietrei Syrah 2019, Via Viticola Sarica Niculițel Épiphanie Fetească Neagră 2019, Liliac Nectar Muscat Ottonel 2017.
Foștii colegi au stat, ba chiar s-au mutat și permutat în jurul unor mese rotunde, împodobite cu aranjamente florale. La unele dintre aceste mese s-au aflat câțiva dintre foștii dascăli: prof. univ. dr. Darinca Carmen Marilena Todea, prof. univ. dr. Anca Jivănescu, prof. univ. dr. Doina Onisei, conf. dr. Aurel Bold.
Atmosfera a devenit electrizantă, cu iz de discotecă nebună a anilor ‘80. La asta a contribuit Dan, un excelent DJ care a ales cât se poate de inspirat meniul muzical al serii și care s-a îngrijit de proiecția sutelor de fotografii de ieri și de azi cu membrii grupului Stoma 92. Și poate că și vinul a avut rolul său în construirea emoției acestei seri unice...
Ritmuri disco, ritmuri rock, ritmuri iugoslave, ritmuri orientale – un melanj de amintiri sonore care au stârnit întreg anturajul, până într-atât încât la un moment dat toată lumea dansa într-un șir unduios printre mesele sălii. Într-o inspirată pauză de țigară pe terasa de jos, câțiva dintre foști colegi au avut ocazia să dea mâna și să facă o poză cu un distins politician iordanian aflat în hotel. Întâlnirea întâmplătoare a fost facilitată de Shaban, care îl cunoștea pe Faisal Al-Fayez, fost premier al Iordaniei (2003-2005) și apropiat al Regelui Abdullah al II-lea.
Petrecerea a ținut până aproape de ivirea zorilor și a fost una cât se poate de studențească în spiritul său. Felix a dansat inepuizabil, cu o floare în dinți, alături de cele mai iscusite colege. Între două dansuri, s-a derulat și o scurtă sesiune de discursuri și de împărțire a unor cadouri. Un tort impresionant, împodobit cu dintele de rigoare, un Mulți ani trăiască! cântat din toată inima și un scurt toast al lui Ziad au încheiat cel mai frumos moment al întregii săptămâni: „Mulțumesc României pentru că m-a făcut medic și mi-a dăruit o soție minunată!”
Finalul reuniunii s-a petrecut totuși nu foarte multe ore mai târziu, tot aproape de Bega, acolo unde a și început, însă pe celălalt mal, la restaurantul Rivière. Mai multe baxuri de vin românesc și-au făcut loc în portbagajul generos al Porsche-ului lui Felix, dar și în mașina altui coleg, pentru ajunge în Germania, respectiv Grecia. Altele au ajuns la medicii care locuiesc acum în țară. Ba unele sticle s-au strecurat și în bagajul de cală al Ellei, având ca destinație tot Germania. La Rivière ne-am dedat la un brunch, am servit supă de rață și alte bunătăți, am trecut la efuziuni și apoi la proiecte aniversare. Așa se face că locul viitoarei întâlniri a fost stabilit prin vot aproape unanim ca fiind insula Creta.
Cele trei organizatoare de facto, pe care eu le-am numit vrăjitoare fiindcă s-au ocupat în mod magic de corvoada unei săptămâni atât de complexe, alungând norii și chemând soarele, adunând colegii la telefon sau pe grupul virtual, găsind localuri și antamând evenimente, rezolvând atâtea sensibilități individuale, au fost distinsele doamne Simona, Adriana și Adina. De felul lor din Timișoara, Kalamata și Arad, doamnele doctor au rezolvat cu brio ecuația financiară a întâmplărilor aniversare, cu ajutorul unui nou cont bancar și al unei răbdări specifice spiritelor economice. Le datorăm îmbrățișări, mulțumiri și sărutări de mâini la sfârșitul acestui articol!
Notă. Am rămas dator și lui Felix Bauer, Nikos Makrakis și celorlați iubitori de vin participanți la reuniune cu povești, cronici, reportaje despre etichetele și cramele care fac obiectul articolului de față. Ele se regăsesc în articolele publicate pe site-urile și pe blogul clubului, fiind link-uite în listele vinurilor prezentate la Șura, CDViN și Hotel Timișoara, care se regăsesc mai sus, în acest material.
Lista absolvenților promoției 1992 a Facultății de Stomatologie Timișoara: Abed Zadeh Adib (Iran), Muhamad Agbarya (Israel), Mohamed Munaf Al Katib (Siria), Mihaela Andrieș, Ema Atanelov (Israel), Revaz Rafael Atanelov (Israel), Reza Banaeian (Iran), Ibrahim Rajab Basem (Iordania), Adina Beju, Shulamit Ben Itzhak (Israel), Doina Bogoiu, Codruța Carțiș, Mahmoud Chennaa (Maroc), Daniela Deșcău, Nikolaos Doulis (Grecia), Kiriakos Filippakos (Grecia), Yörg Fricke (Germania), Gabriela Galcozy (Germania), Eyal Gepstei (Israel), Ali Masoud Gilani (Iran), Luciana Goguță, Amer Hamed (Israel), Ely Israely (Israel), Ibrahim Jarouj (Siria), Panagiotis Kalikotsis (Grecia), Hrissanthi Kallistratoy (Grecia), Bassiri Kamran ((Iran), Samira Ajami Kashami (Iran), Gerassimoula Katopodi (Grecia), Ziad Khoury ((Israel), Thomas Kirigianni (Grecia), Adina Dana Kirsch, Alexander Kralev (Germania), Elena Isabela Lajos, Nikolaos Makrakis (Grecia), Mariana Ioana Marinovici, Daniela Marțiș, Otilia Mayer (Germania), Adem Memeti (Iugoslavia), Pavlos Mihas (Grecia), Marcela Mihoc, Yassin Muwafak (Israel), Adriana Neagu, Stefanos Nikolopoulos (Grecia), Mihaela Noaghiu, Simona Nuțiu, Alavian Pierre Ochowat (Germania), Simona Olariu, Ziad Haj Omar (Siria), Parisima Pashaei (Iran), Radu Păduraru, Moh Ali Taht Ravantchi (Iran), Camelia Rista, Rachid Sachel (Maroc), Alireza Saedi (Iran), Manoutchehr Salavati (Iran), Siamak Salavati (Iran), Evangelos Sarmas (Grecia), Mohd Saed Sha Ban Shaban (Iordania) Mohamad Jawad Sharifi (Iran), Soleman Mohamad Shekn (Israel), Alireza Shokrai (Iran), Andrea Simon, Cüneyt Süheyl (Turcia), Mirela Șercău, Mircea Stoicovici, Elena Teleanu, Konstantina Thomadaki (Grecia), Dan Toadere, Feresteh Torabi (Iran), Taxiarchis Tsiatsoulis (Grecia), Adela Udreanu, Reinhard Vormitag (Germania), Simona Walter (Germania), Abdel Rahim Watted (Israel), Dieter Weber (Germania), Shimon Weiss (Israel), Stephanie Dorothee Wörz (Germania ), Sara Yazdandoust (Iran), Abdalla Zidan (Siria), Farhad Taghipour Ziksari (Iran).
Lista participanților la reuniune: Abed Zadeh Adib & soția, Mihaela Andrieş, Felix Bauer & soția, Adriana & Ioannis Bessis, Adina Bogoiu & soțul, Nikolaos Doulis & soția, Gabriela Galgozy, Andreea Gibson, Cherana Gioga, Luciana Goguţă, Vladimir Goldman, Gabrielle Kappel & soțul, Ziad Khoury & soția, Nikolaos Makrakis & soția, Mariana Marinovici , Otilia Mayer, Marcela Mihoc, Teodora Muşcutariu, Mihaela Noaghiu, Simona Nuțiu, Simona Olariu, Parisima Pashaei, Radu Păduraru & soția, Spiros Peveratos & soția, Alina Rista, Mirela Şandor, Mirela Şercău, Sha Ban Shaban, Alireza Shokrai, Konstantina Thomadaki, Adela Udreanu & soțul, Simona Walter.
Mai multe imagini: Ziua 1, Ziua 2, Ziua 3, Ziua 4, Ziua 5, Ziua 6