Luni 15 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Joi, 20 Iulie 2023 17:08

Minifestival anticaniculă: șase rosé-uri, 210 clătite și un pic de nostalgică magie

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Tocmai am bifat a cincea ediție a minifestivalului de rosé și clătite, care musai se desfășoară în curtea bunicii începând cu anul 2018. Șase feluri de vin, cinci feluri de scoverzi și multe feluri de prieteni au alungat canicula într-un mod specific Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați.

Dacă e să socotim mai puțin strict în materie de vinuri și de clătite, a mai fost o ediție a festinului, a șasea, cea din mijlocul pandemiei – 2021. Decât că aceea a avut parte și de alte tipuri de vinuri, dar și de pateuri și cheesecake. Stricto sensu însă, edițiile cu rosé și clătite s-au derulat în anii 2018, 2019, 2020, 2022 și 2023.

La evenimentul de zilele trecute, lista vinurilor  a cuprins următoarele tentații de sezon: Villa Vinèa Rosé Celést 2020, Davino Făurar Rosé de Ceptura 2021 (Cabernet Sauvignon, Merlot), Catleya Freamăt Rosé 2021 (Syrah, Cabernet Franc), Valahorum Summer Wine  2021 (Fetească Neagră, Busuioacă de Bohotin), Viticola Sarica Niculițel Caii de la Letea Vol. II Emoție Rosé 2021 (Fetească Neagră, Pinot Noir, Syrah), Avincis Cuvée Alexis Rosé 2022 (Cabernet Sauvignon, Merlot). Iar bunătățile propuse, pregătite de Piviniceră și de Mona, au fost: clătite cu brânză și spanac, clătite cu ciuperci, clătite cu carne de vită, iar la desert, clătite cu cremă de brânză și caramel sărat, clătite cu mac și sos de vișine.

Pentru invitați, între care s-au numărat și doi prieteni repatriați din Germania, dar și un anturaj de noi și tineri amici pasionați de vin, am spus povestea fiecărei crame participante la degustare. Am călătorit astfel în satul  Mica de lângă Târgu Mureș, dar și la Abbazia di Novacella/Kloster Neustift din Alto Adige/Südtirol. Ba am mai dat o fugă în Dealu Mare și la Drăgășani, în Mehedinți și prin Pădurea Letea, făcându-se vorbire de Fetești Negre etalon, de meșteri toscani și conace cu fațade diferite, de prințul Anton Bibescu/Antoine Bibesco și de scriitorul Marcel Proust, de caii liberi ai Dobrogei, de povestea de dragoste dintre prințul Nicolae și Ioana Dolette.

Pentru organizatori, minifestivalul a început, de fapt, joi după-amiază, la shopping, și s-a încheiat duminică, puțin după prânz, cu oboseala plăcută a lucrului bine gândit, elaborat, savurat. Ne-am imaginat pentru o clipă că, dacă am fi avut sprijinul celebrei vrăjitoare Samantha din serialul anilor ‘60 Bewitched  (Ce vrăji a mai făcut nevasta mea), toate s-ar fi putut săvârși mai repede, cu o mișcare de nas, într-o secundă. Poate însă că asta se va întâmpla începând cu ediția a șasea, ca un plus de magie, pe placul nostagicilor, dar și al amfitrionilor în curtea cărora se întâmplă acțiunea...

Citit 247 ori Ultima modificare Joi, 20 Iulie 2023 17:22
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate